Tecma vigila la salut de l’escola de futbol de Guadassuar

1
690

A les portes d’una nova temporada en la que milers de xiquets/es a partir de 6 anys comencen a la practica de competició del esport, en totes les seues modalitats i categories.

Cada vegada mes, les lesions entre els menuts son mes intenses, i en cas de no prevenir-les a temps poden portar conseqüències greus en el desenrotllament del cos dels mes menuts, que va a condicionar en alguns casos, el rendiment en la pràctica esportiva.

L’0pinió d’alguns metges dedicats a la medicina esportiva, recomanen les proves mediques anualment als xiquets/es de futbol base, ja que cada any experimenten canvis corporals tant a nivell muscular i  respiratori, que poden afectar-li, degut al esforç que van a rebre en la pràctica, en aquest cas del futbol

 Hem acompanyat a un equip médic de la Clínica Tecma, a conèixer quines probes es fan als xiquets, i les opinions dels pares, del club, i la del Dr. Ibáñez, que junt a una infermera ha realitzat les probes a

 .- L’Escola de Futbol Base de Guadassuar, ha apostat per Clinica Tecma

 Cost de la revisió mèdica: 10 euros, per xiquet.

Servici que es fans:

Electrocardiograma, auscultació toràcica, revisió de les pupil·les, l’alta-ria, pesatge

.- Opinions

En primer lloc, hem polsat l’opinió de Densi Santana, president de l’Escola de Futbol Base i de l’equip amater que milita en segona regional, es contundent en la seua resposta a la pregunta, si creia que era necessària i obligatòria la revisió medica que estaven fent als jugadors del futbol base,

“Radicalment  deuria de ser amb el paràmetres que ens està fent Tecma. Hi ha que tindre a compte que estén jugant en la “vida dels xiquets”, fins ara mai ens ha passat res, però, mai es pot sabre si ens pot tocat un dia u altre. La revisió de la federació no es tan exhaustiva com esta, en la que estem fen-los també un electrocardiograma

No cap dubte que este tipus d’accions, es una forma de previndré possibles lesions o empitjorar algunes existents, i en aquest cas, apart de que la federació continua en els seus plans de prevenció. els pares deurien de ser conscients, de quan el l’escola diga, anem a fer el que esteu fent, fora massivament, i no el 50% aprox., segons m’has dit, de l’escola,

“Com la revisió per a la fitxa es cada dos anys – Densi, per a la fitxa, ¿però no deurien de ser anuals? – estic d’acord en que deurien de ser anuals, però no es així. De moment tinguen 85 xiquets, dels 171, per a passar la revisió esta. Entenc que els pares, es deurien de conscienciar, perquè estan jugant en la salut dels seus fills.”

 

Desfibril·lador extern

Com diu el dit, “previndré, es curar”, o no arribar a mals pitjors, i Densi, ha posat el dit en la llaga, d’una necessitat en tots els llocs esportius, de tindre un “Desfibril·lador”, para que en cas d’una parada respiratòria, tant d’un esportista o una persona que estiga veient el partit, es puga reanimar i salvar la seua vida.

.- Dr. Joan Ibáñez, de la Clínica Tecma Salud

¿quines probes han fet als xiquets?

“una proba de l’aptitud física i psíquica, orientada esportivament, per tant de vorer les condicions en que es troben els jugadors, segons la categoria, en les millors situacions físiques per a respondre davant un esforç”.

¿en què han consistit les probes?

“la Biometria; mesurar els pes i l’alçaria, contrarestar-la i vorer la normalitat dins del pes, la constitució física, la complexitat, per a obtindré l’estat de rendiment.”

Què obtindríem, el que estiga en bon estat o que done bon rendiment el jugador,

“Seria una previsió de l’estat sobre l’esforç, i se mira davant d’un esforç, la resposta que l’organisme pot donar, sense que puga estar perjudicat el Jugador”

Es a dir Dr. Ibáñez…, “el mes elemental, ací valorem les hernies de tot tipus, de vísceres, o discals; l aparell respiratori, que tinga una bona resposta; l’aparell càrdio-vascular, tant el cor, com la circulació perifèrica; l’otorrino-laringologia, es a dir com està d’equilibri, i l’audiometria; si té una bona respiració, la permeabilitat, i el sistema nerviós”.

¿Com heu fan?

“De forma directa e indirecta a través de la estimulació de reflexes locomotor de les pupil·les dels ulls. Mesurem l’expressió que té al màxim o mínima, fem un exercici d’esforç immediat, i tornem a mesurar-li les expressions, per a vorer les diferencies i el temps de recuperació té el jugador, i tot açó es el que valorem, per a vorer si està en unes condicions optimes, prèvia a un esforç, d’un temps sense esgotar-se.”

Dr. Ibáñez, este tipus de probes, es deurien de fer tots els xiquets que vullguen practicar algun esport de competició, no sols els futbol?

“Si, sempre que siga un esport de competició, inclús jo l’equipararia a la “Llei de Previsió de Risc Laboral”, seria la “Llei de Previsió de Risc en quant a un esport de qualsevol tipus”, per a que la resposta la tingam controlada, davant una emergència, que l’organisme puga respondre o limitar-lo als esforços que l’organisme li estiga reconduint.”

Aquest tipus de probes, el recomanaria que es fera anualment, o…

“Anualment. En un any es suficient per a que les característiques de la persona, puguen canviar, i sobre tot dels mes joves, que evoluciona molt ràpidament  dins d’ell”

A partir de quina edat, seria recomanable?

“Cadascú té el seu esforç segons l’edat. Estem fent probes a partir dels 6 anys, es a dir dels pre-benjamins, per a vorer la resposta i el rendiment front a eixe esforç”.

Si en una de les probes ix una anomalia, ¿Què se li recomana?

“Si se li detecta alguna anomalia, se li recomana vaja al metge de capçalera, per tal de que reorienta sobre alguna especialitat o que establis-ca la recuperació de lo detectat. Per això recomanem que siga anual, perquè una malaltia pot tardar en recuperar-se 6 mesos o en 1 mes, depèn”.

De vegades no ens donem compte el valor que pot tindre el que alguns pares no es fase 2 esmorzars a l’any, no fumar 4 caixetes de cigarrets, per a pagar 10 euros, en una revisió d’estes característiques a través d’una clínica com Tecma, que té al capdavant u dels metges de mes prestigi en matèria esportiva, com el Dr. Jordi Candel, que està rodejat d’especialistes com el Dr. Ibáñez.

El proper dilluns, 22 de setembre, tindrà lloc la segona sessió, aquells pares que no hagen apuntats als seus fills, es poden dirigir a Densi, el president de l’escola.

Eduardo Sala/Riberaexpress

1 Comentario

  1. Hola, donde se pueden desacargar las fotos que se hicieron en compañia del doctor haciendo el reconocimiento de unos niños en el vestuario del Guadassuar?. saludos.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here