Segrestats constitucionals / Opinió: Raül Garcia

0
434

El Tribunal Constitucional ha suspès la llei de consultes catalana de caràcter no referendari. Aquesta decisió se’ns presenta com una mesura contra l’atreviment del president de la Generalitat, Artur Mas. Un atreviment que fa aparèixer un perill per a la ciutadania espanyola. I el cert és que si, som en perill, encara que no per culpa de Mas. El pols català ens ha revelat un perill per a la ciutadania, un altre tipus de crisi més perillosa, la crisi democràtica.

La Constitució radica la sobirania al poble espanyol, del qual emanen els poders del Estat. I el Tribunal Constitucional ha de ser l’òrgan que vigila el seu compliment. Malgrat això, el Tribunal ha esdevingut un estrat polític més trencant el principi de separació de poders. Un tribunal on els seus membres interpreten la llei al gust polític i ara, el gust polític diu centralisme i nacionalisme espanyol. A l’altra banda, els ciutadans, sobirans i esperant que d’ells emanen els poders del Estat. Ciutadans sense ser escoltats quan els mercats dictaren de nou el 135, assegurant-se cobrar el deute constitucionalment parlant. Ciutadans que no poden decidir quan a Canàries, el seu cabildo en un acte de responsabilitat, demana la veu al seu poble consultant respecte a les prospeccions petrolieres. Ciutadans a Catalunya que demanen votar i expressar-se lliurement amb una llei legal de consultes. Ciutadans de tots llocs segrestats constitucionalment per una interpretació que no afavoreix al poble. Una interpretació de la constitució anticonstitucional.

I nosaltres, els valencians, com ens afecta tota aquesta situació? És greu? Doncs si. El fet de viure amb un Govern que actua sota els dictàmens dels interessos dels ‘mercats’ és esglaiador. Els valencians hem vist com és transvasava deute nacional a deute autonòmic mitjançant el FLA. Una estratègia contable que agreuja la ja penosa situació que patim. Serem hereus d’una gestió penosa i centralitzadora que ens ha ensorrat, hipotecant el nostre futur. Valencians, espoliats que veiem com hem de retallar en tots els sector bàsics per a pagar formules 1 i trames corruptes. Valencians que veiem com ens neguen allò tan interpretable de la solidaritat entre territoris. Ciutadans que patim dos voltes la crisi, la de tots i la que ens fiquen al damunt al gastar-nos com la catifa sota la que poden amagar tota la seua incompetència.

A més, els exemples de l’actuació del Govern espanyol davant de les voluntats del poble deixen poc marge d’acció cap a la recuperació de la democràcia. Els valencians, com la resta dels ciutadans del territori Espanyol, patim un colp d’Estat fàctic que ens ha furtat la nostra sobirania. Una sobirania necessària per a dir prou i aturar els atacs contra la nostra societat, la nostra educació, sanitat, benestar i els nostres ciutadans. Sobirania que ens dona el dret de poder ser nosaltres els qui decidim i construïm. Decisions per a dir quines han de ser les prioritats de les inversions al territori i poder evitar imposicions derivades de les polítiques d’austeritat o la fidelitat als mercats. Sobirania per a ser demòcrates practicants.

A hores d’ara, ens han segres

Raül Garcia

tat a tots i volen que ens acostumem a aquesta situació. Segresten la nostra veu, com la dels catalans, canaris i la resta de ciutadans. Volen segrestar el nostre futur i han declarat, mitjançant dotze jutges d’un jutjat, que ja no hi ha opció de conèixer i preguntar perquè aquestos conceptes son anticonstitucionals. A hores d’ara és el moment de tornar a lluitar per la democràcia.

Raül Garcia / Coalició Compromís Alzira

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here