Una marxa pel terme d’Alginet inicia les activitats commemoratives del 9 d’Ocutbre

0
256

Aquest cap de setmana Alginet arranca motors amb diferents activitats programades per celebrar la festivitat del 9 d’Octubre. El diumenge 5 d’octubre a les 9 del matí, la Regidoria de Cultura amb el centre excursionista d’Alginet realitzarà una marxa pel terme per conèixer els horts.

El cronista oficial d’Alginet, Rafael Bosch, explicava que durant la passejada “podrem recórrer espais de les partides del secà del terme d’Alginet i Benifaió com el camí de València, Campellos, camí vell de Benifaió, camí nou de Benifaió i Almallà. Aquestes partides fins al darrer quart del segle XIX eren terres de secà, on predominaven els garrofers, el blat i altres cereals. Però la possibilitat d’explotar les aigües subterrànies va permetre accedir a nous conreus, que van atraure a una nova classe social sorgida dels professionals de la ciutat de València o d’altres indrets, és a dir, metges, advocats, militars… Hui en dia, molts dels horts que es construïren en aquesta època encara romanen en peu, però d’altres han desaparegut pel creixement del nucli d’Alginet”.

La marxa finalitzarà a l’Hort de Feliu “possiblement el gran hort d’Alginet amb l’Hort de la Torre Luengo. Aquest hort, des del principi va pertànyer a la família Feliu, un família d’advocats i metges de la ciutat de València. És l’hort més proper al nucli urbà, i el barri del Poble Nou, va créixer al seu aixopluc, amb immigrants que provenien del marquesat de Llombai, d’Alzira i d’altres indrets de la comarca” explicava Bosch.

Per la seua banda, Paco Morales del centre excursionista d’Alginet afirmava que “es tracta d’una caminada de baixa dificultat d’uns 6 quilòmetres i això fa que puguen vindre grans i menuts. Pararem a esmorzar i passejarem pel nostre terme”.

I a les 12.30 h al Teatre Modern el grup Xana Teatre interpretarà l’obra En Jaume I, un espectacle que explica com el Rey Jaume I va fundar el regne de València, què són els furs i com els vam perdre, què és l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i quins són els drets i els deures dels valencians. L’entrada a l’espectacle és gratuïta.

Sònia Bosch

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here