Dolços típics de Tots Sants en Delicatessen i el Forn de Llopis

0
889

Abans els padrins regalaven els panellets als seus fillols, com per Pasqua els donaven la mona

 Són propis d’aquest dia tres menjars especials: castanyes torrades, boniatos i un tipus de pastissets fets de variades maneres, segons els llocs, que en molts llocs reben el nom de “panellets”, i i “ossos de tots sants”.

De “panellets”, n’hi ha de moltes maneres, com ara de coco, de xocolate, d’ametlla, de cafè, de pinyons, de pistatxos, d’anous, etc.

 En Cafeteria – Pastisseria Delicaten, en el carrer Benito Pérez Galdós, 2, telèfon:  96 240 16 17, d’Alzira (al costat de la Plaça Major), d’Alzira, trobaran apart dels tradicionals dolços de “Tots Sants”, amb amplia varietat de “panellets” , fets de massapà amb  ametles, o pinyons, o xocolate, o anous, o pistatxos.

Així com els “ossets de sants”, fets amb massapà i crema, enrullats com si foren canelons.

 A més en “Delicatesen”, podran degustar o emportar-se a casa, d’un extens assortiment en “pastisseria d’alta cuina”, i de bombons casolans, fets amb xocolate de la millor qualitat, llet, i amb ametles o avellanes; de xocolate blanc, amb vainilla “Tahití”, així com de xocolate blanc amb llima, xocolate negre amb pistatxos, o xocolate amb llet i cafè.

Si va a celebrar algun aniversari, sant o reunió familiar, va a trobar lo millor en torta-des de extensa varietat en sabors, i motius decoratius, així com braç de gitano, o altre tipus de dolç, que puga demanar per encomanda.

Tot açò es possible, a u dels denominats “Mestres Pastissers”, que van fent-se lloc en La Ribera, a base d’innovació, sense oblidar lo tradicional, com Salvador Llopis (fill), “Grau de Tècnic Obrador Superior de Pastisseria”.

En Cafeteria – Pastisseria Delicatesen, també podran trobar el pa tradicional, en totes les seues variants, diàriament, així com podran trobar-ho en el Forn tradicional i Pastisseria, Salvador Llopis, en el carrer Piletes, 27, 96 241 40 95, d’Alzira.

 

Delicatessen, la capital dels golosos

.- Cristianització de la festa[modifica

La festa cristiana de Tots Sants no fou instituïda, però, fins al segle VII amb el papa Bonifaci IV.

Bonifaci IV, va decidir purificar un temple pagà dedicat a tots els Déus, el Panteó de Roma, que Marc Agripa va manar construir en honor al déu Júpiter (mitologia), per l’ajuda que els havia donat en les dures batalles que va guanyar contra Marc Antoni i Cleòpatra i consagrar-lo en honor a la Verge i a tots els màrtirs cristians.

També va decidir que cada 1 de novembre se celebrés una festa, una diada en el seu honor i en l’honor de tots els màrtirs i sants cristians que allà es veneraven.

 Va concloure que durant aquest dia es fes una missa en honor als morts i un pelegrinatge al cementiri per fer una visita solemne als difunts.

Com que el costum de visitar els difunts al cementiri és d’origen romà, implantat pel papa Bonifaci IV, s’ha convertit en un tret comú en totes les cultures que en un moment o un altre van ser influïdes per l’antiga Roma.

Eduardo Sala/Riberaexpress

Fotos: E. Sala

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here