La XX Fira Gastronòmica recupera el consum, millora la qualitat i incrementa els visitants

0
472

En general en esta 20 edició s’ha notat una recuperació en el consum, els expositors han vist un increment en les compres i les degustació i l’àrea de restauració s’ha omplit a l’hora de dinars i sopars.

Ha sigut una Fira excel·lent per la varietat i la qualitat dels productes, a la qual s’han incorporant, amb vocació de continuïtat, 18 nous productors  artesans qualificats que estan introduint productes novells i excel·lents i que han aprofitat la Fira per a presentar-los al públic que en definitiva és qui els  ha de reconèixer. I a més s’han desbordat totes les previsions, arribant a sobrepassar les  200.00 visites al llarg dels 5 dies de Fira.

Quan diguérem que la Fira Gastronòmica de L’Alcúdia, era un referent de les empreses en La Ribera, ens quedarem curts, després d’acabar de fer el recorregut per ella, on el olor embriagador, que solten els seus productes fets artesanalment, fan irresistible que passes sense provar-los, i si a més, tens vins de la terra fresquets, dolços que se’n van els ulls darrere, melmelades afrodisíaques amb pepides d’or per dins, cervesa de nispro fresqueta, pizzes artesanals, formatges  i embotits que t’arrastren a provar-los, i una fira tradicional al costat, per fer mes agradable portar als menuts darrere.

Amb esta segona part de les empreses representades, creguem que fem justícia als artesans i emprenedors de la Comunitat Valenciana dels seus productes, i altres Comunitats com la d’Illes Balears, Castella-La Manxa, Associacions locals, la Coop de L’Alcúdia i la D.O. del kaki.

Així com l’esforç que fa l’ajuntament de L’Alcúdia,amb el seu alcalde, Robert Martínez, al capdavant, per a revitalitzar el comerç local, mantenint una Fira Gastronòmica, orgull i referent en La Ribera, i recolzant un producte que s’està convertint en un dels postres mes naturals i saludable, com el kaki “Persimon”.

Mermelades Antich – Alzira

Vicent. “Com a novetats hem portat la melmelada de pera amb poma, i un producte afrodisíac que porta pepites d’or, per a mesclar amb gintònic, o amb gel, i no porta alcohol, per a donar color, sabor, i posar-te a ton.”

La melmelada mes demandada es la de pinya amb vainilla, un gelé que es de cava amb or, i la de tomaca, típica de tota la vida.

 

Embotits Artesans d’Ontinyent

Jose Vte. Donat. “Som una Associació d’Embotits tradicionals i artesanals d’Ontinyent, i fem l’embotit com sempre l’han fets els nostres uelos de tota la vida. Tots tenim el títols d’Artesà de la C.V.

En dediquem a eixir, i mostrar el que fem allí, i puguen comprovar, que el que es ven en les grans superfícies  no es l’autèntic embotit d’Ontinyent, que es el que mosatros venem en les nostres carnisseries, i que vegen que no té la mateixa qualitat.”

La botifarra negra d’Ontinyent, seguís sent el producte estrela, així com la llonganissa fresca, i la seca, el blanquet, la sobrassà.

Carnisseries Associades

Carnisseria Vicente – Carnisseria Donat – Carnisseria Medina – Carnisseria Casa Vicente –

Carnisseria Sant Antoni – Carnisseria Emparin

Codorniu – Aldisa, d’Alzira

Manuel González, promotor de vins, “Estem degustant els clàssics de Rioja, el Pomal, amb els productes típics de Bodegues Bilbaïnes, i la gama de Codorniu. Estes tipus de Fires Gastronòmiques, sempre ajuden a poder mostrar els vins i els caves, que el poden provar, i no sols boreu en la publicitat.”

Ha destacat en cava de Codorniu, el 1551; Anna, que es tot un clàssic, i en Bodegues Bilbaïnes, el Viña Pomal, el Centenario, especial per a hostaleria, i el Legaris, de la Ribera del Duero

Cream & Cake – L’Alcudia

Presenten en la fira, Cursos de Pastisseria creativa i Rebosteria, i estan presentant uns deliciosos cupcake per a degustació, entre els que destaquen el de crema de cafè.

També fan Torta-des personalitzades, galetes decorades amb motius infantils, cakepops (L’última tendència en postres, ideal per a tot tipus de celebracions gaudint d’un deliciós mos de coca cobert de rics sabors.).

Confiteria Arenas – La Roda

Ofereix els famosos “Miguelitos de La Roda”, típics de la localitat albaceteña de La Roda fets a base de fina pasta fullada, farciments de crema pastissera i empolvorats amb sucre glacé.

 

Pelailles y Torrons Navarro, de Casinos

Pascual Navarro, “hem tret per esta fira el “yema merenga” i el de “Mojito”.

“Estan fets amb l’ametla autòctona de la zona, la marcona i sucre, mes ingredients

artesans i de primera qualitat. El sabor, son secrets del fabricant.”

qbo, en ruta – Camió Pizzeria – Pizzeria en Font de la Figuera

Vicent. “ Estem oferint la de ja-món york i formatge, 4 formatges, xistorra amb llonganissa, , i la barbacoa. La gent les demana totes, i no hi ha una que sobreïsca.

Son les 4 pizzes, que mes demanden”.

“69 Brosses i 5 Fanecades” – Villanueva de Castellón.

Salva, “tenim dos producte estrela en la Fira. Una es la “Crema d’Arrós”, producte novedós que ha eixit ara. Està fet d’arròs de Sueca, i l’altra, com al poble li agrada la cassalla, producte autòcton de tota la vida, tenim una cassalla amb fressa, que està boníssima, i es l’altra estrela que hem portat com a novetat a la Fira.”

Cuchilleria Remedios Gimenez – Castellón – Ganivets i Navaixes d’Albacete

Pedro, “tots els nostres productes son de la firma Arcos d’Albacete, ja procurem portar articles de primera qualitat en ganivets. En tisores portem els «Tres claveles», i en navaixes artesanes, tant d’Albacete, com de Santa Creu de Mudela.”

“La diferencia entre la navaixa espanyola i la francesa, es que la d’ací está molt millor treballada, la francesa talla bé, però es molt mes simple”.

Cistelleria Aparici – Aielo de Malferit

Mercedes. “hem presentat els cabassos de palma, per anar a la platja, que es forre i decore jo, i que s’ha venut molt bé este estiu”.

“tot el que està fet en mimbre i l’espart, el fem artesanalment en Aielo, i lo que hi ha en tela també.

Associació Ames de Casa Tiryus  – L’Alcúdia

Elena Giner Bisbal, es la presidenta, i están en la fira, fent i venent els bunyols, per arreplegar diners per l’Associació, i dedicar-los a fins humanitaris.

Ens explica la forma de fer els bunyols de carabassa:

“Utilitzem, carabassa, farina i el rent. La carabassa la fem bullida, i apleguem a fer mes de 400 kgs. de carabassa, i sobrepassa en farina.

Per a que no es pegue la pasta ja feta, hi ha que banyar-se la mà en aigua, en l’esquerra s’agarra la pasta i es fa el bunyol, i en el dit gros li faig el forat, i li ajuda a caure, i es deixa caure en l’oli calent, i es va girant conforme va fent-se, i agarrant el color doraet. Quan ja vegem que està prou fet, el traguem, i deixem que s’escorrega un poc l’oli. Després sucre al gust, i a menjar-se’l.

Ruchey – Productes del Nispro – Coop. Callosa d’Ensarria

“a la Cooperativa Agrícola Callosa d’Ensarría, continuem progressant i, en definitiva, ens adaptem a les necessitats noves dels nostres clients. I és per açò que els nostres esforços estan dirigits a la innovació, la qualitat i l’excel·lència. Açò forma part del saber fer del nostre equip, persones motivades i compromeses que fan realitat nostra raó de ser: els nostres clients»

Novetats: Cervesa de Nispro, i Formatge de cabra amb nispro deshidratat.

«La cervesa de nispro es caracteritza per tindre una bromera abundant, blanca i sabonosa. El color de la cervesa de nispro és or vell, estant molt filtrada i carbonatada, amb la qual cosa aconseguim una intensitat aromàtica mitja.

Noviprom S.L. – Aranjuez

Presenta una paella antiadherent Skandia, amb manega desmuntable, apta per a vitroceràmica, alumini fos injectat. Que es pot guisar amb rapidesa, fent les funcions del forn, mantenint les propietats dels productes que estem cuinant.

Embotits Artesans Raima – Ciutadella, de Menorca

“el mes típic es la sobrassada, el cuixot i botifarró blanc. La sobrassada ens diferencia amb la de Mallorca, perquè té menys grassa. Sent aquesta la que mes demanda la gent ací en la fira, i el cuixot. El cuixot es com una botifarra negra que es fà amb la pell del porc, cosit a mà, i embotit. També tenim formatge artesà d’un amic que té vaques, i quan anem a les fires, nosaltres li venem els seus formatges, i ell la nostra sobrassada.”

“els productes que utilitzem, son de tota l’illa de Menorca, no sols d’un lloc determinat, i els porcs son criats per nosaltres.

Bodega Sant Vicent Ferrer de Teulada

“som productors i elaboradors de vins i productes de moscatell.”

¿Quina diferencia hi ha entre mistela i moscatell?

moscatell, es la varietat del raim, que pot ser d’alejandria o romà. “Mistela” es most mes alcohol any-adit”.

El moscatell negre, està fet d’un raïm molt madur (no pansa que està seca, i quan es diu moscatell de pansa no existeix), i té dos anys guardat en barrica de roure, pel temps el moscatell es fa fosc, es fa enconyactat, i es fa fosc.

“Càntic del Sol”. Medalla d’Or al millor moscatell del món. «Muscats du monde», França 2014.

Producte estrela, es pot considerar el “Pitàgora” d’agulla, que no aplega a ser ví, ja que té 7 graus, i es un ví blanc dolç natural.

Ultradri – Productes elaborats – Alcoi

Rafa Aracil. “hem portat el producte estrela, que es el “capellà torrat”, preparat ja, per obrir i menjar. El que fem es torrar-lo, el desmiguem, li posem oli d’oliva verge, l’envasem i el venen al per major.

També tenim, la “Pericana de Capellà”, Melva salà, Tonyina de tronc. Els licors son un complement per tindre quelcom mes en l’estand, de begudes típiques i que es fan en Alcoi, com el cafè licor, el plis-plai o burret, l’herbero sec o dolç, i les wodkes per a fer “xupitos” , en blau, roig, o caramel.

Tots els nostres productes estan elaborats amb matèries primeres de primera qualitat. En la seua elaboració final no contenen cap tipus de conservant o colorant, sent estos 100% productes naturals.

Carnisseria Isidora – Utiel

Isidora. “Comptem amb una varietat característica d’Utiel, que es tracta de llonganissa, llom, costella, botifarres de ceba i xoriços, fregits i conservats en oli extra verge d’oliva, esta varietat és una especialitat que caracteritza la nostra carnisseria. I també els nostres pernils que marquen la diferència per la seua qualitat i preu.

També tenim salsitxò d’avellanes, d’a-nous, d’ametles, i tot el referent al porc.»

Han presentat a la Fira, un salsitxó amb formatge de cabra. L’any passat van traure amb formatge de Cabrales, que va tindre molt d’èxit, i este any ha sigut amb el de cabra.

També han tret una botifarra de ceba, amb mel, panses i pinyons.

Quesos Paraje “El Colmenar” – Ecogranjas SL – La Gineta Albacete) –

«Els nostres formatges són elaborem per mitjà de la llet que produïm en la nostra pròpia explotació, evitant així microorganismes no desitjables que poden aparèixer a causa dels terminis i la manipulació de la llet durant el transport. Després del munyiment la llet és sotmesa a refrigeració fins a 4t C en la major brevetat possible i d’esta manera es garanteix un producte fresc natural i s’elimina el risc de contaminació del producte.

La distribució es realitza respectant rigorosament la cadena de fred perquè el producte arriba al client amb la màxima frescor i qualitat.»

Propietats que té el formatge de cabra:

Mes digestible – Limita el colesterol – Baix nivell de lactosa – Millor sabor – Mes vitamina A – Mes minerals – Millora les vies respiratòries.

Vintae –

Vicent Moreno, delegat comercial. “hi ha un vi natural denominat “Naturel”, que es l’últim que ha tret el Grup Vintae, que no porta sulfits any-adits, no està clarificat, es a dir un ví natural 100%.  Al no tindre sulfits, té una data de consum preferent, i es té que prendre en els temps que recomanem. Es un vi amb molta fruita, molt fresc, molt expressiu, i està tenint molt bona acceptació.”

“Som una companyia de vins revolucionària i volem fer vins únics, que divertísquen, que emocionen, i sobretot que et facen gaudir. Dotze denominacions d’origen i més de 60 vins diferents.”

Llaurant – Horticultors ecològics de La Ribera i La Valldigna

La horticultura orgànica ecològica, es produeix davall un conjunt de procediments denominats «orgànics».

En general, els mètodes orgànics eviten l’ús de productes sintètics, com a pesticides, herbicides i fertilitzants artificials.»

Aquest grup el componen: Miguel Angel (Carcaixent; Demetrio (Carcer);Terres de la Serreta (Manuel); Eco Notet (Catadau); Vicent Senchermes (Real), i Ecodioni Enrique (Tavernes de la Valldigna).

Eduardo Sala/Riberaexpress

Fotos: E. Sala

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here