Xúquer Viu atorga el Premi Aigua Clara a la Comunitat de Regants de Sueca

0
444
Fortea presideix la Comunitat de Regants de Sueca

Xúquer Viu celebrarà demà divendres el IXé SOPAR POPULAR I FESTA DE XÚQUER VIU. Aquest any el sopar popular i festa tindrà lloc a la Plaça Tirant lo Blanc de l’Alcúdia, a partir de les 22:00 hores.

 Sobre les 23:00 tindrà lloc el lliurament de la IXª edició dels Guardons de Xúquer Viu “Aigua Clara” i “Tarquim Pudent”; i, a continuació, gaudirem de l’actuació de Dani Miquel, Óscar Briz i Toni de l’Hostal.

 PREMI AIGUA CLARA 2014

 Aquest premi en l’edició de 2014 li ha sigut atorgat a la Comunitat de Regants de Suecapresidida per José Pascual Fortea. La Comunitat de Regants de Sueca i el seu president al cap ha sigut un element clau en la defensa del riu i en l’oposició ferma a la realització de transvasaments cap Alacant aigües amunt de la Marquesa. La Comunitat de Regants de Sueca ha estat en primera fila en les mobilitzacions que Xúquer Viu i la comarca de la Ribera, junt a nombroses organitzacions de tot tipus -ecologistes, educatives, sindicals, agràries i socials- i a alcaldes i regidors de la majoria dels partits, han protagonitzat en els últims anys, la darrera el passat 14 de juny davant el Palau de la Generalitat.

 

PREMI TARQUIM PUDENT 2014

Aquest premi es decideix per votació popular dels assistents al sopar de Xúquer Viu. Aquest any els nominats per aquest premi són els següents:

– Jose Alberto Comos, actual Director General de l’Aigua de la Generalitat Valenciana, ha sigut realment un personatge nefast per a la nostra terra i el nostre riu. Ha sigut des de 2005 a 2011 Director de la «Fundación Agua y Progreso», instrument creat expressament per a difondre la política de «Agua para todos» i generosament subvencionada amb 7’2 milions d’euros per la Generalitat Valenciana. El seu objectiu ha sigut defensar el transvasament de l’Ebre i el transvasament del Xúquer des de la seua presa original de Cortés de Pallàs, malgrat el rebuig unànime de la Ribera i altres comarques valencianes. En aquesta darrera etapa ha sigut un dels principals responsables de que els abastiments de la Ribera, amb els aqüífers contaminats amb nitrats i pesticides, no tinguen una concessió pròpia i hagen de pagar per efectuar una permuta amb una part dels regants.

– Miguel Arias Cañete, ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, exponent de la Vella Cultura de l’Aigua, que en l’any 2000 va dir que el Pla Hidrològic Nacional, s’aprovaria «per cojones» i que la seua tramitació seria «un paseo militar». És partidari de recuperar la política de transvases i grans obres hidràuliques. En la seua fase com a ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient tingué lloc la tramitació del nefast Pla del Xúquer que recentment ha entrat en vigor. Va firmar el protocol junt al Conseller José Císcar que obri la possibilitat a nous transvasaments d’aigua del Xúquer des de Antella, Cortes de Pallàs o Alarcon, aquest últim aprovat en el nou Pla.

José Císcar Bolufer, conseller d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua de la Generalitat Valenciana. Natural de Teulada, sempre ha defensat els interessos del lobby de l’aigua d’Alacant, ignorant la situació de sobreexplotació del Xúquer una i altra vegada. En lloc d’actuar com a governant de tot el territori i explicar a aquest lobby que l’únic transvasament possible és de la Marquesa al final del riu, ha alimentat sempre les seues ambicions i exigències. Va firmar junt el aleshores ministre Arias Cañete, el protocol en el que es diu que la solució de la Marquesa no és satisfactòria i que cal buscar altres solucions, obrint la possibilitat d’un nou transvasament des d’Antella, Cortes de Pallàs o Alarcón, aquest últim aprovat en el nou Pla.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here