L’Alcúdia celebra les VIII Jornades de Bolero

0
421

El Bolero, Grup de Danses de l’Alcúdia, celebrarà durant els dies 22, 24 i 25 d’octubre les VIII Jornades de Bolero a la Casa de la Cultura. Conferència, taula Redona i Mostra de Ball seran les tres activitats principals d’estes jornades que se celebren de manera bianual i tenen com a objectiu principal l’estudi del ball d’escola.

Les VIII Jornades de Bolero, com les altres celebrades anteriorment, pretenen ser alguna cosa més que un simple festival de folklore. En elles s’analitza el fenomen del ball escolaritzat, tant arrelat a les nostres terres, motiu principal d’estes jornades que venen celebrant-se de manera bianual des d’ara fa 18 anys. Els components del grup alcudià posen molt d’interés en contactar amb els més reputats estudiosos de les tradicions de balls, música i indumentària tradicionals per a sorprendre’ns amb la varietat d’estils que podem trobar dins i fora de la geografia valenciana. Enguany, el fil conductor de les jornades serà El Fandango, el qual engloba alhora balls escolaritzats i balls populars, i que també es refereix a diversos gèneres ballables i cantables.

Les jornades començaran demà dimecres, 22 d’octubre, a les 8.30 de la vesprada a la Casa de la Cultura, amb la conferència “Fandangos de cobla partida i Jota de quatre: dos gèneres de ball exclusius del sud valencià”, a càrrec de Joan Antoni Cerdà Mataix, investigador i recopilador de música tradicional i també director del l’Associació d’Estudis Tradicionals “Sagueta Nova” de Biar, on es parlarà de les diferències d’estos dos gèneres de ball, els quals sovint és consideren com a un únic ball i que, a més, són molt poc coneguts.

El divendres 24, també a les 8.30 de la vesprada i a la Casa de la Cultura, continuaran les VIII Jornades de Bolero amb una taula Redona al voltant del tema “Fandangos: Ball popular i ball escolaritzat”, dirigida per Lutxo Palop, membre del grup “El Bolero” Grup de Danses de l’Alcúdia, i amb la participació de Joan Antoni Cerdà Mataix, Antoni Guzmán Madrigal i Àlex Torres Tomàs. En esta taula Redona es parlarà dels diferents tipus de fandango i la seua utilització com a estils de ball, tant populars com escolaritzats.

Per últim, el dissabte 25 d’octubre, a les 8 de la vesprada, a la Casa de la Cultura, es procedirà a la clausura de les Jornades amb la Mostra de Ball QUIN FANDANGO… a càrrec d’El Bolero Grup de Danses de l’Alcúdia. Enguany, esta Mostra no comptarà amb la presència de cap grup de fora, ja que el grup alcudià ha volgut fer un homenatge a tots aquells amics del món del folklore valencià que any rere any han col·laborat amb ells. Així, un grup de cantants format per Teresa Segarra (Paterna), cantadora de cant d’estil, Josep Aparicio “Apa” (Godella), cantador de cant d’estil, Fermín Pardo, folklorista i cantant del grup “Cantares Viejos” de Requena, Jorge Cobos, cantador del “So dels barrejats” d’Alacant, Patxi Ferrer, cantadora del grup “Realenc” de Picanya i també cantant del grup “Alimara” de València, Toni “Violí”, cantador del grup “Cardaors” de Bocairent, Antoni Guzmán (Enguera), folklorista i director de la “Colla Brials” d’Aldaia i Carmen Martínez i Carmen Madramany, cantadores del Bolero de l’Alcúdia interpretaran junt als membres d’El Bolero diversos fandangos o gèneres afins .

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here