Xúquer Viu ha denunciat a Sumacàrcer el projecte d’un nou transvasament des d’Alarcón

0
376

Una vintena d’activistes de Xúquer Viu s’ha concentrat aquest matí al riu Xúquer per denunciar el projecte d’un nou transvasament des d’Alarcón, com es va introduir a última hora en el Pla de Conca del Xúquer.

 Les pressions del lobby de l’aigua d’Alacant, amb la complicitat de la Generalitat Valenciana, de mà del seu vicepresident José Ciscar, han fet que el Pla de Conca contemple el transvasament d’un mínim de 12 hm3 cada any d’aigua del Xúquer, per Alacant.

 

«La volen per al negoci i l’especulació» ha manifestat el portaveu de Xúquer Viu, Paco Sanz. «A Alacant no fa falta aigua si es posen en marxa les dessaladores que estan sense funcionar i que tants diners han costat. El que no poden pretendre és que un riu, que a penes cobreix les pedres del seu llit en el seu curs baix, solucione els problemes causats per la sobreexplotació dels aqüífers del Vinalopó». «No és un problema de solidaritat. On no hi ha no es pot donar».

 

Xúquer Viu considera que els cabals ecològics aprovats són insuficients i que aquests tant per al riu com per a l’Albufera han d’augmentar. Per altra part és inacceptable que el Pla contemple que els estalvis de la modernització dels regadius de la Ribera del Xúquer siguen enviats a Alacant per «pal·liar la sobreexplotació d’aqüífers i dèficit d’abastiments del Vinalopó, Alacantí i Marina Baixa» com diu el pla.

 

Aquests estalvis han de quedar-se íntegrament en el Xúquer per a compensar els cabals que deixaran d’anar al riu i a l’Albufera amb la modernització, i per incrementar les garanties de subministrament als usuaris de la Ribera.

 

Finalment Xúquer Viu, que ha sigut la única organització que ha demanat en l’Esquema de Temes Importants una concessió pròpia per als abastiments de la Ribera, denuncia que es vulguen transvasar al menys 12 hm3 a l’any a Alacant i es negue una concessió de 10 hm3 als abastiments de la Ribera que han vist contaminats amb nitrats i pesticides les aigües

subterrànies de les que s’abastien.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here