Vicent Gadea, coordinador del projecte educatiu «Kinect & Physical Education»

0
682

 

A vegades ens perdem en els temes quotidians que passen en les poblacions, i ens oblidem dels jóvens emprenedors que dia a dia, lluiten per portar avant un objeticu, un son, que millore la qualitat de vida dels ciutadans, i en particular de la joventut.

Vicent Gadea i Mira

Alberic, es un poble, que té molt que dir en aquest aspecte, com el cas d’un jove de 28 anys,

Vicent Gadea i Mira, amant del esport, jugador de futbol, Professor d’Educació Física y TAFAD, i forma part del professorat del Col-legi Bilingüe La Devesa de Carlet,  on es Coordinador de Cicles Formatius i Responsable d’Educació Física de Secundaria i Batxillerat

«Millor iniciativa creativa«

El Col·legi La Devesa de Carlet, ha rebut el “Premi Cole Actiu”, a la «Millor iniciativa creativa»  pel seu innovador projecte Kinect & Physical Education que mostra a un alumnat cada vegada més sedentari i també aposta perquè els videojocs es poden utilitzar lligats a l’activitat física amb fins positius per a la salut.

Va fer entrega del Premi. el Doctor Bartolomé Beltrán, Director de Prevenció i Servicis Mèdics Atresmedia i ho va arreplegar, Manuel Ayerbe, Director del Col·legi La Devesa de Carlet.

.- Equip humà, que heu ha fet possible

Darrere d’aquesta noticia, hi ha un equip humà, que ha fet posible tot açó, coordinat per Vicent Gadea, amb la col-laboració dels professors  Jose Luis Terol, Paco Gisbert i Manu Escoms, i els alumnes de 3r i 4t d’ESO.

Vicent, ¿en qué consisteix el projecte?

“El nom del projecte es, “Kinect & Physical Education”, i ha consistit a canviar la percepció que es té dels videojocs, que sempre ha format part del sedentarisme tan greu que existix entre la joventut, i també a una concepció a una sèrie de videojocs , que formen part de la solució. En els que, l’alumnat ja no està sentat en el sofà, tombat en el llit, , sinó, que s’està movent, fent exercicis físics, on l’estudiant és el comandament, on alhora que està jugant, està practicant educació física. Hi ha uns sensors de moviment, en els que l’alumne es mou, i sense tocar cap comandament la videoconsola reconeix el moviment del cos de l’alumne, i este alumne realitza eixa activitat física, mai serà una activitat física al mateix nivell que una activdad molt exigent com es fa en el pati, però és una forma de començar a practicar una activitat física.”

L’objectiu que busqueu, és que l’alumnat, s’acoste a realitzar-ho a l’aire lliure, des d’este joc?

“Hi ha alumnat que està molt enganxat a estos videojocs, i no practiquen l’educació física perquè no els agrada, simplement, és perquè no ho han provat. D’esta manera, com al li agrada el videojoc, practica activitat física, i possiblement al veure que no és tan roín, li puga agradar, i traslladar-ho a la vida real, a practicar activitats físiques a l’aire lliure, fora dels videojocs.”

¿Ja s’està comercialitzant?

“Tenim dos opcions, fer el que s’està fent en amèrica del nord, que és desenrotllar les aplicacions per a Kinect, i l’altra seriosa utilitzar videojocs que ja estan en el mercat, de manera educativa.»

¿quins jocs son els que heu empleat, com a base?

“Hem realitzat tres campionats per parelles, utilitzant sempre la competició com una ferramenta, com un camí, i no com un objectiu final, en el que en el primer trimestre, treballem en el Kinect Adventures, en el que van damunt d’una bassa per un va riure, i han d’agafar el màxim de monedes possible, i han d’anar coordinant-se les parelles, de manera que puguen botar, es moguen, s’acatxen, i facen els moviments de braços. És important coordinar els seus moviments de forma, que seguisquen el seu objectiu, en cas contrari la barca continuarà al front, sense fer els girs necessaris, al no estar coordinats.

No sols hem buscat el concepte inicial de la pràctica de l’educació física, sinó també, l’important que és treballar en equip, per a aconseguir els objectius desitjats.”

Apart dels joc esportius de competició, ¿hi ha altres possibilitats de joc?

“En el segon trimestre hem utilitzat el «Kinect Dance«, que tracta de coreografies de musica moderna, i no sols treballen dos, sinó que tot el grup pot seguir la coreografia , i desperquè es poden fer a l’aire lliure, d’una manera molt mes fàcil, ja que la videoconsola permet seguir els passos, buscant una imatge, i una sèrie d’instruccions.

En l’estudi fet, teniem també les pulsacions, i a banda hi ha la Taula de Borg,  en la qual l’esportista a l’acabar una sessió, pot dir la sensació numèrica que han tingut els alumnos,y es relacionen amb mesures objectives d’intensitat de l’esforç físic: consum d’oxigen, pulsacions,……”.

Els quatre col·legis que componen el Grup Sorolla, entre ells es troba la Devesa de Carlet, treballaran, per a veure les possibilitats que el pròxim curs escolar es puga implantar en tots ells, i en els campionats interescolars, podem incloure este tipus d’activitat, ens comenta Vicent.

La segona edició dels premis “Coles Activos l’Estirón”,  ha comptat amb la participació de prop de 100 col·legis de tota Espanya,

 

Jurat que ha atorgat el Premi

En el Jurat, es trovaben persones com:

.- Dr. Bartolomé Beltrán, Director de Prevenció i Servicis Mèdics de Atresmedia.

.- Juan Julián García Gómez, Vocal Asesor de la Dirección Ejecutiva en Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición. Ministerio de Sanidad.

.- Nieves Palacios Gi-Antuñano, Cap del Servici de Medicina Endocrinologia i Nutrició d’Esport i Salut del Consell Superior d’Esports.

 

.- Millor iniciativa creativa. Colegio La Devesa, de Carlet, Valencia

Van adjudicar el premi per la creativitat i la originalitat del projecte. Ja que resulta novedós utilitzar videojocs a l’assignatura d’Educacio Física. Amb el projecte, els videojocs passen de ser part del problema a ser part de la sol.lució.

 

Altres Premis, i Guanyadors

.- Millor iniciativa en nutrició. Colegio Santo Domingo de Guzmán en Aranda del Duero

.- Millor iniciativa en activitat física. IES Ribera del Arga de Peralta, Navarra

.- Millor iniciativa global. Colegio Público San Xoan de Filgueira, Ferrol en A Coruña

 

Riberaxpress, dona la Enhorabona al Col-Legi La Devesa de Carlet, i al jove d’Alberic,

En Vicent Gadea i Mira, i a tots els que han participat en este projecte, pel premi aconseguit, i que no cap dubte, millorarà la qualitat de vida en els joves sedentaris, i millorará la forma física d’altres, incluits, als no tan joves.

 

Eduardo Sala/Riberaexpress

 

 

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here