Els romàntics de la XIV Volta en Carro abandonen la Ribera en la segona etapa

1
788

Les 28 cavalleries participants en la XIV Volta en Carro entre carros, carruatges, i un espectacular “carro de luxe”, disseny de Jaime Soria, de Paco Doñate, de Picassent, cobriren, ahir, la primera etapa Alberic-Assut d’Antella i hui han abandonat la comarca de la Ribera pen endinsar-se en la Canal de Navarrés i arribar fins a Anna.

Els carreters iniciaren este dissabte la primera etapa després d’arreglar als animals, donar-los a menjar i beure,  enfilar cap la Plaça de la Constitució, on tindria lloc la Benedicció pel retor d’Alberic, a les portes de la Parròquia de Sant Llorenç, acompanyat per l’alcalde.

Paco Martí, és un clàssic, en les voltes en carro, de Sueca, i molt apreciat; Josep Lluis Guillem “Pansa” d’Alberic, enamorat del mon del cavall, tant en els tirs i arrossegament, on es arbitre, en les voltes en carro, i un dels millor Bombardinistes de la Comunitat Valenciana, i possiblement d’Espanya; Dos joves de Tavernes de la Valldigna, Juan Vidal Pons i Roberto Talens Sala, amb dos cavalls; D’Alfauir, Vicente Juan Faus Gimenez, un clàssic enamorat dels cavalls i de la volta en carro; De Gandia Juan Pellicer, amb 3 animals i acompanyat de 3 persones; La Família Marchiran d’Aielo, 4 persones acompanyants i dos xiquets de 4 i 8 anys; per 2 any consecutiu, i esta vegada en un carruatge mes lleugers, que la pesada galera de l’any passat, amb dos preciositats de cavalls,  Rafa Tornadell, provenint de Santa Eulalia de Ronçana, i Canovellas, del Vallés Oriental de la prov. Barcelona, acompanyat d’un amic, entre altres, i que completarem en les pròximes etapes.

La comitiva de la 14  Volta en Carro, va enfilar, carrer Colon, Ramon i Cajal, Avda. de la Glorieta per enllaçar la ctra. de Tous, i passada la Sèquia Reial del Xúquer, entraren pel camí d’aigües potables, fins arribar a “Inverboima”, on esmorzaren, i foren convidats, ben atesos pels germans Rafael i Alberto Martínez,(integrants en la Volta en Carro), i el Sr. Vicent i sra., sogres de Rafael.

Antella, Assut¿

Tornaren a la Ctra. de Tous, per enfilar el camí a Antella, on entren cap a les 13,00 h. entraven en Antella, amb una temperatura que passava els 35 graus, amb un ponent espantós per als animals i persones, per acampar al vora del riu Xuquer, riu abaix de l’assut, en un lloc que no preparat per acollir a unes persones i cavalleries, per lo inhòspit del terreny, i que tingueren que dispersar-se per no poder estar junts, degut a la quantitat de brossa seca amb boletes que s’apegaven a la roba. No haguera està mal una desbrossada. L’únic bó, la proximitat del riu Xúquer. Sort no hi hagué cap tronada.

Ningú m’ha comentat la visita de la Sra. Alcaldessa o regidor.

Gavarda, un altre mon

Passades les 17,30 de la vesprada, amb algunes dificultats per eixir del lloc on estaven, que si aplega a fer un arruixat encara estarien allí, encarrilaren camí de Gavarda la Vella, fins arribar al pont de ferro, i encaminar la forta pendent cap la zona del Poliesportiu, on anaven a ser allotjats “tan il·lustres visitants”, on el poble de Gavarda els estava esperant en la part de l’Església i Ajuntament, que es va desistir per lo empinat del trajecte, el insuportable calor, que feia que els animalets, fent molt esforç per seguir endavant.

Vicent J. Mompó, alcalde de Gavarda, va prendre la determinació, de que pujaren a lo alt, i pel costat de la piscina baixaren a la zona del frontó i pista oberta, on tenien preparat, una goma d’aigua per rentar als animalets, que heu agraint com “pa caigut del cel”, així com els carreters i acompanyants, on tenien la piscina a la seua disposició, i els servicis de les instal·lacions i dutxes.

Posteriorment, van rebre de mans de l’alcalde, coques i altres tipus de menjar, així com beguda fresca, i la visita de molt veïns i veïnes que volien demostrar el seu agraïment per esta arribada de la 14 Volta en Carro 2014 a Gavarda.

Un exemple a seguir.

Próxima Etapa: Gavarda – Sellent – Anna

Eduardo Sala/Riberaexpress

Fotos: SaSem

El passat divendres  els integrants de la 14 Volta en Carro 2014, que transcorrerà per les Comarques de La Ribera Alta, La Canal de Navarrès, La Costera, i La Vall d’Albaida, es concentraren en les eres del Paratge Natural de La Muntanyeta d’Alberic.

José Vicente Mompó, alcalde de Gavarda, va estar visitant als components dels tres carros participants amb gent de este municipi riberenc.

Sopar

Dos paelles  valencianes fetes per Germà de Beneixida, i Nardo i Nebot de Carlet, i Gaspatxo,  per a sopar al voltant de 150 persones, entre carreters i acompanyants en la volta, i familiars, en una nit de germanor, i de bona harmonia.

Entre els assistents es trobaven Francisco Esparza Ballester (Patxi), secretari comarcal i Alberto Pérez, secretari d’Alberic, d’AVA-ASAJA, patrocinadors de les paelles i gaspatxos, un representant de Deuxal, com a col -laborador, i Benjamin Nogues, ex regidor d’agricultura en l’ajuntament d’Alberic, que no tenia cap representant, encara que figurava com a patrocinador.

Un any mes, Vicente Escribá “Pantaló”, es el director i “alma mater” de esta volta, dissenyada per a enguany.

La Volta

La volta es variada i muntanyosa al mateix temps, on les cavalleries i els carreteres, van a tindre que treballar de valent, en cada una de les 8 etapes que composen la 14 Volta en Carro.

 Etapes

.-1a Etapa.- Dissabte, 05.07.2014.-  “Alberic – Gavarda”.

8,30 h. Benedicció de les Cavalleries, a la porta de la Parròquia de Sant Llorenç,

Esmorzar, en les instal·lacions de “Iberboima”.

Dinar, en l’Assut d’Antella.

Poliesportiu de Gavarda, Final d’Etapa, Sopar i descansar.

.- 2a Etapa.- Diumenge, 06.07.2014. – “Gavarda – Anna”

Eixida de Gavarda, cap a Beneixida, Alcàntera, Cárcer, Cotes, Sellent (esmorzar), fins arribar a Anna, Final d’Etapa, sopar i descansar.

.- 3a Etapa.- Dilluns 07.07.2014.- “Anna – Càmping “Los Carasoles””.

Eixida d’Anna, en direcció a Enguera, Navalon. Esmorzar i Dinar en Ruta, ins arrivar al Càmping “Los Carasoles”,  situat en Navalón, a 800 metres d’altitud, en l’interior de la Serra d’Enguera, on serà Final d’Etapa, Gaspatxos, patrocinats per Càmping “Los Carasoles”, per a sopar, i descansar.

.- 4a Etapa.- Dimarts 08.07.2014.- “Càmping “Los Carasoles” – Font de la Figuera”

Eixida del Càmping “Los Carasoles”, cap a Font de la Figuera. Esmorzar en Ruta. Al arribar a Font de la Figuera, Final d’Etapa, Dinar, Sopar i descansar.

.- 5a Etapa.- Dimecres, 09.07.2014.- “Font de la Figuera – Beneixama.”

Eixida de Font de la Figuera, en direcció a Fontanars dels Alforins (Esmorzar). Dinar a mitat del port. Beneixama, Final d’Etapa, Dinar, Sopar y descansar.

.- 6ª Etapa.- Dijous 10.07.2014.-  “Beneixama – Banyeres de Mariola”.

Eixida de Beneixama, cap  a Banyeres de Mariola. Esmorzar i Dinar en Ruta. Bocairent, Final d’Etapa, Dinar, Sopar i Descansar.

.-7a Etapa.- Divendres 11.07.2014.- “Bocairent – Aielo de Malferit”.

Eixida de Bocairent, en direcció a Ontinyent. Esmorzar. Aielo de Malferit, Final d’Etapa, Dinar, Sopar i descansar.

 .- 8a Etapa i Final de la 14 Volta – Dissabte 12.07.2014.- “Aielo de Malferit – Quatretonda”.

Eixida d’Aielo de Malferit, cap a l’Olleria. Casalleta. Guadassèquies. Esmorzar. Quatretonda, Final d’Etapa i de la 14 Volta en Carro 2014.

Ofici, Tradició i Cultura dels Valencians

Antigament i fins no  fa molt de temps en darrere, l’Ofici de Carreter, era molt valorat i ben mirat, perquè eren uns dels motors que movien l’economia valenciana, amb el seu treball, així com s’apreciava la casa que tenia cavalleries per a treballar les terres. Es a dir el que fan hui en dia tractors, furgonetes o camions.

 A mes, no sols era ixa el seu treball, sinó que eren els transportistes del productes que es cultiva ben o productes de les fabriques, peix fresc, etc., o transports de persones. Jo m’enrecorde, que em contaven els meus pares, que havia una mena de tramvia dalt de rails, de Villanueva de Castellón, fins a La Pobla Llarga, que m’imagina que també hi haurien  per altres poblacions.

La majoria de persones que participen en la Volta en Carro, tenen com objectiu, honrar i rendir tribut a un ofici com Carreters, i a l’amor i afecte que es tenia als cavalls, potros rocints, mules o machos, que eran i heu son actualment, tractats com a u mes dins de la família, fins al punt hui en dia, que porten darrere a les seues dones, fills i filles, que es una manera de començar els mes menuts a gaudir de la naturalesa i respectar als animalets, i si no mireu la quantitat de joves que estan participant.

 Un poc de reconeixement i consideració als carreters i cavalleries

Per això, els ajuntaments per les poblacions per on passen,  es demostren el seu reconeixement, oferint-los un lloc decent per a aparcar els carros, un lloc on puguen fer les seus necessitats, rentar-se, dutxares, o convidar-los a un plat calent o entrepà.

Però, es tant l’amor i l’afecte als animals que porten, que tots ells diuen el mateix,“sols demanem aigua en condicions  perquè beguen, que pugam rentar-los, i un lloc tranquil per a ells,….. abans que ens donen res a nosaltres.”

La majoria d’ajuntament a pesar de la crisis econòmica que pateixen, solen fer el que bonament poden, i crec que es podria dignificar molt mes, al seu pas, ixent al carrer, quan passen, o visitar-los els llocs on estan acampats.

Eduardo Sala/Riberaexpress.

Fotos: SaSem

1 Comentario

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here