Podem (Podemos) en moviment / Opinió: Diego Gómez

0
385

L’ombra allargada de Podem (Podemos) es troba cada volta més damunt de l’esquerra espanyola i també de l’esquerra valenciana. Com la mosca “cojonera” està convertint-se en el mal somni dels partits de base socialista i marxista. Ací al País Valencià, el pròxim dia 26 celebrarà una Trobada Ciutadana per enfortir la seua coordinació territorial, bases organitzatives i polítiques del projecte. Podem País Valencià planteja iniciar un procés de participació ciutadana que “recupere la il·lusió per la democràcia”. Per aquesta raó, després de rebre el suport de més d’1.200.000 persones en les passades eleccions al Parlament Europeu, dels quals més de 143.000 corresponen al territori valencià, centrarà la seua activitat en enfortir la seua coordinació territorial i aconseguir prop de 3 milions de vots en les pròximes eleccions municipals i autonòmiques.

Sembla que Podem (Podemos) ve a quedar-se i a trencar el bipartidisme, a ocupar l’espai polític d’altres i a incorporar-se al sistema. Amb la seua crítica a la “casta” està fent trontollar el PSOE, rebent les crítiques desbaratades del PP i la ignorància d’altres partits. Mentre, el ben cert, és que la plataforma dirigida pel mediàtic Pablo Iglesias, continua arreplegant la simpatia dels joves i dels farts de la política actual. Podem, com a hereus del 15M, és la munició dels desencantats i vol representar la radicalitat democràtica. Podem comença a articular el seu ideari i a organitzar-se. Comença a deixar de ser un líquid per a anar fent-se una massa més compacta.

Però les reflexions i declaracions al voltant de la presència de Podem (Podemos) al nostre País són molts diverses:

-Si irromp Podem (Podemos) en el panorama polític valencià, quin paper haurà de jugar Compromís? ¿Assumirà Podem el problema nacional valencià, o es comportarà políticament com un partit que només reivindicarà els drets social, criticarà les retallades, i tot el que Compromís també reivindica i lluita, però no assumirà que els valencians estem oprimits nacionalment?

-Ací votar Coalició Compromís (amb la decisió recent i valenta de Mònica Oltra) és la millor garantia per regenerar la democràcia, defensar els nostres drets socials i expulsar els lladres, xoriços i antivalencians del PP i guanyar la partida definitivament al PSPV-PSOE?

-Què farà EUPV en relació a Podem (Podemos)? Caminarem cap a un ventall de plataformes alternatives amb clara reivindicació social i/o sobiranista? (tipus la liderada per Ada Colau a Barcelona).

La meua opinió és clara i contundent: a nosaltres els valencians i valencianes no ha d’espantar-nos la democràcia vinga d’on vinga. I ho dic amb la fermesa que algunes persones ja plantejàvem al març del 2010 amb el manifest de la plataforma En Moviment. Recordem:

-Volem un canvi en l’actual situació del País Valencià. Una situació on la majoria dels polítics no miren de resoldre els problemes que tenim com a valencians i valencianes del present i sobretot del futur. Des d’aquest punt de partida, la plataforma vol fer reviscolar la participació ciutadana per fer propostes constructives de renovació més enllà dels partits polítics actuals.

-Hi ha un sector de valencians i valencianes, que com diu la cançó, volen trencar el silenci i fer-se respectar. Volen fer-se visibles i començar a dibuixar el futur, a modificar conductes i fer pedagogia de forma oberta, diversa i inclusiva, descobrint nous valors. A la fi construir i reviscolar la nostra identitat, posant-se en moviment d’acord als reptes de l’actual segle. Cal una revolta que aporte innovació en l’acció política i més cares plurals i diverses, que incorpore gent jove amb ganes de treballar i que encara no ha tingut l’oportunitat de fer-se sentir.

Per finalitzar no vull d

Pablo Iglesias

ir que Podem (Podemos) siguen els hereus d’En Moviment, ni tampoc menysprear aquest aire fresc que sense dubtes pot fer despertar a moltes persones que ja no creien en la política. Sols una reflexió personal: el canvi al País Valencià passa per no perdre la perspectiva que hem d’aconseguir la llibertat com a poble per aconseguir una societat millor, una societat diferent. I això ho aconseguirem amb gent que estima el seu poble, amb gent compromesa amb el seu País. Nosaltres anem per feina. Com sempre.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here