Óscar Hernandis de Montroi guanya el III Concurs de Retalladors de Sueca

0
341

El jove Óscar Hernandis, de 16 anys de Montroi, ha sigut el guanyador del el III Concurs Internacional de Retalladors, organitzat per la prestigiosa ramaderia de Gregorio de Jesús, i patrocinada per la Regidoria de Festes de Sueca, dins dels actes de les Festes Majors 2014, celebrat en la plaça portàtil taurina de Sueca.

Mes de 3000 aficionats, s’han donat cita a este Concurs Internacional, que poc a poc s’està consolidant, i la proba a estat que enguany el aforo de la plaça, s’amplià en “mitja plaça mes”.

Els 5 jònecs-bous, triats per a que els 12 retalladors, dividit en 4 grups de 3, provenint de França, Portugal, Espanya i la Comunitat Valenciana, han donat un bon joc, per a que tots ells es lluïren, amb els seus retalls, bots (de l’àngel, peus junts de peu i acatxats), fent les delícies del públic assistent, que animaven els joves retalladors, alguns d’ells, era la primera o segona vegada que participaven en un concurs, amb una mestria i destresa increïble.

.- Finalistes

E la fase de classificació, el Jurat compost per Christian Grau, de Cullera i Javier Ramón, d’Albal, consideraren que mereixien pasar a la final, del, Grup 1er, Oscar Hernandis – Grup 2on, Andrés Chico – Grup 3er, Naxo Salavert – 4rt Grup, Aaron Murillo

.- Finals

En el jònec-bou, que tingueren per a fer la final, on l’habilitat, la dificultat del salt, la seua execució, i el que mes arriscava de cara al jònec, el Jurat va fallar:

*1er Premi, Oscar Hernandis. De Montroi, 16 anys

2on Premi, Andrés Chico Garcia. Canari, peró viu a Torrent. 20 anys

3er Premi, Aaron Murillo, d’Albal –“El Balilla”

 

.- Entrega de Premis

El trofeus, foren entrgats per Anabel Ortells i Planells, Festera Major 2014, la Cort d’Honor, composta per: Maite Zaragoza i Sisternes, Sales Bosch i Ribera, Irene Alapont i Crespo, i Desiré Gimenez i Romero.

Acompanyades per Dimas Vázquez, regidor de Festes.

 

.- Entrevista als guanyadors

Primer Premi

Oscar Hernandis Navarro, de Montroi. 16 anys.

“ La veritat es que, no m’he esperava guanyar el primer premi, perquè els meus companys heu han fet molt bé, i crec que no m’heu mereixia.”

Modest, Andres, en les seues primeres paraules i respecte als seus companys. S’anirà a casa a descansar, i dins de poc farà mes.

“Quan estic davant del bou, sols pensé tirar amunt, fer-ho molt bé, i traure lo millor de mí. Vaig cara a ell, i li dic que vai a botar-lo i fer el millor possible.”

Segon Premi –

Andrés Chico Garcia, natural de Canàries, i viu n Torrent. 20 anys.

7 anys de retallador, i ens diu, que encara li queda per a llarg, mentre el cos aguante açò.

Entrena totes les setmanes, 2 dies, dos hores al dia. Fan una hora de salts i l’altra d’esquivaments.

¿Què sents quan veus al bou vindre de cara?

“és una cosa inexplicable, la portes dins des de xicotet, i ara mateix estic ací, m’alegre dels esforços, de les pillades, en fi, de tot el que he passat.”

“Jo mire al bou, i és una mirada entre el bou i jo, de complicitat.”

Andrés, com has vist la final

“bé, entretinguda, ens ha posat dificultats el jònec-bou, però hem pogut superar-les, y ho hem donat tot.»

Ens conta, que en Canàries no fan açó, i al vindre amb son pare a la península, le va agradar, perquè es un joc net, entre el bou i la persona, i es va dir, “perquè ells si, i jo no”

Altra sorpresa d’Andrés. Va debutar el dilluns passat, i hui, guanya el segon premi

Està molt content de com l’han tractat els companys, i li han agradat molt els jonecs-bous.

Tercer Premi

Aaron Murillo, d’Albal

S’ha batejat en este concurs, ja que es el primer, i està molt content pel tercer premi

guanyat.

“me trobava molt segur en el que faria , amb confiança, sense nrvios, perquè si vas amb nervis és pitjor, i ací si no estes nerviós, et salu un dia bo segur.

Els jònecs-bous han fet el seu treball, han complit. He estat molt a gust en la plaça.»

Molta gent del mon del bou i aficionat de tota la Ribera, es trobaven en aquest Concurs Internacional de Retalladors, on es trobarem amb, Antonio Martínez, president de la Penya Taurina “El Burladero” de Cullera.

“Els bous al carrer hui en dia, es un espectacle molt important , on la gent jove, té mes afició cada dia, i es una festa que molta gent està esperant que arrive, per a poder participar, en ella.”

¿Bous al Carrer, o en Plaça?

“En la Comunitat Valenciana, hi ha molta afició a  bous al carrer, pero jo també soc de bo en plaça. El bous al carrer, els animals, tornen altra vegada als corrals de la seua ramaderia, i els bous en plaça es tenen que matar en la plaça.”

.- Assistència Sanitaria – Ambulàncies Vallada

Rafael Centeno, jove metge traumatòleg, amb bona experiencia per aquestos actes, al front de l’equip compost per dos ambulàncies, una SVB i UVI l’altra, equipades amb el material adequat per fer front a qualsevol emergència,  2 Ats,  i 2 Técnics conductors.

 

Davant una enganxada del bou o vaqueta, Rafael Centeno, ens diu,“el primer es avaluar el dany, aplicar el protocol, comprovar que respira, , que tinga una bona circulació cardíaca, estabilitzar-ho d’acord amb els danys patits , i traslladar-lo estable, a l’hospital corresponent.

Comptem amb l’equip necessari per a estabilitzar el pacient, per mes crítics que estiguen , perquè puguen arribar a l’hospital i reben tractament mes avançat.»

.- Enganxada de bou en Puçol, el 7 de setembre 2014

Fa unes dies, els mitjants de comunicació van informar de una enganxada greu en bous al carrer, en Puçol, i fent un comentaria amb el Dr. Centeno, ens diu, “jo soc el metge que va atendre al pacient en Puçol

¿Què va passar a Puçol, Rafael?

«Unes 7.000 persones aproximadament havien participant en bous al carrer, súper llno el recorregut, a l’arribar el bou, es pugen a la barrera, i al donar-li un colp el bou a la barrera, hi havia tanta gent, es cayo u, i desgraciadament davant del bou, que ho va envestir de ple.

La primera cornada li donà en la cara lateral del coll, del costat iquierdo, i va eixir del costat dret del tòrax. Quan va caure, ja que l’havia alçat, el va agafar per la part del cuixa dret, ho torna a alçar, i va fer un primer trajecte la cornada, quan cau, ho torna a agafar i esta vegada té una cornada doble, un cap amunt, i l’altre cap avall. Gràcies a Déu, tènia un sagnat actiu, ho aconseguim controlar, teníem cauteritzador, ho estabilitzem, li col·locarem les seus vies, li vam posar líquid, i vam ser per a l’hospital.

En l’hospital estiguérem en la Unitat de de Crítics, ajudant, mentre arribar-vos altres metges, en l’Hospital de Sagunt. Pel que vam poder constatar nosaltres i pel que ens van dir desprès des de l’hospital, el pacient es va salvar , no va tindre cap lesió greu.

¿Es important que les ambulàncies estén preparades en estos events taurins?

“Si, no sols les ambulàncies , sinó també el personal tine que estar preparat i entrenat, per a saber actuar en este tipus de contratemps , perquè és qüestió de segons, el temps és or. En eixe moment, 1 minut pot parèixer una hora, pro és la diferència que el pacient se salve o no se salve, o que el pacient es quede en una lesió per a tota la vida.

Cal reseñar, el bon comportament del públic assistent, sense resenyar incidencies,  i on les assistències sanitàries estagueren tranquil·les i expectants, així com la bona organització i el bon comportament dels jònecs-bous de la ramaderia de Gregorio de Jesús, que donaren la talla.

Eduardo Sala/Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here