Abel Guarinos reclama després de 25 anys el seu relleu al front del MIM

0
436
Abel Guarinos ha complit 25 anys al front del MIM

“25 anys de MIMs, 25 anys de grans records”

El director del festival, Abel Guarinos, creu necessari un relleu en la direcció

La celebració del 25é aniversari del MIM va reunir a prop de 25.000 espectadors en una festa teatral que va convertir a Sueca durant cinc dies en la ciutat mimada. El llenguatge més universal, el gest, va poblar els carrers, places i sales de la capital de la Ribera Baixa amb 14 companyies nacionals i internacionals i més d’un centenar d’intèrprets de teatre gestual, dansa i circ, el major elenc artístic de la història del festival.

La massiva assistència de públic, els seus aplaudiments i comentaris al final dels espectacles han posat de manifest que la proposta d’enguany, basada en la reposició d’alguns dels espectacles més emblemàtics del recorregut del MIM -25 anys de Mims, 25 anys de grans records- ha interessat i agradat al públic.

Com ha destacat el director del festival, Abel Guarinos, «el públic ha respost a la commemoració del “seu” festival assistint, gaudint i emocionant-se tant o més que en qualsevol de les 24 edicions anteriors i ens ha retornat, en augment, el mim i estima amb que sempre els hem intentat sorprendre i arropar».

Localitats esgotades

Les places de Sueca es van omplir de gom a gom durant les funcions de carrer i, pel que respecta a espectacles de sala, la major part de les funcions van penjar el cartell de “localitats esgotades”. Va ser el cas de la companyia madrilenya Yllana, que va arribar al MIM per a presentar el seu darrer treball The Gagfather i el seu exitós 666, esgotant les cinc funcions amb un cent per cent d’ocupació. Ple absolut van registrar també les quatre representacions de Ras! que va oferir Maduixa Teatre, les dues de l’alacantí Lucas Locus en el Casal Jove, que va acollir l’estrena d’Habitació 801, i l’estrena absoluta de La mòmia del Circ Gran Fele. Al costat d’aquests, els muntatges de sala que més públic van acollir van ser les dues funcions de Cor de Teatre, que amb la seua Operetta va posar en peu al públic del Poliesportiu Cobert, de la mateixa manera que ho van aconseguir en el Liceu de Barcelona, o les dues funcions que va oferir el reconegut clown nord-americà Avner Eisenberg amb Desafiant la gravetat. I entre els espectacles de carrer més concorreguts cal destacar la trilogia presentada per la francesa Claire, la presentació de l’emergent companyia de Vila-real La Fam, les danses ancestrals dels Tornejants de Sueca i, sense cap tipus de dubte, el festiu i singular muntatge dels Comediants, que va reunir a prop de 4.000 persones al voltant del fascinant elenc d’actors, malabaristes i acròbates que va dirigir Jordi Cardoner, i de músics que va dirigir Borja Granell, autor també de la música de l’espectacle.

Relleu en la direcció del MIM

Després de vint-i-cinc anys capitanejant la Mostra Internacional de Mim, el seu sempitern director i fundador, Abel Guarinos, qui en la passada edició va rebre un emotiu homenatge sorpresa del propi equip del festival i dels seus companys de treball, ha anunciat que «els projectes públics requereixen de canvis o relleus en la seua direcció, sense traumatismes, sense retalls dràstics però sense excessiva demora; amb les intencions de permetre un creixement i no un estancament, i d’obrir el festival a altres camins que no siguen sempre els de la mateixa persona, perquè el MIM és i ha de seguir sent un projecte comú, interinstitucional i públic, de tots i per a tots». I en aquest context ha matisat que «no estic cansat, en absolut, però crec que és el moment d’oferir el relleu a diferents persones del propi equip que han crescut en el festival, com Joan Santacreu». Santacreu, de 29 anys i director de la reconeguda i premiada companyia professional valenciana Maduixa Teatre, va començar a col·laborar en el festival als 14 anys i en les últimes edicions s’ha encarregat de la coordinació tècnica i de les infraestructures de tot el festival. Els seus últims espectacles, Ras!, Dot o Tam-Tam, s’han presentat en els millors teatres i festivals d’Europa i d’Amèrica, aconseguint el reconeixement de la crítica i del públic.

L’equip del festival i els responsables de les diferents institucions organitzadores i patrocinadores, encapçalats pel propi ajuntament de Sueca, ja estan estudiant i tutelant els mecanismes que faciliten el canvi que Guarinos reclama, sense presses, assegurant la continuïtat del projecte en la seua dimensió actual i sense perdre la fidelitat als objectius amb els quals va nàixer, amb els quals s’ha consagrat a un nombrós públic procedent de tota la Comunitat Valenciana i pels quals ha rebut premis i felicitacions per part de la crítica nacional i de tota la professió escènica.

La Mostra Internacional de Mim a Sueca ha comptat, des de fa 25 anys, amb l’organització i patrocini de l’Ajuntament de Sueca, la Conselleria de Cultura, Fundació Bancaixa i la de l’Associació Lluna Plena; i en les últimes edicions també ha rebut subvencions de la Diputació de València i de l’INAEM-Ministeri de Cultura, entre altres entitats públiques i privades.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here