Alberic celebrà la Nit del Meló i el Concurs de Fanalets

0
868

Anit la Plaça de la Constitució d’Alberic, va ser un any mes, l’escenari de la celebració del Concurs de Fanalets, i el tradicional Sopar Popular, i com a postres, meló d’Alger, rememorant el que antigament es feia en l’estiu, a la porta del carrer els veïns d’Alberic, i de tantes poblacions de la Ribera.

 En el Concurs de Fanalets, han participat l voltant de 90 xiquets/es d’Alberic, que orgullosament portaven els seus fanalets, acompanyats dels pares, a la seua inscripció per a participar, i rebien un supercucurutxo de llepolies.

Alguns fanalets, eren verdaderes obres d’Art, fetes en una pesa tan delicada com es el meló d’Alger, que es té que tallar la corona, buidar-lo amb una cullera gran, fer els dibuixos en la part externa, amb una cullera xicoteta o altre utensili, posar-li un tros de vela, en el interior, fer 4 forat en la part de dalt, per a passar el cordell, on estará incrustada la corona. Penjat en una canya, antigament, els xiquets/es anaven pel veinat cantant, “el sereno i la serena, sen anaven a pescar, i pescaven una anguila, a la voreta de la mar,…………….”

Finalment, el jurat compost per Toño Carratalá, alcalde d’Alberic, José Martínez, regidor d’agricultura, Paco Bernal, regidor de Festes, Maria Sansaloni, Regina de Fira i Festes 2014, Francisco Esparza, d’AVA-ASAJA.

Cada membre del jurat, anava puntuant individualment, i tingueren serioses dificultats per a atorgar els tres primers premis, davant d’un públic molt il·lusionat, esperant que el seu fora el guanyador, o el que estava content perquè avia fet el fanalet en la companyia dels seus pares o uelos.

.-Resultat del Concurs

Minima diferencia de punts, en els tres primers, que foren atorgats a:

1er Premi, per al xiquet, Josep Rubio Escribà. Fanalet, “Tom i Jerry”

2on Premi, per al xiquet, Carlos Catalá Albentosa

3er Premi, Iñigo Esparza Miravall

Maria Sansaloni, Antonio Carratalá, i Josep Martínez, acompanyats per la resta del Jurat, feren entrega dels premis, actuant de presentador, Bernat Hervas, regidor d’esports.

“Nit del Meló d’Alger”

Posteriorment, va tindre lloc el Sopar Popular, i per a postres repartiment de tallades de meló d’Alger fresquet, que segons va comunicar a Riberaexpress, el regidor d’agricultura, Pepe Martínez, eren d’un agricultor d’Alberic, i donats per l’Ajuntament d’Alberic, al voltant de 3.000 kgs. de melons d’Alger.

Foren transportats per l’Associació de Carreters “la Morera” d’Alberic, al front del seu president, Vicent Escribá “pantaló”, estaven Josep Lluis Guillem “pansa”, Salvador Matarredona “el petit”, Juanito, i el Xato de Montortal, amb dos galeres i un carro, els entraren a la plaça.

Entre els assistents al sopar, estaven el diputat nacional de Compromís-Equo, Joan Baldoví a més de Maria Josep Ortega, regidora de Carlet i Paco Sanz regidor de l’Alcúdia, junt Pepe Romero, regidor ajuntament Alberic, i Josep Lluis Doménech, acadèmic de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, i Cronista oficial d’Alberic.

 Protecció Civil d’Alberic, amb 9 voluntaris, van estar prestant servici, en els dos actes.

 Una tradició dels pobles de la Ribera, el menjar el meló d’Alger, compartint-lo amb els veïns com es feia antigament, on es gaudia de la xerradeta a la fresca i es alleujava el calor que feia dins de les cases. Així mateix  el passeig dels fanalets, que es deuria de recuperar i fer, i animar a la gent a que heu fera en els seus carrers, per a que la tradició no es perdera, inclús fer concurs de fanalets comarcal.

Eduardo Sala/Riberaexpress

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here