El 7 i 8 de setembre 2014, Algemesi sencer estarà al carrer visquent els dos dies mes grans que tenen al cap de l’any, on el retrobament de famílies que tornen al poble per a estar junts al voltant de la Festa, i la multitud de visitants que convergen per a no perdre els balls ancestrals valencians.
La Muixeranga, Els Bastonets, La Carxofa, Els Arquets, Els Pastorets, El Bolero o Llauradores, Els gegants, i Els Tornejants.
El tabalet i la dolçaina, son els intruments típics valencians, que acompanyen els balls
La Processoneta del Matí – 8 de setembre, 10,00 h.
El matí del 8 de setembre, Dia de la Patrona, se celebra la coneguda com “Processoneta del Matí”, la qual ofereix una sèrie de matissos i detalls únics que la llum del dia regala al visitant que contempla aquest tradicional espectacle. Aquesta és la més breu però la més intensa i visitada de les processons. En els pocs metres que separa la Capella de la Trobada de la basílica de Sant Jaume, tots els balls es concentren al llarg del carrer Berca i la plaça del Carbó.
Un dels moments culminants de la festa és l’entrada de la imatge de la Mare de Déu de la Salut en la basílica de Sant Jaume. Dins un espai reduït de la plaça Major tots els balls dansen al mateix temps.
Amb la façana de la basílica com a teló de fons, tots els balls dansen al mateix temps, mentre els portadors de la imatge realitzen un al·legòric triple intent d’entrada.
Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco
Esta festa es va declarar el 22 de febrer de 1977 com a Festa d’Interés Turístico, el 5 d’octubre de 2008 com a Meravella Valenciana d’esdeveniments culturals i patrimoni inmaterial, el 2 de juliol de 2009 com un dels 10+2 Tresors del Patrimoni Cultural Immaterial d’Espanya, i el 27 d’agost de 2010 Bé d’Interés Cultural.
Finalment, el 28 de novembre de 2011 les festes van ser incloses en La Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco
Programa d’Actes del 7 i 8 de setembre
.- Diumenge, 7 de setembre – “Vespra de la Mare de Deu”
08,00 h.- Missa resada a la Capella de la Troballa.
09,45 h.- Concentració a la Plaça Major de dolçainers, tabaleters, festers i tots aquells que vulguen participar en la “Plega d la Mare de Deu”, per tot el poble.
10,00 h.- Pregària, oferiment i Virolai a la Mare de Déu a la Basílica, d’inici de la Plega.
10, 15 h.- Plega general. Eixida des de la plaça Major per a recórrer en ambient festiu els distints carrers i barris del poble. En finalitzar, al voltant de les 12.45 h., oferiment a la Mare de Déu.
12,00 h.- Volteig general de campanes per tots els campanars del poble.
17,00 h.- Veneració de la imatge de la Mare de Déu de la Salut a la basílica fins a les 19 h.
19, 30 h.-Trasllat de la Mare de Déu a l’Altar Major, i “Solemne Cant de Vespres”, amb ofrena de nards a la Mare de Déu. Acompanyarà el cant, la Schola Cantorum d’Algemesí.
En acabar les vespres, toc de l’Ave Maria, amb el tradicional Repic de la Xirivia.
20,30 h.- Missa a la Basílica de Sant Jaume.
22,00 h.- “Processó de les Promeses”.
En entrar la Mare de Déu a la capella, missa de la Germandat Sacerdotal.
En acabar la missa, a la Capella de la Troballa, “Introducció i anunci de les Lloances a la Mare de Déu”, a càrrec d’Unam-Teatre.
A continuació, vetlla a la Capella fins l’alba. S’invita a participar de forma especial, amb instruments, cants i alegria, a la joventut del poble.
.- Dilluns, 8 de setembre – “Dia de la Mare de Deu”
06,30 h.- Volteig general de campanes al campanar de Sant Jaume.
08,00 h.- “Despertà” pels dolçainers i tabaleters pels carrers de la Volta General, eixint de la Plaça Major, i missa a la Capella de la Troballa per tots els festers difunts.
09,00 h.- Missa a la capella de la Troballa pels difunts dels balls, misteris i martiris, personatges bíblics, volants, músics i per tots els col•laboradors i participants de les festes.
10,00 h.- “Processoneta del Matí”.
Portaran les andes de la Mare de Déu els soldats del poble i els Volants.
En arribar a la Plaça Major, apoteòsica entrada, amb tots els balls, disparada de salves, traques i solta de coloms pels colombaires locals.
A continuació, a la Basílica: Solemne Missa Major concelebrada. Acompanyarà el cant la Schola Cantorum d’Algemesí i orquestra.
Després de la Missa, al final del Parc Salvador Castell, monumental “mascletà “ de migdia.
18,30 h.- Missa a la Basílica.
19,30 h.- Processó de Volta General, amb la participació dels Misteris i Martiris, Muixerangues, Bastonets, Pastorets, Carxofa, Arquets i Llauradores. Seguirà la Creu Parroquial, fidels amb cera, Tornejants; Guió, Personatges Bíblics, Apostolat i els Cirialots. Anda de la Mare de Déu amb l’escorta de Volants, portada els trams designats pels
Fallers d’Algemesí, Confraries de Setmana Santa, Policia Local, Antics Alumnes, etc. Després les Presidències: Eclesiàstica, dels Festers i l’Ajuntament. Tancarà la processó la Banda de Música.
En arribar a la Plaça, disparada d’un castell de focs d’artifici i entrada solemne de la Mare de Déu a la Basílica, oració final, cants de l’Apostolat, trasllat de la imatge al seu cambril i cant del Virolai.
.- Dissabte, 13 de setembre – Les “Lloances a la Mare de Déu”, tindran lloc al Teatre Municipal, a les 22,30 h., diumenge, 14 de setembre, a les 20.00 h.
Notes
.- En cas de pluja, les processons eixiran al segon vol de campanes.
.- En totes les processons participaran els misteris i balls tradicionals en el mateix ordre que en la Volta General.
.- A la Plaça Major, hi haurà un entaulat amb rampes d’accés a disposició de les persones amb mobilitat reduïda. Es demana respectar l’ús per a les citades persones.
Eduardo Sala/Riberaexpress