L’Expo 150 anys de trenet a Carcaixent ha estat molt visitada

0
373

El passat 9 d’octubre es va inaugurar l’exposició “150 anys de trenet. Carcagente termino” que commemora els 150 anys dels viatge inaugural del trenet Carcaxent-Dénia. Ha estat organitzada per l’Assocació d’Amics de la Vieta.

L’exposició, que està sent un autèntic èxit de públic, recull prop de 150 imatges, objectes i documents que expliquen la història de la línia de ferrocarril i la seua relació amb Carcaixent. L’exposició és divideix en cinc seccions. La primera secció ens conta quins van ser els condicionants que promogueren la creació d’una línia de tren des de Carcaixent fins a Gandia i després fina a Dénia. També ens ensenya com era Carcaixent en aquella època. La segona secció es centra en les instal·lacions que existien a Carcaixent, que eren molt extenses, al ser Carcaixent una estació de terme i tindre oficines, talleres, vies auxiliars… Hi ha també un ample catàleg d’imatges de les diferents màquines i cotxes que van donar servei a la línia.

El trenet creuava bona part del casc urbà de Carcaixent, cosa que feia necessaris molts passos a nivell. Una descripció d’eixe recorregut és el que trobem a la tercera secció de l’exposició.

La quarta secció recull les imatges dels treballadors i usuaris del trenet, intentat recollir tant el dia a dia de la Vieta com els fets excepcionals que marcaren la seua història: festivitats, descarrilaments, celebracions… Tot centrant-se en la part humana, amb fotos carregades de detalls que ens expliquen molt de l’època.

La cinquena secció ens mostra imatges del desmantellament de la via, quan en l’any 1969 es va clausurar per a sempre i totes les seus instal·lacions destruïdes.

L’última secció parla de l’ús actual de la via i dels vestigis que hi podem trobar, així com de la poca consideració que s’ha tingut per a conservar aquest patrimoni.

A banda de les imatges també es mostren documents molt interessants com ara plànols, horaris, bitllets, nòmines de treballadors… que ens ajuden a completar una imatge glogal del que va suposar el trenet per a Carcaixent.

Cal destacar que es poden contemplar objectes que formaven part del funcionament de la via: gorres del cap d’estació, banderins de senyals, els cornetins de les guardabarreres… Tant aquets objectes com les imatges que s’hi exhibeixen han estat cedides per persones de Carcaixent que han volgut recordar el trenet i que mantenen viva la seua memòria.

L’exposició es pot visitar a la Penya Esportiva de Carcaixent fins el 16 d’octubre en horari de 19 a 21.30.

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here