Més Algemesí demana la creació d’un gabinet judicial de reclamació de les clàusules sòl

0
345

Els polítics estem per resoldre els problemes de la gent i no per complicar-li la vida o governar d’esquenes a la necessitat de la gent. Per això quan a M+S ALGEMESÍ li arriba algun problema intenta fer tot el possible per resoldre o minimitzar-lo. Últimament hem tingut vàries consultes de caràcter hipotecari, més enllà del greu problema del desnonament.

En concret ens han demanat ajuda pel tema les “clàusules sòl” que es calcula que tenen més del 34% de les hipoteques. Cal recordar que recentment aquestes han estat declarades nul·les per la ser la sala civil del Tribunal Suprem (TS) (sentència 1916/2013) per la manca de transparència i pel seu caràcter abusiu . La Defensora del Poble també ha pres cartes en l’assumpte i ha demanat al Banc d’Espanya que actue en defensa del consumidor. Diverses sentències posteriors (Audiència Provincial de Conca)  ja han obligat a les entitats bancàries no sols deixar de cobrar eixe “sòl”, sinó fins i tot tornar els diners pagats. Algunes entitats han actuat d’ofici i les han anul·lades motu proprio, però d’altres es neguen a fer-ho i, malgrat que el client ho reclame a l’entitat per escrit, es neguen a eliminar-les i l’obliguen a anar a tribunals, cosa que desanima a molts. No oblidem que segons la memòria del Banc d’Espanya de 2012 el 82% de les reclamacions que els clients fan a l’entitat són denegades.

Per això, alguns ajuntaments com el de Valdepeñas han eixit en defensa dels seus conciutadans i han posat a la seua disposició un gabinet jurídic especialitzat en la matèria, ja que l’assessorament i la gestió que pot fer l’OMIC sobre aquestes qüestions no permet concloure totes les possibilitats.

M+S ALGEMESÍ considera que tenint present l’alt nivell d’atur d’Algemesí (36%) i les negres perspectives de la present campanya agrícola, molts ciutadans no podran contractar un advocat especialista per reclamar, per la via judicial l’anul·lació d’aquesta clàusula. No podem doncs ni devem abandonar a les persones més humils a la seua sort i per això, inspirant-nos en el que ja han aprovat altres ajuntaments acabem de presentar telemàticament una moció que sol·licitar que l’ajuntament contracte el servei d’un o diversos bufets d’advocats per tal que assessoren als afectats, i si, és el cas que duguen els casos als tribunals. Tals bufets no sols assessorarien i farien les gestions de la reclamació extrajudicial (entitat i Banc d’Espanya) sinó que fins i tot s’encarregarien de la reclamació per la via judicial

En concret en la nostra moció reclama la creació d’una partida econòmica per contractar aquest servei, però va més enllà, ja que planteja també adreçar-se al Govern i a la Generalitat per tal que el primer concrete en la legislació l’obligació d’eliminar immediatament les clàusules sol i a la segona per tal que millore la legislació relativa a protecció del consumidor. A més a més, preveu igualment que l’Ajuntament convoque tant a les entitats amb sucursal a Algemesí per tractar el tema conjuntament i buscar altres tipus de solucions, com als advocats interessats en implicar-se en el tema. I, com no, prevue la difusió del tema i dels servei a través dels mitjans de comunicació local.

Per últim cal dir que aquest serveis seria sols per a les reclamar sobre aquelles hipoteques que afectes als habitatges que siguen primer habitatge i que s’hi troben a Algemesí. Es pot oferir aquest servei destinant una quantitat no molt elevada de diners en la mesura que l’acord contempla que en cas d’anar al procés judicial i el banc siga condemnat en costes aquestes serien cobrades pel bufet. D’aquesta manera l’Ajuntament prestaria un servei que benificiaria tant al ciutadà com al professional que ofereix el servei.

M+S ALGEMESÍ confia que, donat que als darrers plenari l’equip de govern es mostra sensible a aquestes qüestions aquesta moció puga ser considerada “institucional” i adoptada per consens per tots i en 2015 es puga començar ja a prestar el servei, perquè molts algemesinecs necessiten eixes decennis o centenars d’euros que estan pagant de més i que els bancs estan espoliant-los descaradament. D’aprovar-se creiem que  seria una iniciativa pionera en la comarca ja que no coneixem cap poble on existisca aquest servei.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here