Fabra i Catalá utilitzen la Festa de la Mare de Déu «en benefici propi» segons Més Algemesí

0
283
Fabra en la processó de les Promeses del diumenge

El president de la Generalitat Alberto Fabra i la Consellera María José Català utilitzen en benefici pròpi la Festa de la Mare de Déu de la Salut a la qual donen habitualment l’esquena, fins i tot en el plànol econòmic. S’ha de tenir molt poca vergonya per venir ací a fer-se la foto o a presidir la processó sense ingressar les ja de per sí ridícules quantitats que abonen en temes relacionats amb la Festa. Després de consultar la documentació relativa a la morositat de la Generalitat que formava part de la darrera Comissió Informativa,  M+S ALGEMESÍ ha pogut comprovar que la Generalitat no havia ingressat la subvenció de 6.000€ de 2012 destinada a “Ajuda i promoció de la Festa de la Mare de Déu de la Salutni la de 5.000€ concedida en 2013 per a les “Primeres Jornades de Patrimoni Cultural Immaterial”.

La Generalitat i els polítics populars utilitzen simplement la Festa d’Algemesí quan els interessa per a promocionar-se políticament ells, però realment ells la promocionen poc. En 2111  la subvenció atorgada –que pressuposem que ja estarà pagada, tot i que no estem segurs- fou de 8.400€. En 2013 de 5.000€ i en 2014 també serà de 5.000€, ja que és el màxim que permet la convocatòria. D’entrada podem veure que la Generalitat ha rebaixat de 2011 a 2013 la subvenció un 40%. Però si comparem aquestes quantitats a les que destina al Patronat del Misteri d’Elx, un Patrimoni Immaterial més antic però semblant de riquesa i vistositat, la quantitat és ridícula. Tot i que al Misteri la Generalitat li ha rebaixat en els darrers anys la quantitat, la Generalitat li concedeix en 2014 una subvenció nominativa directa en pressupostos de 40.000€. A Algemesí no se li concedeix cap subvenció directa, sinó que ha de participar en un concurs d’ajudes que com a màxim poden ser de 5.000€. Això significa que per cada 100€ que la Conselleria atorga d’ajuda a Algemesí, al Misteri li atorga eixos 100€ i 700€ més. Res justifica eixe tracte discriminatori envers Algemesí.

Des de 2011, i a través de l’acord de col·laboració que tenim amb el Grup Parlamentari de COMPROMÍS, aquests presenten una esmena als pressupostos de la Generalitat per a que la Generalitat atorgue una ajuda de 100.000€ a la Festa, esmena que els governs de Camps i de Fabra venen sistemàticament tombant. Resulta lamentable que uns polítics es neguen a promocionar adequadament una festa que té el màxim nivell de distinció que atorga la UNESCO i que sols es recorden d’ella per anar a obtenir vots.

Lamentem també profundament l’actitud submisa i passiva de l’equip de govern local, que malgrat els continus menyspreus i desaires econòmics que l’executiu autonòmic fa a la nostra Festa els continua premiant amb un “honor” que no es mereixen. Presidir el balcó municipal, com feu Fabra, o la processoneta del matí, com feu Català, no pot ser un regal, ha de ser un honor que es guanye amb els fets i el compromís ferm amb la Festa, cosa que ni un ni altre han demostrat en moltíssimes ocasions.

És per això que, a més de demanar que abonen ja els que ens deuen de 2012 i 2013, M+S ALGEMESÍ presentarà en els propers dies una moció en l’ajuntament per tal que tots els grups polítics sol·licitem a la Generalitat Valenciana que en els següents pressupost de la Generalitat aquesta aprove una partida singular i nominativa destinada a la Festa de la Mare de Déu de la Salut semblant en forma i dotació a la que gaudeix el Misteri. Lamentem profundament que l’equip de govern que és qui té els contactes i el pes específic suficient per haver aconseguit açò no ho haja demanat abans, i els convidem a sumar-se a una proposta de finançament que milloraria la projecció de la Festa.

No volem, però, concloure aquesta qüestió sense valorar molt positivament la inclusió dels tres Patrimonis Immaterials en el material didàctic de “Cultura Valenciana”, tal i com demanàrem el passat dia 6. Li agraïm a la Consellera que en menys de  tres dies haja fet cas a M+S ALGEMESÍ i haja publicat uns nous materials amb referències a aquests tresors de la Humanitat. 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here