Alegria en l’Ateneu de Cullera i decepció en la Lira Castellonera

0
508

El passat diumenge  Riberaexpress, va seguir al Palau de la Música de Valencia, les evolucions del 128 Certamen Internacional de Bandes de Música de Valencia, en la Secció d’Honor que tancava esta edició.

Un Palau de la Música, que va tindre que posar el cartell “Ple Total”, amb la participació de tres grans Bandes de Música, de la Comunitat Valenciana, com son:

La Societat Musical “La Artística” Manisense, Societat Musical “Lira Castellonera, de Villanueva de Castellón, i “Ateneu Musical” de Cullera, que feren gaudir de bona música a tots els els amants de la bona música, que ompliren de gom a gom el Palau.

Gran mèrit mereixen les tres societats, p

els músics, directors, juntes directives, ajuntaments, per l’esforç, no sols econòmic, que ja es molt gran, sinó, pel sacrifici, hores d’oci i son, que tenen que renunciar, amb pro d’un somni no sols personal, sinó també d’un poble al que representen, i es senten orgullosos.

Les tres volien guanyar i donaren el millor que sabien fer, música, davant del seu poble, que els transmetia força i orgull, pel que estaven lluitant, però, al final sols hi ha un primer i un segon premi, que s’emporten totes les alegries i paravents, i a la tercera, li queda ràbia, decepció i abatiment.

Però, al músic valencià, li pasa com a les falles quan es cremen, ressorgeixen de les cendres, i es torna a fer nova falla.

Esta vegada li ha tocat per segona vegada en dos anys, a la Societat Musical “Lira Castellonera”, que estaven incrèduls dels que els havia passat. En mig de les llàgrimes, eixien en ràbia paraules de revenja sana, per a tornar a intentar-ho de nou.

.- Jurat i Premis

Carl Choi, John Ginocchio (EE.UU-Director), Josep Roda Batlle (Director-Compositor), Miquel Rodrigo (Director), Òscar Colomina i Bosch (Director).

Obra Obligada: «Fantasy Triptych» (I.- Le Tombeau d’Arthur Benjamin; II.- Mister Bolt goes for a ride in his motor car and monsieur Ravel turns in his grave; III.- The war march of the Ostriches) de Derek Bourgeois

.- Premis

 

1er Premi.- Ateneu Musical de Cullera – 347 punts

Director: Vicente Soler Solano

Pasdoble: «Peña Viñaza» de Mariano Puig Yago

Obra Lliure: «Bocetos de Cullera» (I.- El Castell; II.- L’Estany; III.- La Mar) de Gregory Fritze

2on Premi.- Societat Musical “La Artistica” Manisense – 320 punts

Director: Pere Vicente Alamà

Pasdoble: «Gloria Ramírez» de Rafael Talens Pelló

Obra Lliure: «Simfonia n. 7 Op. 60 “Leningrad”» (IV.- Allegro non troppo) de Dimitri Shostakovich (arr: Pascual Martínez Martínez).

3 er Premi.- Stat Musical “Lira Castellonera”, de Vva de Castellón

– 278,5 punts

Director: José Tello i Espert

Pasdoble: «Carmesina» de Manuel Morales Martínez

Obra Lliure: «Symphony nº 1» (I.- Allegro Giusto; II.- Poco Adagio; III.- Allegretto misterioso; IV.- Allegro Vivace) de Witold Lutoslawski (arr: José Tello Espert)

 

Gregory Fritze, compositor de l’obra lliure interpretada per Ateneu Musical de Cullera, denominada “Bocetos de Cullera”, ha sigut inspirada per tres estampes emblemàtiques, com son: El Castell, L’Estany, i la Mar.

En el descans, Gregory, ha manifestat a Riberaexpress, el perquè d’esta composició.

«Vaig moltes vegades a Cullera, i ha sigut un plaer compondre una obra en homenatge a la Ciutat de Cullera. M’ha agradat molt com ha interpretat l’Ateneu Musical de Cullera, l’obra, i que també li haja agradat al públic i al Jurat.»

Riberaexprés, amb els tres Alcaldes de les societats participants, del PP, abans de sabre el resultat.

 

1er.- Ernesto Sanjuan Martínez, Alcalde de Cullera, ens manifestava, en el descans, “ha sigut espectacular, i  coincidisc en l’opinió de molta gent que hi ha oïda a les bandes anteriors, que la de Cullera ha sigut espectacular.

Es una satisfacció i un honor per a mí, i a esperar que el Jurat, jutge el millor possible, i si al final ens fórem a Cullera, celebrant este èxit, els veïns de Cullera s’alegrarien molt. Sense oblidar els músics que han treballat moltíssim, he estat amb ells en els assajos, i des que van començar els assajos, fins al dia de hui, s’ha vist una progressió espectacular i que ho han demostrat hui, ja per això els done l’enhorabona a tots els que han preparat per a este Certamen, tant als músics, al director, al president i a la junta directiva.

2on.- Francisco M. Izquierdo Moreno, Alcalde de Manises

“Este matí l’Artística Manisense, ha fet una magnifica interpretació de les obres, i els he vist molt centrats i concentrats , i ha eixit molt bé. Satisfacció pel treball fet i pel resultat.

Felicitar a les bandes d’esta vesprada, per la magnifica interpretació. Són tres grans bandes, de tres grans poblacions de la província de Valencia, que sens dubte donen bona fe del nivell de la música, en la Comunitat Valenciana.»

3er.- Salvador Alvarez Carbonell, Alcalde de Villanueva de Castellón

“He vist molt bé a la Lira Castellonera.

No m’arrisque a valorar musicalment la interpretació de la nostra i la de l’Ateneu de Cullera, que són les que he vist, perquè eixa faceta, perquè no sóc un entès musicalment. Puc tindre mes passió per la mia, però crec que esta vesprada les dos han estat a un gran nivell i altura, interpretant la música que ells volien interpretar, encara que cada ú de nosaltres, amb el cor en la mà, voldríem que guanyara la nostra, ara bé, van a ser els membres del Jurat, els que van a valorar les interpretacions de les bandes.”

Opinió dels Presidents de les Societats Musicals, també en el descans, a Riberaexpress.

 

Ernesto Chenoll, president de la Societat “La Artística de Buñol” Manisense

“Escoltades les tres bandes, el nivell és molt igualat, cada una amb el seu estil i forma d’interpretar l’obra obligada. Tots volem el primer premi, per cal veure eixos matisos que són molt importants a l’hora de puntuar.

Vicente Jesús Albero, president de la Societat Musical “Lira Castellonera”, de Villanueva de Castellón.

“Hi ha un gran nivell, cal tindre en compte que estem en la Secció d’Honor, on competixen grans bandes, i estic molt satisfet per la interpretació de la nostra banda, sobretot en l’obra lliure de Witold Lutoslawski, on hem fet una proposta molt arriscada, han tocat molt bé els músics, i estic molt content.

En l’obra obligada, ha hagut  diferent forma de interpretar-la, ¿pot influir a l’hora de puntuar el Jurat?

“En l’obra obligada admet matisacions per a interpretar-la, com el tempo, la velocitat, el ritme, nosaltres hem tocat en una velocitat, Cullera ha tocat d’una forma mes pausada. Son diferents estils d’interpretació”

Cullera ha interpretat en l’obra lliure, “Bocetos de Cullera”, composta per encomanda a Gregory Fritze, ¿serà la diferencial, al final?

“Son dos propostes molt diferents, Fritzer, es un compositor que ha aportat obres a altres bandes com, Bunyol, Primitiva de Llíria, Alzira, Torrent, es un autor que en el Certamen de Valencia té bona acollida. Nosaltres hem apostat per Lutoslawski, que es molt mes transgressora, estem parlant d’un compositor del segle XX, consagrat, i s’ha fet una transcripció per a banda única, que ha fet Pepe Tello, molt laboriosa, una obra molt arriscada, amb molta dificultat.”

Vicente Navarro, president del “Ateneu Musical”, de Cullera.

“Ha estat a l’altura. S’ha treballat molt dur, he confiat amb la meua gent, en els músics, que sàvia que realitzarien una gran actuació i així ha sigut.”

¿Com has vist a la Lira Castellonera?

“Crec i pels comentaris que he oïda a gent professional, l’Ateneu, ha estat per damunt de la Lira.”

Hem polsat l’opinió de Francisco Salanova Alonso, un dels grans mestres i virtuosos de la música, Catedràtic d’Oboès, en el Conservatori Superior de Música de València.

Considerat com un dels millors solistes d’oboè d’Espanya. Els seus nombrosos alumnes ocupen places en la major part d’orquestres i conservatoris de la geografia espanyola i europea.

¿Com has vist a les dos bandes?

“Amb molta qualitat, un nivel fantàstic, les obres que han tocat, te

Lira Castellonera

L’Ateneu de Cullera en el certamen

nen una dificultat molt gran, ii cal veure els músics, de que forma la defenen, així com els directors, que hui en dia estan preparats per a abordar esta música, que està escrita en un nivell per a gent superior.

Dos grans Bandes, dins de la Comunitat Valenciana. Es treballa molt, i es posen a punt moltes coses.”

Decepció i tristor en la “Lira Castellonera”

Després, de anomenar els premis, ens trobarem a Salvador Álvarez, alcalde de Villanueva de Castellón, al que li vam preguntar, ¿No ha pogut ser?

“No. Entenem que podríem haver tingut millor sort, i que ens mereixem quelcom mes, ens han donat el tercer premi, però continuarem lluitant en este nivell de bandes de música. Hem fet un gran esforç, els músics es mereixen un gran aplaudiment, i la Enhorabona pel gran treball realitzat.”

¿Decepció total?

“La veritat que si, perquè ja ens emportem part fa dos anys, en el 2012, i hui ha sigut major la decepció, perquè la diferència de punts , crec que no es reflecteix en el que veu i oïda en l’escenari”.

“L’haver guanyat, serà una gran alegria per a Cullera, i una satissfacció per als músics, director, Vicente, el president, despuésde tot l’esforç que han realitzat.

Una satisfacció i orgull, com a alcalde, perquè se l’han merescut”, va comentar a Riberaexpress, Ernesto Sanjuan, emocionat,  mentre el hall del Palau, era una festa plena d’alegria i cantics dels músics del Ateneu Musical de Cullera.

 Eduardo Sala/Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here