Vials ciclistes / Opinió: Diego Gómez

0
394

Com molta gent, sóc un entusiasta de la bicicleta. Amb la meua Penya ciclista Amunt practiquem el nostre esport favorit durant tots els caps de setmana de l’any i sobre tot a l’estiu. L’existència de grups ciclistes en les nostres carreteres es multiplica per comarques i localitats del nostre País. Sense dubtes la utilització de la bicicleta com a vehicle sostenible, com a símbol de les societats en progrés i com a ferramenta que facilita l’oci, l’esport i el temps lliure de les persones, ha augmentat considerablement en les darreres dècades. Cada vegada hi ha més gent en bicicleta pels carrers de la ciutat i pels nostres vials.

També com tots els estius, agafe la meua Piranello i durant uns dies junt als meus companys, ens dediquem a recórrer algunes rutes mítiques i ports de muntanya de renom pel ciclisme. Aquest estiu hem recorregut la zona dels Pics d’Urbió entre les províncies de Sòria i Burgos. La pujada a les llacunes de Neila i a la llacuna Negra han estat memorables i precioses. Però ha estat un cartell viari el que més ens ha cridat l’atenció. Uns cartells i senyals d’avís de la presència de ciclistes per tota la zona i de la necessitat de salvaguardar la distància de seguretat, d’un metre i mig, a l’hora de realitzar l’avançament. Senyals amb molt de trellat i respectades pels conductors.

La pregunta va sorgir obligatòriament: per què no aquests cartells a les nostres carreteres? Sembla evident que si la nova Llei de Trànsit regula entre altres àmbits, l’ús de la bicicleta en vies urbanes i interurbanes, senyals d’aquest tipus podrien ajudar a la prevenció d’accidents i a la millora de la convivència i respecte entre els vehicles i els seus propietaris i usuaris. Hi hauria una millora de l’educació viària i una reducció, sense dubtes, de tragèdies i morts de ciclistes a les nostres carreteres.

Són les administracions públiques les que han de garantir aquests aspectes de prevenció i de respecte de les nostres vies de comunicació sobretot de les més freqüentades pels ciclistes. A les nostres comarques són nombrosos els ciclistes que individualment i en grup de colles i penyes recorren les nostres carreteres. En altres comunitats autònomes i províncies els governs i administracions públiques corresponents han col·locat cartells informatius de l’existència de ciclistes i de la salvaguarda de distància de seguretat en alguns trajectes i vials d’ús freqüent de bicicletes.

La proposta és clara, són les Diputacions o la mateixa Generalitat les que tenen l’oportunitat de col·locar aquests senyals informatius en valencià, del trànsit de bicicletes i ciclistes per trams de carreteres dels nostres termes. Cal un estudi de les zones més freqüentades pels ciclistes amb la col·laboració de la Federació de Ciclisme de la Comunitat Valenciana. Carreteres de zones com la Valldigna, el Saler, el Desert de les Palmes, les Marines, Serra Calderona, Serra Espadà, l’Alcoià i el Comtat, entre d’altres necessitarien d’aquesta actuació.

I fins aleshores, recordem que les bicicletes no han de ser sols per l’estiu. I que podem gaudir del seu ús tot l’any, amb respecte i coneixement.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here