La Salut un dret amb línies roges

0
335

Una d’aquestes línies roges l’ha traspassat la direcció de l’Hospital de la Ribera aquestos dies, quan ha tancat durant 3 mesos una planta de 28 habitacions on estaven ocupades contínuament els 56 llits, sense tenir en compte que aquest hospital és deficitari en llits hospitalaris. I com a conseqüència les urgències de l’hospital s’han saturat arribant a estar els boxes ocupats pel doble de la seua capacitat.

CCOO denuncia la baixada generalitzada de substitucions a l’àrea de La Ribera. A més CCOO creu que en l’afany d’estalvi econòmic que té l’empresa UTE, ha d’haver una línia roja que no s’ha de traspassar i que el Comissionat hauria de vetllar per a que esta situació no es produïsca.

Analitzant la situació de l’àrea ens troben: que degut a la crisi que pateixen els habitants de la comarca els hàbits vacacionals han canviat, les vacances és fan al voltant de la residència on es viu, si es eix de viatge són poques dies o si els diners no ho permeten es queden a casa. Si atenem a que els habitants de la comarca fan les vacances al voltant de la zona on viuen tindríem que la població total a atendre és la mateixa, encara que mobilitzada a prop de les platges o a prop de la muntanya. A este anàlisis s’ha d’afegir els turistes que cada any
venen a estiuejar a les nostres platges, per lo tant la població en la Ribera augmenta i molt en estiu.

En este anàlisi, es veu clarament que, hi ha motius perquè a que la substitució de personal sanitari siga al 100%.
Però a pesar de les denuncies que CCOO fa tots els anys al respecte, vegem amb estupefacció, com any darrer any les substitucions es redueixen i cada vegada hi ha menys personal de contractació en els mesos d’estiu.
Pensem que en aquesta línia l’empresa s’equivoca al buscar el rendiment econòmic i que com abans dèiem hi ha una línia roja que no s’ha de traspassar.

Les línies roges que CCOO pensa que no s’han de traspassar són:

– La disminució de substitucions en Pediatria o la substitució per metges generalistes.

– El tancament de punts d’atenció mèdica a les platges en estiu o la partició de l’horari entre dues platges.

– La no substitució dels zeladors en alguns centres de primària, quedant el centre sense zelador, recordant que la funció principal del zelador és la guarda i custodia del centre.

– La no substitució d’altres categories de treballadors, a vegades reduïdes a la meitat o a la tercera part.

– El tancament d’habitacions a l’hospital, ja que som un departament de salut on en estiu augmenta la població.
Una d’aquestes línies roges l’ha traspassat la direcció de l’Hospital de la Ribera aquests dies, quan ha tancat durant 3 mesos una planta de 28 habitacions on estaven ocupades contínuament els 56 llits, sense tenir en compte que aquest hospital és deficitari en llits hospitalaris. I com a conseqüència les urgències de l’hospital s’han saturat durant aquestos dies arribant en alguns moments a estar els boxes ocupats pel doble de la seua capacitat i per malalts que romanien ingressats a urgències en no tenir habitacions disponibles en una planta hospitalària. Sabem que hi ha moments puntuals de l’any relacionats amb brots de determinades patologies en què les urgències es saturen tot i estar l’hospital funcionant al 100%, però en aquest cas aquesta saturació ha estat com a conseqüència d’haver tancat una planta hospitalària de 56 llits, en un hospital que sabem que està Sindicat Comarcal de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de La Ribera per sota de la mitjana estatal i de la Comunitat Valenciana. L’explicació que dóna la direcció per justificar que tanca plantes o centres de salut per la vesprada per optimitzar els recursos no ens val, ja que la seua decisió de tancar 56 habitacions esta repercutint en la qualitat assistencial que reben els pacients que han de romandre en urgències a l’espera de ser trasllats a una planta, mentre hi ha una planta de 56 llits que esta tancada per decisió

de la direcció. És cert com diuen que no tenen pacients als passadissos d’urgències , però no és menys cert que en ocasions com aquests dies es multiplica per dos la capacitat en llits del servei d’urgències.
Des de CCOO pensem que res pot justificar el tancament d’una planta a l’hospital d’un departament de salut on la població augmenta durant l’estiu. Sabem a demés que a pesar de la situació actual es té previst tancar durant dos mesos una altra planta de 28 habitacions, de manera que en el pròxim Consell de Salut del departament demanarem les explicacions al Comissionat sobre aquesta situació i li instarem a que compleixi amb la seva obligació de vetllar pels drets de els ciutadans i ciutadanes de la Ribera.
Cal no oblidar que l’empresa que gestiona aquest departament no ha patit ninguna retallada pel Per Càpita que cobra de Conselleria, al contrari està a augmentat, de manera que no hi ha cap justificació per tancar les plantes excepte el voler obtenir major beneficis.

Secció Sindical CCOO Departament de Salut de la Ribera

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here