L’Alcúdia contra la llei que permetrà expropiar terrats per instal.lar antenes de telefonia mòbil

0
337

La Llei de Telecomunicacions suposa un atac a l’autonomia municipal i a la lliure decisió dels veïns.

L’ordenança de l’Alcúdia, que estableix un perímetre de 200 metres de les zones sensibles, seria de molt difícil compliment

La nova llei general de telecomunicacions, recentment aprovada al Congrés amb els vots de PP, PSOE i CiU, facilita a les companyies operadores l’expropiació forçosa de terrats particulars i altres propietats privades i públiques per a la col·locació d’antenes de telefonia mòbil sense que calga cap llicència per part de l’Ajuntament, ni l’acceptació de la comunitat de veïns de la finca afectada per raons «d’interès públic». Aquest atropellament a l’autonomia municipal ha alçat l’alarma de comunitats de veïns en molts pobles.

L’Ajuntament de l’Alcúdia va aprovar en el passat plenari una moció, amb l’abstenció del PP, en la que rebutja aquesta llei que lleva les competències als ajuntaments i demana la seua modificació per garantir mecanismes de defensa de la ciutadania davant de les companyies de telefonia.

Paco Sanz, regidor de Compromís per l’Alcúdia considera que aquesta llei deixa als ciutadans desemparats i lleva tota competència als ajuntaments, convertint en «paper mullat» l’ordenança de telefonia mòbil de l’Alcúdia. Aquesta ordenança que ha sigut recorreguda per les companyies telefòniques estableix un perímetre de 200 metres de les zones sensibles tals com escoles infantils o d’educació primària o secundària, centres de salut, parcs públics o residències de la tercera edat.

A partir d’ara, tampoc serà necessari que els ajuntaments atorguen llicències municipals d’obres i d’activitat perquè les companyies puguen instal·lar les antenes, ni tampoc caldrà realitzar estudis d’impacte ambiental, ja que n’hi haurà prou amb que el Ministeri de Indústria haja aprovat prèviament un pla de desplegament o instal·lació de xarxa en el qual es contemplen aquestes infraestructures. Les companyies només estan obligades a presentar una «declaració de responsabilitat” en la qual certifiquen que compleixen els requisits exigits per la nova llei.

Cal tindre en compte els nombrosos estudis científics que demanen la revisió dels nivells de radiació resultants de les emissions electromagnètics causades per aquestes antenes i que poden afectar la salut de les persones.  

Segons el regidor de Compromís es deixa als veïns, per tant, sense mecanismes per defensar-se davant la col·locació d’antenes. «O siga, quan els veïns s’oposen a la instal·lació d’una antena de telefonia mòbil o l’Ajuntament pose pegues, les companyies amenaçaran després i posaran en pràctica després aquesta expropiació forçosa». El regidor de Compromís va criticar igualment al PP que primer aprova l’ordenança de l’Alcúdia i després no vota en contra de la llei que impedirà el seu compliment.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here