Dècada dels 80: Els primers passos del Cotif

0
420
Grans jugadors que passaren pel Cotif

La dècada dels anys 80, i mes al principi, quan el món estava immers en una incertesa, a causa de les tensions entre EE.UU i l’URSS, dos potències que dominaven el món, i que podria donar començament a una Guerra Nuclear, va tindre lloc el naixement d’un esdeveniment futbolístic, en una població, L’Alcúdia, desconeguda en aquells moments, en el Naixement d’una Competició de Futbol, COTIF.

Per aquells temps, es va crear un equip de futbol juvenil, anomenat CE L’Alcúdia, que va començar a entrenar-lo, el que seria un dels fundadors del COTIF, Eliseu Gómez, i que el formaven: Murillo, Chisvert, Carmelo, Perales, Emilio, Paler, Carril, Barea, els Aliño, Blas, Amat, Lorenzo, Dioni, entre altres joves Alcudians. Com a president de l’equip, va ser el metge Emilio Martínez Ferri “Polo”

 .- Bateig internacional a França,

Gracies a la bona imatge que donaren els juvenils de CE L’Alcúdia, van rebre el “premi”, al invitar-los a participar en el 5é Torneig de Futbol Internacional en la ciutat francesa de Bollène, en la regió de Provença-Alps-Costa Blava, on quedaren classificats en 3a posició, deixant una bona impressió, per el futbol que feren, i a més, no van perdre cap encontre.

¿Cóm es vó produir, el anar

Emilio Martínez, va tindre una xarrada amb Andreu Real, que vivía a França, pare d’Antoni Real, i li va dir:

“Veges si el teu fill pot trobar un club, perquè els nostres juvenils, que han fet un campionat de bandera, tinguen el premi que mereixen”

 

.- Algunes anècdotes del viatge a Bolléne

 

Antoni Real, es va encarregar d’arreglar la seua participació, plena d’anècdotes i situació curioses, com en una manifestació de vinaters, que tallaren l’Autopista.

Pensat i fet, els músics que acompanyaven a l’equip, van abaixar de l’autobús i cons els seus instruments van organitzar una xaranga per a amenitzar l’espera, deixant perplexos als usuaris dels vehicles atrapats.

 Aquest viatge va ser una experiència que maig s’oblidarà, per, com he dit abans, hi han moltes anècdotes, com l’entrada al camp de futbol en Bolléne, equip davant i la banda de música tocant darrere: Juan Clemente, germà de Fausto, es posà a ballar un pasdoble, amb la filla major, en la pista d’atletisme; l’últim viatge i fotografies del Tio Arques, etc.

 .- Primers embrions

Després d’esta experiència tan positiva esportivament, com entre els acompanyants, Carril, que havia anat com a delegat de l’expedició, Eliseu com a entrenador i nou regidor d’esports en la legislatura que acabava de començar, portaren l’idea a L’Alcúdia, de fer un torneig semblant al modest torneig francès de l’ABTIF (Associació Bollenuasa Torneig Internacional de Futbol).

El projecte del torneig, que Eliseu Gómez, li plantejà al alcalde, Celio Crespo, i al regidor de Cultura, Francesc Signes. Paco, recolzà des de el primer moment la idea, i donà el suport per a convèncer a Celio, per a implantar aquest tipus de torneig, de nom molt semblant al francès, COTIF (Comité Organitzador Torneig Internacional de Futbol).

Celio, heu va acceptar, y en un sopar que feren en un bar, amb els xiquets que havien participat, es va plantejar el compromís adquirit per a fer el COTIF, però, que es deuria d’anar molt a compte, per a que no es truncarà, només nàixer.

.- 1983, el COTIF, comença a prendre forma.

Any clau va ser el 1983, amb la segona legislatura de Celio Crespo, el regidor d’Esport, Eliseu Gómez, convida a Antonio Real, en la visita que feia tots els anys a L’Alcúdia per a passar les vacances, a que assistirà a una reunió amb els membres de la directiva del CE L’Alcúdia, en el que l’únic punt del dia era la creació del Torneig de Futbol, que es va rebutjar per part de la directiva, entre altres motius, perquè pensaven que un esdeveniment esportiu com aquest, “seria un perjudici per al futbol local, ja que restaria aficionats al camp durant la temporada i no veien en un torneig que tenia lloc una vegada a l’any, cap benefici”.

Antonio Real, que no va obrir la boca i escoltava el que dient, quan li va tocar el torn de paraula, va dir entre altres coses,

“Si voleu que un torneig d’aquestes característiques funcione, pot organitzar-se sese tindre el suport de cap club darrere, i això pot ser un avantatge, ja que en un club quan les coses van bé, no passa res, però, si l’equip va malament, i la directiva també, les coses ja no son el mateix”.

A continuació va donar l’idea de crear un equip de persones, que treballaren tot l’any en el COTIF, per a organitzar-lo, i si es consolidava i anava a mes, el poble de L’Alcúdia seria conegut en tot lo món esportiu del futbol, i això comportaria una millora de les instal·lacions, beneficis per al club de futbol, i serviria de reclam per a l’afició.

.- El Primer Comité Organitzador,  es posa en marxa

La creació del primer comitè Organitzador del COTIF, e va fer amb gent de totes les tendències i maneres de pensar, per a que s’implicarà la major quantitat de persones, amb un nexe comú, “l’esport i el futbol”.

Encara que l’Ajuntament, es mantenia al marge, es mantenien implicats en la tasca, el regidor d’Esports, Eliseu Gómez, i el de Cultura, Francesc Signes.

Celio Crespo, alcalde de L’Alcúdia, va dir aleshores,

”Perquè una cosa no cresca coixa, ‘has de plantejar de tal forma, que la gent d’entrada no la rebutje, i tothom s’hi ha de sentir identificat”.

Eliseu Gómez, regidor d’Esports, i Coordinador General del COTIF,  va ser anomenat per part de l’Ajuntament, per a que portarà la tasca de coordinar i posar en marxa el torneig.

.- Presentació Oficial del Comitè

Va tindre lloc el divendres 2 de desembre de 1983, el primer acte oficial, que doná forma a una idea gestada 6 mesos avants, un grup de 139, entre jugadors i aficionats, viatjaren a la ciutat francesa de Bolléne, per a disputar un Torneig Internacional de Fútbol.

L’acte va tindre lloc en la Sala Rex, a la que van assistir a l’eshores Conseller de Cultura, Ciprià Ciscar; vicepresident de la FVF, Ramón Sebastian; secretari general de la FVF, Emilio Zamora, i l’Alcalde de L’Alcúdia, Celio Crespo.

29 membres, son els que treballaren de valent, per a crear estatuts, i to talló que regularà la bona marxa del Torneig, COTIF, sota la presidència del metge Emilio  Martínez Ferri, la coordinació del regidor d’Esports, Eliseu Gómez i Tormos, agrupats en dos comissions de treball: Comissió Econòmica-Administrativa, i la Comissió Esportiva.

.- Objectius que es perseguien

Francesc Signes, regidor de Cultura, i posteriorment Alcalde de L’Alcúdia

“La primera premissa era que el torneig, no fora sols de competició purament esportiva, sinó també que aportarà dues coses més: una vessant cultural que es reflectirà en la cerimònia inaugural, unes actuacions culturals paral·leles, que com a regidor de Cultura vaig instaurar i impulsar en els primers anys, i després hi havia un element que per a nosaltres era fonamentar l’amistat i l’intercanvi de cultures de tots ls jugadors, els jugadors que vendrien a participar al COTIF. Fou com un primer contacte dels veïns de L’Alcúdia, amb el fenomen de la immigració i de la multiculturalitat, que es donaria anys després.

Fins ací, hem reflectit un extracte, del llibre “30 anys vivències del COTIF. Del 1984-2013”, del principi, anomenat, “Primers passos d’un torneig”, que ens acosta a com va nàixer un Torneig de Futbol, com el COTIF, en L’Alcúdia, que enguany aplega al,

XXXI Torneig Internacional de Futbol Sub-20

Del 10 al 20 d’Agost del 2014, amb la participació del equips de:

Argentina – Brasil – Mauritania – Ecuador – Indonesia – Qatar – China

Levante UD – FC Barcelona – Valencia CF

Diumenge, 10 d’agost 2014

20,30 h.-Ceremonia Inaugural

22,00.- Qatar – China

Eduardo Sala/Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here