Bromera descobreix als lectors les llegendes millor guardades en onze publicacions

0
494

Els autors de les publicacions hui a la Rex Natura

La campanya «Llegir en valencià, paisatges de llegenda», s’ha presentat a la Sala Rex Natura d’Alzira, amb l’assistència d’organitzadors i patrocinadors –Fundació Bromera, Levante-EMV, Consum, Fundació Bancaixa, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Diputació de València, Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana, Escola Valenciana, Consell Valencià de Cultura–, així com de bona part de les més de 50 institucions que donen suport a la iniciativa.

En aquesta novena edició, els 11 llibres de la campanya «Llegir en valencià, paisatges de llegenda» conviden els lectors a gaudir d’un grapat de llegendes, cadascuna escrita per un escriptor reconegut i ambientada en un dels nostres paisatges més emblemàtics. Així, a través dels seus relats Joaquím G. Caturla, Joan Olivares, Raquel Ricart, Urbà Lozano, Isabel Canet, Maria Jesús Bolta, Anna Moner, Joan Andrés Sorribes, Josep Antoni Fluixà, Víctor Gómez Labrado i Isabel-Clara Simó ens conviden a descobrir 11 paratges fascinadors de les nostres terres. En concret, el viatge que ens proposen recorre El Benicadell, la Calderona, el Cap d’Or de Moraira, la Valldigna, el Salt de la Nóvia, les Columbretes, el Penyagolosa, la Murta, el Castell de Xàtiva i la Font Roja, respectivament. A més, cada llibre conté informació pràctica i interessant sobre els espais descrits i algunes recomanacions per a seguir llegint en valencià. Les il·lustracions són obra de la valenciana Paula M. Rufat. Els llibres són breus i amb lletra fàcil de llegir, seleccionats per a agradar tant als lectors poc habituats com a aquells amb més experiència. A més, en cada títol hi ha informació d’altres obres per a continuar llegint en valencià, disponibles en biblioteques i llibreries.

En representació dels autors, Joaquim G. Caturla va afirmar que se sent orgullós de participar en aquesta campanya «perquè les llegendes cohesionen el país i són una eina magnífica per a inculcar l’amor per la nostra terra i per la nostra llengua a les generacions més joves».

Durant la presentació de la campanya, el director de la Fundació Bromera, Josep A. Fluixà, s’ha mostrat molt satisfet i agraït «pel suport econòmic de tantes entitats i institucions que fan viable aquest projecte en temps complicats i de desànim social». Aquest suport, va explicar, és la injecció d’ànim que la Fundació Bromera necessita per a acarar la 10a campanya, el 2015.

Per la seua banda, el director de Levante-EMVLluís Cucarella, ha destacat que aquesta campanya «posa literatura de qualitat a l’abast de tots» i ha fet una crida per tal que aquest diumenge la gent s’acoste als quioscos per a comprovar-ho.

Pel que fa als representants de les entitats patrocinadores, han reafirmat el seu compromís amb «Llegir en valencià». D’aquesta manera,Laura Campos ha incidit en el «compromís de la Fundació Bancaixa amb la cultura i el patrimoni i molt especialment amb la llengua, màxim vehicle d’expressió de la nostra identitat» i, per tant, en la seua implicació des dels inicis en el que hui és una campanya molt consolidada. El director de relacions externes de Consum, Francisco Javier Quiles, s’ha mostrat molt satisfet pel que fa a la vinculació de la cooperativa amb aquesta campanya, que fomenta la lectura «amb llibres molt adequats per a enganxar a la lectura a tot tipus de públic», fins i tot als que no tenen l’hàbit de llegir. Emili Gascó, secretari d’Escola Valenciana, va recomanar practicar la lectura «com a exercici de salut i benestar i, concretament, els llibres de la campanya com a beuratge recomanable i refrescant per a l’estiu».

Des de les institucions públiques vinculades a «Llegir en Valencià», Jesús Huguet, secretari del Consell Valencià de Cultura, ha fet èmfasi en la importància de la iniciativa de la Fundació Bromera per a «recuperar la nostra història i la nostra mitologia, elements imprescindibles de la identitat dels valencians». De la seua banda, Inmaculada Cerdà, cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, ha parlat sobre la informació que podem trobar darrere dels topònims i ha convidat els lectors «a descobrir les llegendes que s’amaguen tant darrere de moltes paraules, com als llibres de la campanya». També la secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua,Verònica Cantó, ha volgut animar els valencians a «gaudir amb aquests llibres de la nostra terra, plena de llegendes, i del valencià, imprescindible per a preservar el patrimoni cultural i intel·lectual». I finalment, Marta Alonso, directora general de Cultura, ha qualificat «Llegir en valencià» com a «una de les iniciatives més atractives de foment de la lectura en valencià» i ha destacat la bona combinació de «saber popular, amenitat i patrimoni pròxim que proposa enguany als lectors».

Aquesta novena edició contribueix a la difusió de la nostra llengua i cultura amb paisatges molt característics del nostre patrimoni natural com a fil conductor. El primer llibreLa cara del moro d’Alacant, sobre el Benacantil, es repartirà gratuïtament aquest diumenge 22 de juny amb el diari Levante-EMVEls llibres de la col·lecció «Llegir en valencià, paisatges de llegenda» es poden aconseguir amb el diariLevante-EMV durant sis setmanes cada dissabte i diumenge per només 1 €, a excepció del primer, que es llançarà de manera gratuïta aquest diumenge, 22 de juny.

Igual que les darreres edicions, també s’ha creat un espai web exclusivament per a la campanya, www.llegirenvalencia.org, on es troba tota la informació detallada: la falca de ràdio i l’anunci televisiu, imatges promocionals i un bàner que es poden difondre des de qualsevol mitjà, el calendari de distribució, informació addicional sobre els diferents paratges naturals, recomanacions d’altres lectures i el concurs per a guanyar vals de compra de Consum i Pollos Planes, així com vals de menú per als restaurants La Parrilla de Pollos Planes.

Aquesta novena campanya consolida un camí de col·laboració i unió d’esforços encetat per la Fundació Bromera amb el suport explícit d’universitats, partits polítics, organitzacions econòmiques, sindicals i professionals, així com de diversos col·lectius cívics de diferent caire que aposten per un objectiu comú: millorar l’índex de lectura al nostre territori i que la gent llija en valencià. A més dels patrocinadors i col·laboradors històrics, també alguns ajuntaments dels pobles on estan ubicats els paisatges protagonistes dels llibres s’han sumat enguany a la iniciativa. Així, els ajuntaments de Bétera, Teulada, Alzira, Xàtiva i Alcoi han confirmat també el seu suport a «Llegir en valencià, paisatges de llegenda».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here