Prop d’un centenar de persones es concentra al mig d’un riu Albaida completament sec

0
456

No és cert que a l’Albaida o a Bellús hi haja aigua que es puga permutar per la d’Alarcón per enviar a Alacant

Queda demostrada la falsedat de que al Xúquer o a l’Albaida li sobre aigua

L’aigua que el lobby d’Alacant vol portar-se des d’Alarcón per a la seua venda, la justifiquen com una permuta amb l’aigua de l’Albaida que es regula des de Bellús. Però la veritat és que l’Albaida està pràcticament sense aigua, que no arriba al Xúquer, i l’embassament de Bellús està quasi buit, amb 4’8 hm3, el 7% de la seua capacitat.

Aquest matí Xúquer Viu ha organitzat una concentració al llit de l’Albaida, prop de la població de Castelló de la Ribera, per a demostrar que es fals que a l’Albaida hi haja aigua per permutar amb la d’Alarcón per a que el lobby de l’aigua d’Alacant se’n porte un mínim de 12 hm3 per al negoci i l’especulació. També ha quedat de manifest que el cabal ecològic existent a l’Albaida, de 0’2 m3/segon, és completament insuficient per a mantenir la vida en aquest riu i que arribe a connectar amb el Xúquer.

 

Entre els concentrats moltes persones de la població veïna de Castelló de la Ribera, i també de Manuel, l’Ènova, Alcàntera del Xúquer, Alginet, l’Alcúdia, Sumacàrcer, Alzira, Antella o Xàtiva.

La Generalitat Valenciana i els beneficiaris del transvasament Xúquer-Vinalopó han defensat aquesta alternativa de transvasament des d’Alarcón argumentant que els regants de la Ribera podrien utilitzar els recursos no assignats generats pels afluents del Xúquer aigües avall de Tous, al riu Albaida, i així alliberar un volum equivalent, de com a mínim 12 hm3/any, en l’embassament d’Alarcón, al qual tenen vinculades les seues concessions. 

D’aquesta manera, la intenció és transvasar anualment un mínim de 12 hm3 del Xúquer des d’Alarcón, i a més a més, tots els estalvis de la modernització de regadius generats a la Ribera del Xúquer, ja que estan considerats com recursos excedents segons el Pla.

El Xúquer és un riu sobreexplotat, que ha perdut en les últimes dècades més de la meitat del seu cabal i que a penes pot atendre les seues necessitats. Qualsevol transvasament d’aigua que no siga de sobrants i des de l’Assut de la Marquesa, al final del riu, suposa una amenaça a la supervivència del Xúquer i de l’Albufera, els seus cabals i els seus usos.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here