Històrica temporada del Club Billar Sueca

0
459

Amb l’arribada de l’estiu finalitza una temporada 2013/14 que, amb tota rotunditat, podem qualificar d’històrica per al Club Billar Sueca. Han estat deu mesos d’intenses emocions i experiències úniques que quedaran per sempre en la memòria dels integrants del club arrosser.
Competició Nacional i Internacional (per equips)
La temporada billarística arrancava amb dos projectes molt ambiciosos al mateix temps que il·lusionants: revalidar el títol de Campió d’Espanya per equips en modalitats de jocs de sèrie, i intentar alcançar la glòria europea conformant un equip de garanties i prestigi internacional.
Pel que fa al primer objectiu, el club Billar Sueca aconseguia el seu segon títol nacional de manera consecutiva i davant de la seva parròquia. Fou pel més de gener on els suecans aconseguien imposar-se en la final a l’altre equip favorit, la societat Coral Colon de Sabadell que s’havia reforçat amb el jugador francès i campió d’Europa Alain Remond. Una alegria immensa va encair tots els membres del club quan el seu capità Raul Cuenca aconseguia la última carambola que adjudicava l’or als riberencs. Els altres dos jugadors locals foren Esteve Mata i Jordi Garriga.
El calendari apretava i tan sols tres setmanes després el CB Sueca disputava a les seves instal·lacions la fase de qualificació de la copa d’Europa per equips en jocs de sèrie. I ho feia amb un reforç d’autèntic luxe, el jugador holandès i campió d’europa Dave Christiani. Durant esta fase de qualificació, els suecans es van mantenir intractables, ja que guanyaren els tres partits disputats amb clara autoritat davant equips de prestigi internacional com els francessos CB Oissel i CB Soissons, i el jove equip txec Anag youth Team.
Estàvem, per tant, davant d’altra fita històrica: la classificació per a la Fase Final de la Copa d’Europa, és a dir, entre els sis millor clubs de tot el continent. Fou en la localitat del nord de França, Ronchin, on el CB Sueca aconseguia la seva primera medalla europea, després de classificar-se per a les semifinals i ser derrotat per l’equip alemany CB Bochum.
Grandíssim resultat este primer metall continental que recompensava tot el treball realitzat per a fer viable este projecte. Cal destacar el desplaçament fins a terres franceses d’alguns dels membres del club que van animar i donar suport en tot moment a l’equip.

RESUM DE RESULTATS
Campions d’Espanya per Equips. Modalitat Jocs de Sèrie. Sueca, gener de 2014
Bronze al Campionat d’Europa de Clubs. Modalitat Jocs de Sèrie. Ronchin (França), abril de 2014

Lliga Autonòmica de la Federació Valenciana de Billar
La temporada no acabava ací, les lligues de la Comunitat valenciana en la modalitat de tres bandes continuaven tant per a l’equip de primera divisió com per al de segona.
L’objectiu del primer no era altre que el de retornar a la màxima categoria del billar en la comunitat valenciana, la divisió d’Honor, categoria que el club suecà va perdre la passada temporada. L’equip conformat exclusivament per jugadors locals com Raül Cuenca, Salvador Ortells, Jose Maria Lopez i David Cardo, en el seu quartet titular, lideraria pràcticament des de la primera jornada fins la última el grup B de la primera divisió. Després de 18 jornades, l’equip arrosser aconseguia de nou un ascens cap a l’elit del billar valencià. A banda de quedar líder del seu grup, el primer equip del CB Sueca també aconseguia quedar campió de la final a quatre d’esta categoria, erigint-se, per tant, com a millor equip de la Comunitat Valenciana de Primera Divisió. Remarcar l’ajuda inestimable dels jugadors de la pedrera que durant algunes jornades completarien la formació amb el primer equip i que van oferir un rendiment vital per a garantir importants punts durant alguna absència dels jugadors titulars. El jugador numero 1 de l’equip, Raül Cuenca, acabaria com a millor jugador de la categoria amb una mitjana general de 0.951, disputant 12 partits i nomes perdent-ne un.
Segons paraules del propi Raül Cuenca “el CB Sueca torna a estar entre els millors equips de la Comunitat Valenciana i esperem que puga romandre-hi per molts anys”.
Classficació Final Primera Divisió
Orden Nombre PJ PG PE PP CAR ENT PROM P PMA 1 C.B. SUECA 18 13 4 1 2235 3177 0.703 109 30 2 C.B. ALMUSSAFES 18 10 6 2 1968 3318 0.593 87 26 3 C.B. PAIPORTA 18 8 6 4 1982 3572 0.554 87 22 4 C.B. TORRENT 18 7 6 5 1858 3413 0.544 80 20 5 MISLATA B 18 5 6 7 1723 3303 0.521 73 16 6 C.B. OLIVA C.O. 18 7 2 9 1702 3398 0.500 62 16 7 C.B. L´ALCUDIA 18 5 4 9 1767 3414 0.517 62 14 8 C.B. VALENCIA 18 4 5 9 1636 3355 0.487 56 13 9 C.B. ALZIRA 18 5 3 10 1715 3397 0.504 55 13 10 C.B. S.R.C. CHIVA 18 3 4 11 1468 3351 0.438 47 10

El segon equip del CB Sueca formava un equip que militava en segona divisió i que arrancava la temporada com a banc de prova per a l’evolució dels joves billaristes suecans formats durant els últims anys a l’Escoleta del Club suecà. Aquest equip barrejava l’experiència de dos jugadors fonamentals com Andres Ferrer i Juanjo Miragall, amb la joventut dels més menuts que ja comencen a recollir els primers fruits de la seua preparació. Estos eren Juan Luis Martí, Joan Benedito, Jordi Martinez, Enric san Bartolomé, Ivan Moreno junt al veterà Juan Luis Omos. La temporada que ha realitzat este segon equip ha estat espectacular i es que des de l’inici de la campanya han estat al capdavant de la classificació, posició que han ocupat fins a la última jornada quedant com a primers del grup A de la Segona Divisió amb la millor mitjana general d’equip de tota la comunitat valenciana.
Classificació Final Segona Divisió
Orden Nombre_ PJ PG PE PP CAR ENT PROM P PMA 1 C.B. SUECA 18 12 3 3 1747 3386 0.515 100 27 2 C.B. PAIPORTA 18 9 6 3 1627 3450 0.471 84 24 3 C.B. ALMUSSAFES 18 10 3 5 1393 3343 0.416 80 23 4 C.B. ATENEO 18 9 3 6 1527 3236 0.471 87 21 6 C.B. LLIRIA 18 8 2 8 1424 3511 0.405 74 18 5 PAIPORTA B 18 7 4 7 1432 3373 0.424 74 18 7 C.B. S.A. PUÇOL 18 7 3 8 1422 3429 0.414 72 17 8 C.B. MONTCADA 18 6 4 8 1450 3480 0.416 71 16 9 C.B. VINALESA 18 5 3 10 1335 3487 0.382 57 13 10 MISLATA C.B. 18 1 1 16 1048 3507 0.298 21 3

Igual que el primer equip, la jove formació suecana acabaria per impossar-se a tots els seus rivals en la final a quatre de la segona divisió proclamant-se aixi Campió Absolut de Segona de la Comunitat Valenciana.
Cal destacar que els dos millors jugadors de tota la Segona Divisió, d’entre 130 participants, són jugadors formats a l’Escoleta suecana. El millor jugador ha estat Joan Benedito que ha aconseguit guanyar tots els partits que ha disputat. Quinze enfrontaments, quinze victòries i una mitjana general de 0.641 que avalen l’enorme evolució que ha experimentat este jove jugador de nomes setze anys. El segon millor jugador de tota la lliga ha estat Juan Luis Martí de tan sols vint anys i que ha disputat catorze partits i nomes ha perdut en tres ocasions, aconseguint una mitjana general de 0.606.
Segons el president del Club “estos dos títols de Campions Absoluts de la Comunitat Valenciana de 1a i 2a són el resultat d’un treball en equip, de la suma de cadascú d’aquells que han participat, d’aquells que no han competit però han estat donant suport i organitzant. Ens reforça com a club i com a grup”.

El paper fonamental de l’Escoleta del Club Billar Sueca
Un èxit rotund i un premi a l’aposta ferma del CB Sueca en fomentar el billar de base des d’edats ben menudes. “L’escoleta del CB Sueca és, possiblement, el pilar fonamental del Club” així de taxant es mostrava Juanjo Miragall, coordinador de la mateixa. “A més de ser una de les més importants de tot l’estat espanyol, per a nosaltres, és un element motivador per a seguir organitzant Campionats al Club i seguir evolucionant com a jugadors. Organitzem campionats en els quals, en ocasions, ells són els protagonistes com a jugadors, però també competicions sèniors on, sense la seva col·laboració, seria impossible poder-los dur a endavant”. La clau de l’èxit de l’Escoleta està, segons el propi coordinador, en que “no sols ensenyem a jugar tècnicament al billar, intentem ensenyar-los que el treball cooperatiu, la participació, la responsabilitat, etc… formen part de la vida i per al Club, més enllà dels resultats esportius, l’actitud és la nostra bandera. Si som capaços de donar-los igual de responsabilitat com d’il·lusió, el futur està garantit”.
Durant aquesta temporada, hem aconseguit que dos nous xiquets formen part de la nostra Escoleta. Marc Benedito i Erik March, de tant sols 13 i 11 anys, han estat treballant dur en els entrenaments per iniciar-se, no sols en la competició a nivell autonòmic, sino també a nacional ja que els propers 25, 26 i 27 de Juliol es desplaçaran fins a Múrcia a disputar els Campionats d’Espanya Infantil i sub-15 de billar en les modalitats de lliure i 3 bandes.

Competicions Individuals
Si en l’apartat de competicions en equip el CB Sueca ha estat autèntic protagonista, no menys satisfactòria ha sigut la trajectòria individual d’alguns jugadors suecans.
En categoria sub’21 destaquem a Juan Luis Marti, jugador de tan sols 20 anys i que ha quedat campió del ranking sub’21 de la Comunitat Valenciana en la modalitat de lliure després de guanyar en les dos proves disputades. També cal destacar la cinquena posició de Martí en el ranking sub’21 en la modalitat de tres bandes de la comunitat valenciana.
Destaquem altre jugador de la pedrera suecana, Joan Benedito que amb tan sols setze anys ha quedat subcampió del ranking sub’21 de la comunitat valenciana en la modalitat de lliure i setè classificat en el ranking junior de tres bandes de la Comunitat Valenciana així com una magnífica cinquena posició en el campionat d’Espanya de billar a tres bandes sub’17.
Altres dos joves destacats de l’escoleta són Enric San Bartolomé i Jordi Martinez, tercer i quart classificat respectivament en el ranking sub’21 de la Comunitat Valenciana en la modalitat de lliure, així com setè i huitè respectivament al sub’17 nacional de tres bandes.
Ja en la categoria sènior hem remarcar la temporada protagonitzada per Raül Cuenca. Estem, sens dubte, davant de la millor campanya en la carrera d’uns dels millors esportistes que ha donat la capital de la Ribera Baixa. Raül ha aconseguit, a banda dels èxits ja anomenats per equips, dos títols nacionals absoluts en les modalitats de quadre 71/2 i quadre 47/2, este últim per primer cop en la seva història. Gràcies a haver guanyat dos dels tres Campionats d’Espanya que conformen el ranking nacional en les modalitats de jocs de sèrie, Cuenca ha acabat com a numero 1 del ranking. La pròxima temporada podrà disputar a Brandemburg els Campionats d’Europa en les citades modalitats. I no solament en els jocs de sèrie Raül ha estat destacat, també en la modalitat reina del billar de carambola ha aconseguit superar-se a ell mateix i acabar en una magnífica huitena posició del ranking nacional de 3 bandes, acabant d’una manera espectacular la present temporada quedant també huitè classificat al Campionat d’Espanya i aconseguint la seva millor marca personal en mitjana general amb una increïble mitjana d’1,437 (quarta millor marca d’esta competició), com també el seu record personal en un partit de competició a l’acabar la distancia de 40 caramboles en tan sols 20 entrades.
Així mateix, cal recordar que Cuenca, al principi de la temporada, es va proclamar subcampió del prestigiós tornegi internacional Anag Billard Cup, disputat a Olomouc (Rep. Txeca). Un torneig multidisciplinar (banda, tres bandes i quadre), de caràcter privat, i al que participaven per invitació privada els millors jugadors europeus.
Altre jugador que ha tancat un gran temporada ha estat David Cardo. En esta campanya que ara tanquem el jugador suecà ha finalitzat en una impressionant 14 posició al ranking absolut de la Comunitat Valenciana de 3 bandes i on s’ha mantés en el top 16 durant tota la temporada. Cal dir que Cardo ha estat un pilar fonamental dels èxits suecans, ja que és el director esportiu del club i encarregat de conformar les alineacions abans de cada jornada disputada així com d’haver pogut fer possible l’èxit organitzatiu del CB Sueca en totes les competicions realitzades en les instal·lacions del club arrosser.
Finalment, destacar també la quarta posició aconseguida per Alfons Egea al Campionat de la Comunitat Valenciana al Quadre 47/2, celebrat al propi club arrosser.

El futur de treball del Club
Però més enllà dels èxits individuals i per equips, el que podríem dir que ha triomfat és el compromís d’un grup d’apassionats a este esport, una filosofia de club on destaca per dalt de tot la constància, la il·lusió, la humilitat i la passió per un esport i una manera d’entendre’l que és una lliçó de vida. Segons declaracions de Raül Cuenca “ningun equip és més fort que el més feble dels seus membres”. Esta unió de cadascun dels membres del club ha sigut clau en la consecució dels èxits esportius i només fa que mantenir intacta la gana de nous reptes i nous objectius per als propers anys.
Segons paraules del director esportiu del club billar sueca, David Cardo, “afrontem la propera temporada amb l’objectiu de competir al màxim nivell en la lliga nacional de tres bandes i intentar tornar a repetir l’èxit europeu en la propera Copa d’Europa per equips de jocs de sèrie”.
En definitiva, acaba una temporada que estem segurs que marcarà un abans i un després en la història d’este club suecà, possiblement un dels millors clubs esportius valencians de tota esta temporada.
El Club Billar Sueca, vol expressar públicament el seu agraïment a l’excel·lentíssim Ajuntament de Sueca i a la seua Regidoria d’Esports. Molt especialment a la regidora Tere Ribes i a Maria Ferri, tècnica d’esports, pel treball que han realitzat i pel recolçament que incansablement mostren cap al nostre Club i cap als projectes que any rere any els proposem. També agrair a la Diputació de València l’ajuda prestada en la realització dels diferents events esportius a les instal·lacions del club.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here