La Setmana de Bous d’Algemesí és molt coneguda per ser la millor fira de jonegades d’Espanya però passa un tant desapercebuda per al foraster la singular «mostra gastronòmica» que durant  més d’una setmana s’oferix a les casetes de les peqnyes ubicades al Parc Salvador Castell.

Ahir Riberaexpress va donar una volteta per comprovar «in situ» el treball dels cuiners que fan un ample ventall de la gastronomia més casolana i típica. Així a la caseta de Ka Liat, una jove penya de 8 anys formada per 18 membres asaboriren el rabo de bou d’Enrique i Vicent Ferrís.

No molt lluny d’allí els ja més veterans d’Ali Galló es decantaven pel peix i el marisc d’una caldereta de rap i llagostins que despertava la fam als morts. Per a la nit anunciaven carn de cavall amb alls tendres segons ens revelà Juanito El Catarro que domina més la cuina que els refredats.

Els de la penya Mesinfot no passaren precissament d ‘un arròs amb verdura i ànec, porten 30 anys fent cadafal i ahir gaudiren d’una excel.lent festa rociera. Al nostre company Luis Méndez, director d’Onda Cero-La Ribera li va encantar el caldet previ que servixen mentre el pato agafa color i sabor.

En Més que Mai tampoc es quedaren davall la taula, amb 17 anys d’experiència bouera i gastronòmica feren un arròs negre amb el que es xuplaren els dits ttlos els penyistes i convidats.

En canvi els veterans de la festa, la penya Fanecaes de Mao, presidida per Pepe Adam, que sumen 51 anys, el pas del temps es nota i ahir es tingueren que conformar amb bullidet i carn torrà.  Mentre preparaven el dinaret el fins ara mestre de la Muixeranga, Juan Beltrán recordava amb orgull la seua gloriosa etapa en la que es va aconseguir que la Festa de la Mare de Déu d’Algemesí fora declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.