Resultats prova autonòmica de Tir i Arrossegament a Villanueva de Castellón

0
511

Durant els dies 18 i 19 d’octubre 2014, s’ha celebrat a Villanueva de Castellón, una prova puntuable per a la Lliga del Campionat de Tir i Arrossegament de la Comunitat Valenciana, organitzat per la Penya «El Ramal», i Patrocinat per l’Ajuntament.

Mes d’un miler de persones han passat per la pista situada darrere de la Videca, per a presenciar les diferents probes durant els dos dies que han durat les proves de les poblacions de al voltant i dels locals, on s’ha vist a persones que han sigut carreters i tingut cavalls tota la seua vida, com Ricardo Ordiñaga, amb un andador, perquè no volia perdre vorer el que a sigut i es la seua passió, el tir i arrossegament, el mon dels carreters.

Villanueva de Castellón, en els anys 50, ja tenia un reservat en el “Bar del Tio Donís”, situat en la plaça de l’Església, on es reunien els carreters, i comentaven les seus activitats, preparaven els tirs i arrossegaments, compres i vendes de cavalls, es a dir to talló que rodejava la vida dels carreters, que estaven molt ben considerats.

Entre els assistents hem trobat a Salvador Álvarez, alcalde de Villanueva de Castellón, Antonio Aviño, 1er tinent d’alcaldia, i a Poldo Puertos, regidor d’agricultura, que es mostraven molt satisfets de com s’estaven desenrotllant la competició, als que els acompanyava Alex Campos Pavia, president de la Penya “El Ramal, així com la quantitat de gent, on reinava un bon ambient de cordialitat entre els participants i amics d’este esport.

Salvador Álvarez, Alcalde. “Per això hem estat, estem i estarem al costat de les tradicions valencians”

“El tir i arrossegament en Villanova, està molt viu, gracies a la gent que té animals, perque tot açò heu fa la gent que té molta afició, hi ha encara molts carreters, i estan potenciant cada volta mes.

La prova esta, que s’està celebrant, es una prova puntuable per al Campionat de la Comunitat Valenciana, i amb la participació i esforç de molta gent, estem aconseguint que Villanova de Castelló, estiga en tots els circuits del Tir i Arrossegament.”

“Villanueva de Castellón, sempre aposta per les tradicions valencianes, i esta es una d’elles que ha sigut el motor de la economia del poble en temps passats, així com també per la pilota, la columbicultura, es a dir tot allò que siga tradició dels valencians.

Per això hem estat, estem i estarem al costat de les tradicions valencians

Alex Campos Pavia, 5 anys president de la “Penya el Ramal”, de Villanueva de Castellón, amb 3 cavalls per a tir i arrossegament, de la saga de la família Grimaltos, grans amants i carreters del poble, on estava al seu costa son tio Carlos Grimaltos.

“90 cavalls perxerons, han participat, provenint de les poblacions de Carcaixent, Alfarp, Moncada, Utiel, Burjassot, Alzira, Xeraco, Benifaió, Turís, Benicarló, Sueca, Alberic, i de Villanueva de Castellón”

“El Nivell molt alt, per ser una competició puntuable per a la Lliga de la Federació de Tir i Arrossegament, on puntuen els 5 primers, de la 1ª i 2on categoria, que son puntuables per al Campionat de la Comunitat Valenciana de Tir i Arrossegament.

El Campionat consta de 5 proves, I en cada proba puntuen els 5 primers, que van acumulant, i el que tinga mes punts al final de les probes, guanya segons la categoria”

“Hui en dia el tir i arrossegament, es una afició molt sacrificat i agradar-li molt els animals, ja que se lis dedica molt de temps”

*La prohibició de pegar als animals, ha sigut un a-cert?

“Sí. Per una part, no es deu de maltractar als animals, però, per a rectificar, fa falta pegar alguna bastonà”.

.- Resultats Finals dels dos dies.

Rafael Joaquin Ruano, d’Alzira, ha actuat com àrbitre de pista, Rafael Fernando Pérez Gregori i Javier Gil, com apuntadors i locutor en la taula, de Manuel, i Javier Acevedo Soler, de Villanova amb el tractor, passant els ganxos cada vegada que es feia una proba.

Dissabte 18, i Diumenge 19,pel matí,  d’octubre 2014 – Resultats  

Carro de 1 cavall

En primer lloc el nom del cavall, després el participant, i la població

*1ª Categoria

1er.- “Rolling Stone” – Pablo Caldes – Villanueva de Castellón

2on.- “Messi” – Enrique López – Carcaixent

3er.- “Tu si que vales” – Emilio Llorens – Alfarp

4rt.- “Nino Bravo” – Vicente Espinosa – Moncada

*2on Categoria

1er.- “Trueno” – Enrique Platero – Utiel

2on.- “Artista” – Manolo Sebastià – Burjassot

3er.- “Ella baila sola” – Enrique Platero – Utiel

4rt.- “Presumido” – Enrique Platero – Utiel

*3a Categoria

1er.- “Rápido” – Enrique Platero – Utiel

2on.- “Rafael Farina” – Hermanos Ferrer – Alzira

3er.- “Faraona” – Sergio Balaguer – Xeraco

4rt.- “Obama” – Francisco Colomer – Benifaió

*4a Categoria

1er.- “Titánic” Ramón Cervero – Turis

2on.- “Valentino Rossi” – Hermanos Ferrer – Alzira

3er.- “Guardiola” – Francisco Colomer – Benifaió

4rt.- “Romera” – Salvador Cervero – Turis

*5a Categoria

1er.- “Manzanares” –  Francisco Colomer – Benifaió

2on.- “Rogante” – Andrés Serrat Senar – Benicarló

3er.- “Chulo” – Enrique Platero – Utiel

4rt.- “Sargento” – Angel Baimunt – Benicarló

5é.- “Rambo” – Enrique Platero – Utiel

.- Diumenge 19 d’octubre –Vesprada

*Carro de 2 cavalls

1er.- Enrique Platero – Utiel – 0,46’’

2on.- Manolo Sebastià – Burjassot – 0,49’’

3er.- Ramón Cerveró – Turís – 0,59’’

*Carro de 3 cavalls

1er.-Sergio Balaguer (Xeraco)–Enrique Cucarella (Alberic)–Manolo Sebastiá (Burjassot)  2’,32’’

2on.- Ramón Cervero – Turis – 3’,04’’

.- Els cavalls participants, foren de la raza “Percherons”

El Cavall Perxeró és una raça equina que es va originar en la província de “Le Perche”, prop de Normandia, a França.

Es creu àmpliament que el cavall àrab va jugar un paper important en el desenrotllament del Perxeró.

És un animal ben proporcionat, amb ossos durs i de peu ferm i fort. El perxeró és el cavall de tir més popular.

Destinat a treballs agrícoles o urbans, és un treballador de gran envergadura, consagrat al tir de qualsevol tipus de càrregues.

Encara que segons la seua constitució, la raça s’articula al voltant de dos tipus diferents de perxeró: el gran, de major pes i altura, destinat al tir pesat; i el xicotet, de menors dimensions, per al tir lleuger; en ambdós casos el seu temperament és el mateix. El seu aspecte és colossal, però té una estructura tan proporcionada que no aparença com és de pesat. En el seu conjunt és compacte.

Eduardo Sala/Riberaexpress

Fotos: E. Sala

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here