EU exigeix més mesures de transparència a l’Ajuntament d’Alzira

0
242

EU-Alzira ha presentat diverses al·legacions a l’ordenança municipal de transparència, en considerar que la mateixa ordenança genèrica aprovada per la Federació Espanyola de Municipis, les desenvolupades per altres ajuntaments o les recomanacions de TI – Espanya (Transparència Internacional Espanya) són prou més completes. A més a més, tornem a instar que l’Ajuntament d’Alzira s’adherisca, com ho han fet més de 100 municipis a l’Estat Espanyol, als criteris de transparència de TI-Espanya.

Des d’EUPV d’Alzira entenem que en la transparència i a la rendició de comptes, més enllà dels mecanismes ja previstos per l’ordenament jurídic, hi ha un gran marge per recórrer per part de les Administracions. Tal i com recomanen les principals organitzacions internacionals, entre elles ITA (TI–Espanya) o Govern Obert, cal incorporar elements d’aquest àmbit en el funcionament de les administracions públiques. El model proposat per la Federació´ Espanyola de Municipis va en eixa línia, però l’Ajuntament d’Alzira deuria concretar aspectes que no s’han inclòs.

Per tot açò, EU–Alzira ha presentat diverses al·legacions a l’esborrany de l’ordenança municipal de transparència, encaminades a:
– En alguns dels punts es remarca que part de la documentació serà subministrada, donat el cas, “per iniciativa pròpia”, quan, en virtut de l’ordenança, haurien estar obligades les regidories i entitats de titularitat municipal i de les participades majoritàriament per l’Ajuntament a fer-ho.
– Remuneració dels càrrecs públics.
– Agenda de l’alcaldessa i els regidors, així com les despeses protocol·làries.
– Llistat de les factures amb un import superior a 500 euros fiscalitzades i comptabilitzades per l’Ajuntament.
– Auditories realitzades.
– Que totes les societats municipals estiguen obligades a exposar públicament la mateixa documentació que farà l’administració local (així com els membres que la composen i els seus càrrecs).
– També les entitats que reben subvencions públiques municipals (com el CJA).
– Informació laboral (nombre total de treballadores i treballadors per departament, percentatges de funcionaris, personal laboral, nombre genèric de tècnics per area…).
– Informes sobre impacte ambiental i avaluacions de risc.
– I altres informacions relatives al pressupost municipal, inventaris de béns, urbanisme, etc.

A més a més, hem sol·licitat que l’Ajuntament d’Alzira, com han fet molts altres municipis i les 110 principals ciutats de l’Estat Espanyol, s’adherisca i es comprometa a complir els 80 criteris de transparència que proposa ATI i TI-Espanya, que és la informació i documentació que ha de ser de lliure accés i de consulta oberta per a les nostres veïnes i veïns.

Des d’EU–Alzira també demanem a l’Ajuntament d’Alzira que incloga al nou reglament d’organització i funcionament de l’Ajuntament (ROM) un articulat específic amb els indicadors de transparència de l’administració pública, inexistent en el nou reglament que unilateralment ha imposat l’equip de govern.

Ivan Martínez, regidor d’EU a l’Ajuntament d’Alzira: “els recents casos de corrupció han generat un major descontent i desafecció de la ciutadania cap a les institucions polítiques democràtiques, i això està erosionant la credibilitat institucional. Aquests casos no poden posar en dubte l’honesta tasca que milers de dones i homes realitzen cada dia al capdavant dels ajuntaments del nostre país. Això no obstant, hui és més necessari que mai reaccionar i aplicar amb rigor mesures de la qualitat democràtica i de la bona gestió del món local, adaptades al segle XXI i a les noves exigències de la societat.”

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here