Xúquer Viu veu «descabellada» la proposta del PP de permetre el transvassament des d’Alarcón a canvi de la presa de Montesa

0
571
Riu Cànyoles afluent de l’Albaida

«En el Cànyoles no hi ha aigua i la presa de Montesa està prevista per a retindre avingudes i no per a emmagatzemar aigua» així s’ha manifestat hui el portaveu de Xúquer Viu, Paco Sanz, qui ha qualificat de «descabellada» la proposta feta pel PP de la Ribera Alta al vicepresident del Consell, José Císcar d’autoritzar el transvassament al Vinalopó des d’Alarcón a canvi de fer la presa de Montesa en el Cànyoles.

Els dirigents comarcals del PP consideren que la presa en el Cànyoles serviria per retindre aigua en el cas de fortes pluges en la zona i per emmagatzemar-la per ser utilitzada pels regants de la Ribera. Els representants populars ficaren altres dos condicions en la reunió celebrada a La Pobla Llarga a la que també acodiren el director general de l’Aigua José Alberto Comos i el secretari autónòmic d’Agricultura, Alfredo González.

En la segona reivindiquen que no es faça cap transvassament des del pantà d’Alarcón mentre no estiga acabada la presa de Montesa que podria costar uns 20 milions d’euros, mentre que la tercera condició que plantejaren feia referència a que no es transvassarà en cap cas una quantitat superior als 12 hm3 a les comarques alacantines.

Sanz ha advertit davant Riberaexpress que la presa d’aigua des d’Alarcón «té molts dubtes jurídics» que puga fer-se donat que no està contemplada en el Pla de Conca del Xúquer. Des de Xúquer Viu recorden que Alacant «vol l’aigua ja» i que «la construcció d’un nou pantà es competència de l’Estat».

Recuperació del llit del Xúquer

Per a esta organització ecologista la «prioritat» en estos moments «és la recuperació del llit fluvial del Xúquer» contemplada en el Pla contra les Avingudes i que permetrà «que el llit tinga una amplària d’entre 150 i  200 m2, lo que suposarà una gran via de desaigüe».

Per a Paco Sanz la presa del riu Cànyoles en el terme de Montesa «és una infraestructura inútil en carèixer d’aigua este menut afluent de l’Albaida». I demana al PP de la comarca que » deixe de marejar la perdiu i s’opose a la presa d’aigua des d’Alarcó davant la seua inutilitat».

Maniobra de distracció

La proposta, segons Xúquer Viu «és una maniobra de distracció que allunya, de nou, al PP de la Ribera del consens amb la resta de la comarca». Probablement el Govern de la Generalitat, afegix esta organització «acceptarà la proposta del PP de la Ribera i donarà via lliure al suport al transvasament des d’Alarcón, encara que sàpiga que dita inversió de més de 50 milions d’euros en una nova presa inútil no es farà, com ha passat amb la modernització dels regadius. Lamentable i patètic al mateix temps».

Regular el Cànyoles

La presa de Montesa ha sido diseñada para regular el río Cànyoles, con apenas un cauce de 62’8 kilómetros de longitud y 642 km2 de cuenca. Un río que nace a la cota de 1.066 y entrega sus aguas en el río Albaida tan solo a 56 metros sobre el nivel del mar, un desnivel que multiplica la virulencia de sus avenidas. El pequeño río desemboca aguas abajo del embalse de Bellús, que regula las avenidas de los ríos Albaida y Clariano. Sin embargo, hace años que los técnicos del Ministerio no han perdido de vista el potencial destructor de este río y de su "compañero" el Sellent, tanto en La Costera como en su aportación a las avenidas del Xúquer aguas debajo de Tous. Los técnicos han optado por una presa de "bóveda" que tendrá un presupuesto superior a los 23 millones de euros.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here