EU exigeix a Bastidas que es negue a pagar el cànon del préstec bibliotecari imposat per Rajoy

0
206

EU-Alzira, amb motiu de la polèmica i retardada obertura de la nova biblioteca municipal hui, demana a l’Alcaldessa que anuncie que l’Ajuntament es nega a pagar el cànon pel préstec bibliotecari que ha imposat el govern de Rajoy el passat 1 d’agost.

Segons Ivan Martínez, portaveu municipal d’EU-Alzira: “En un nou menyspreu a la cultura i l’educació i el seu accés públic, el govern del sr Rajoy ha imposat un cànon per servei de préstec bibliotecari, que recaurà en els ajuntaments i perjudicarà els serveis de les biblioteques municipals en augmentar els seus costos.”
El passat 1 d’agost es va publicar al BOE el Reial Decret 624/2014, de 18 de juliol, pel que es desenvolupa el dret de remuneració als autors pels préstecs de les seues obres quan es realitzen en establiments accessibles al públic, com ho són tot tipus de centres de documentació i les biblioteques municipals.
Aquest decret desenvolupa la nefasta llei del govern del sr Zapatero del 10/2007, de 22 de juny, i afecta a tots els municipis i ens locals de més de 5.000 habitants. I estableix que els Ajuntaments hauran de pagar una taxa pels préstecs de llibres i altres materials en les seues instal·lacions. S’haurà de pagar 0,004 € per obra des del passat 2 d’agost; i també pel nombre d’usuaris inscrits en la biblioteca i que facen ús de dites obres (0,05 € per usuari a partir de l’1 de gener del 2016). La taxa serà gestionada, en la seua totalitat, per CEDRO, equivalent a l’SGAE, una entitat privada de gestió dels drets d’autor.
Segons I. Martínez (EU-Alzira): “Aquesta mesura no té ni caps ni peus. Els ajuntaments estan obligats a garantir un servei de biblioteca municipal, de forma gratuïta, i no es cobra pel seu préstec. Fins i tot d’eixe Reial Decret no s’exceptuen obres com El Tirant lo Blanc o el Quijote, ja que l’Ajuntament pagarà el mateix cànon que per un obra actual. I no sols això, sinó que s’ha de pagar una altra taxa per la compra de llibres, aspecte que no té cap relació amb el cànon pel préstec que justifica el Reial Decret. Damunt, tots aquests ingressos a penes arribaran als autors, perquè no hi ha transparència de com es distribueixen per part de les entitats privades de gestió de drets d’autor. És a dir, es torna a engrossar un negoci privat amb diners públics.”
EU-Alzira exigeix a la sra Bastidas que, fins que es resolguen els múltiples recursos interposats per diversos ajuntaments per l’aprovació del Reial Decret del sr Rajoy, l’Ajunta

La nova biblioteca municipal

ment d’Alzira no abone res de cap cànon i taxes per l’adquisició i préstec de llibres amb recursos públics.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here