L’Alcúdia reclama una Comissió de Seguiment de la Sequera

0
317
L’Ajuntament de l’Alcúdia ha aprovat, per unanimitat, una moció de Compromís per l’Alcúdia en la que demana la posada en marxa de tota una sèrie d’actuacions per a pal·liar els danys de la sequera.
Segons explicà Paco Sanz, regidor de l’Alcúdia, en els sectors agrícoles l’actual període de sequera i altes temperatures persistents està provocant nombroses pèrdues, valorades ja en 340 milions d’euros, que tindran una repercussió directa en la disminució d’ingressos dels llauradors que comporta un major endeutament i, per tant, una pèrdua de la capacitat d’invertir en el cultiu en particular i en l’explotació en general, tal i com a assenyalat la Unió de Llauradors.
Alguns dels sectors afectats a la nostra comarca serien els de la fruita d’estiu en la que s’observa una disminució considerable del calibre que provocarà una depreciació del valor comercial i els cítrics en el que també s’ha vist una disminució important dels calibres, amb la negativa repercussió en els mercats, i els continuats vents secs de ponent han comportat una menor transpiració de la planta que no ha estat pal·liada pels regs i que ha contribuït a l’aparició d’alteracions fisiològiques en la taronja com  la clareta i el badat que ocasionen una depreciació en el valor de les taronges.
Davant d’una situació d’extremada gravetat per als cultius i per a la ramaderia, l’Ajuntament de l’Alcúdia sol·licita a la Generalitat i al Ministeri d’Agricultura la constitució urgent d’una Comissió de Seguiment de la Sequera, composta per les entitats representatives dels sectors afectats per analitzar l’evolució de la sequera i proposar mesures preventives i compensatòries.
A més, i entre altres mesures, es demana la concessió d’ajudes directes a les explotacions amb danys per sequera pels increments dels costos, la reducció del mòdul en l’IRPF per a les explotacions i activitats agràries afectades, així com la condonació del pagament de l’ Impost de Béns Immobles de naturalesa rústica corresponent a l’exercici 2014.
Igualment es demana la bonificació del 100% en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social per contingències comunes corresponents al període comprès entre l’abril de 2014 i maig de 2015, exempcions per a l’any 2014 del cànon de regulació i tarifa d’ utilització de l’aigua o la reducció de les tarifes elèctriques per al reg mitjançant Decret.
La bateria de propostes es completa amb la petició per a l’establiment d’una línia de préstecs ICO amb interès subvencionat per als afectats per la sequera, amb un termini de retorn de cinc anys, amb dos de carència.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here