Les falles d’Alzira canviaran de categoria en funció del cens en lloc del pressupost

14
597
La Gallera-Hort dels Frares pot ser la més afectada
Antonio Goig ha presidit el Minicongrés
Ponents del Minicongrés faller d’Alzira

Les falles d’Alzira podran canviar de categoria segons el cens de les comissions en lloc d’utilitzar, com fins ara, el criteri del pressupost del monument, així ho han consensuat hui els representants de les  34 comissions falleres d’Alzira durant el Minicongrés que han celebrat al Casal Fester.

De les cinc esmenes presentades, la base utilitzada per a l’acord definitiu ha sigut la presentada per la falla Pare Castells. Un acord que ha necessitat de quasi cinc hores per materialitzar-se, però que, finalment, s’ha produït la fumata blanca amb els consens de totes i cadascuna de les falles que composen la Junta Local Fallera.

Així cada categoria, llevat l’especial, contarà amb un màxim de 10 monuments, en cas que siguen onze les falles que vulguen pertànyer a determinada categoria, «pujaria a la següent aquella que al 19 de març de l’exercici anterior conte amb el cns faller més nombròs», segons ha manfiestat a Riberaexpress el president del Mini-Congrés, Antonio Goig.

Pel que fa a l’Especial, els representants de les falles d’Alzira han acordat rebaixar de 50.000 a 40.000 euros el mínim per pertànyer a esta categloria.

Les falles més afectades per esta modificació del Reglament faller són les de tercera i quarta categoria i dins d’elles la de La Gallera-Hort dels Frares que conta amb uns 350 fallers censats, segons fons de la JLF.

14 Comentarios

 1. ¿Por qué se tiene que obligar a una falla a cambiar de sección? Cada falla se planifica el dinero como quiere, y debe reconocerse por ello, y no como ahora, que el Reglamento Fallero obliga a cambiar de sección dependiendo del censo. ¿Qué mas da en que sección está? ¿Por qué el resto de fallas tiene que opinar?
  No lo entiendo. Si siempre ha sido así y nunca ha habido ningún problema, ahora simplemente se cambia para fastidiar a alguien? Es algun tipo de odio personal?

 2. Pues supongo que será para que tengan monumentos mejores, porque si dice que La Gallera-Hort dels Frares es de las más afectadas, me imagino que le subirán de categoría y si hasta ahora podía quedar bien en su sección con un monumento muy rácano, ahora por lo menos quedarán mal y sin premio ni accesit si siguen en el mismo plan.
  Me parece bien, porque así algunas fallas tendrán que hacer monumentos más dignos o si no los hacen, por lo menos las que se pueden permitir el lujo de hacerlas mejor, no ganarán a las más modestas que se esfuerzan más que ellas, a base de sacrificar la fiesta en el casal.

 3. La Falla Gallera Hort dels frares sempre ha fet una falla digna y al seu estil. No crec el perqué me tenen que dir lo que puc fer amb en meu presupost. Açó deuría ser com en les cases particulars, el que vol gasta en menjar, altres en vestirse bé i altres volen festa i ahorren per anar a la mar o de creuer. Sempre hian falles que opten per monument y altres per disfrutar un poc més- Com Deu ens va fer lliures, cadasqu obre en consecuencia.

 4. Veo absurdo el hecho de que una falla tenga que pagar X€ para optar por una sección en concreto y más viendo la porquería de fallas que se están haciendo ahora.
  La mayoría de fallas de los últimos años son horriblemente feas, pequeñas y ruines.
  El optar a una sección en concreto creo que debería de verse en el esfuerzo empleado y en el transcurso de los años en dicha falla.
  Si la falla va a menos, se merece estar en una categoría inferior. Si por el contrario la falla se mantiene constante o bien mejora, debería de subir.

  Solo veo dos posibles futuros con esta nueva medida:
  1 – Fallas de mierda por doquier
  2 – Fallas con cuotas carísimas

 5. llevo bastantes años viviendo fuera y cuando vengo a Alzira en fallas lo primero que algo es ir a ver la falla La Galleera porquería parece que es de las mejores de la ciudad, prueba de ello las miles de personas que la siguieron este año en las redes sociales. Como siempre en Alzira se siguen haciendo mal las cosas, empezando con la elección de las falleras mayores de Alzira que son elegidas por los presidentes de falla sin saberse muy bien el criterio que siguen, luego el jurado que decide las fallas ganadoras que son personas que no entienden de fallas solo de amiguismos y preferencias sin ser parciales y ahora y ahora van a obligar a que tu categoría vaya en función del censo? No entiendo nada! A mi en mi casa nadie me dice como tengo que gastar mi dinero, a los que han votado eso (otra vez gente no cualificada) que les parecería si en su casa les dicen como gastar su dinero? Lo dicho, un sin sentido como todo lo que hace la Junta Lical fallera

 6. ¿Monumento rácano en La Gallera? Hay un/a marcian@ entre nosotros ¿Sin premio ni accesit si siguen en el mismo plan? Huele a pelusilla ¿En qué plan? ¿El plan que hace que tengan ese censo? Hay que ser muy cerrad@ para defender esta norma que va a distribuir los monumentos sin seguir el criterio de cómo son esos monumentos sino de quien los presenta. Una norma que pretende obligar (cuanto gusta este verbo a algun@s) a que algunas comisiones planifiquen su presupuesto a gusto de otras.

  Es importante plantar un monumento digno y tambien es importante pagarlo. Los delirios de grandeza de algun@s traen luego crisis como la que estamos pasando. Hay que vivir de acuerdo con las posibilidades de cada un@. L@s que pueden gastar menos que sean transparentes con sus verdaderos presupuestos y así no se apelotonarán en los últimos puestos provocando esta nefasta norma que, desde luego, no aporta nada a la calidad de los monumentos.

 7. Esteu parlant xorrades sense tindre ni idea del que dieu, començant pel desafortunat comentari de que la Gallera eixirà perjudicada. La Gallera porta molts anys competint en Tercera Secció. I en eixa secció l’any passat hi havia 9 comissions, ni una més, de les que algunes varen ser pujades a la força (si com dieu alguns: obligades) per declarar en els seus pressuposts la veritat del que s’havien gastat en el monument, mentre que altres que digueren més mentides que Pinotxo amerat de cassalla, es quedaren en 4ª per a endur-se premi, com a premi a la seua mentida. És a dir, mentre la major part de falles menudes vullga ser de quarta, com ara passa, ningú va a obligar a la Gallera a pujar a 2on. ni a 1ª. Podrà seguir competint en 3ª amb un cens de 300 fallers i falleres, i amb un casal cedit per l’ajuntament, contra falles de 70 fallers. Així que no cal que s’escaroteu tant i a l’altra aporteu alguna cosa positiva al congresset enlloc de callar com a moixes.

  • Opine igual. La Gallera pot estar tranquila, pot continuar sent cap de ratolí (He de dir que els monuments que fa Ruben m’encanten, ojala puguera competir en 1ar amb la Gallera)

 8. «Falla és monument no sols ninots»: lo que es una xorrá es dir que el casal de La Gallera, si te referixes al Circúl Alzireny, esta cedit per L’Ajuntament. Es propietat de la asociación que li dona nom i el Ajuntament no te res a vore. Aixina que no cal que t’escarotes tú tampoc i a l’atra aportes dades verídiques.

  Per qué es dividixen per seccións les falles? Per definir els competidors dels premits al monument. Que té que vore en aixó el cens d’una falla?

  Ah! i Falla no es només monument

 9. Jo quan parle no dic xorrades, ni mentisc, en canvi tu deuries assabentar-te del que parles abans d’obrir la boca (o premer la tecla). La Falla La Gallera-Hort dels Frares té dos casals, el de falles, que li dona nom a la falla, i que és el Cercle Alzireny.

  I Oh! Sorpresa! el que li ha cedit l’ajuntament per a fer les reunions ordinàries de divendres, ubicat als baixos (soterranis) del carrer Doctor Just, junt a la Pastisseria Bernia i en front de Bernado Cano el joier. En eixe soterrani són veins del Grup de Danses Alzira, la Falla Pere Morell i crec que també de l’AVA. Totes quatre entitats disposen d’un local tancat d’ús privatiu en eixos locals annexes a l’Av. Luís Suñer.

  Jo no escarote i aporte dades verídiques. Tu en canvi dius la meitat de la veritat (la qual cosa és una mentida sencera).

  Pel que fa a que la falla no sols és monument, correcte, però sense monument no hi ha falla, i sense llibret, cavalcada, passdoble, etc. en pot haver.

  Pel que comentes del cens, es podrà discutir si és el mètode més adequat per a mesurar la capacitat i el potencial d’una comissió, el que està clar és que una simple delcaració escrita on una comissió diu que la falla li costa X euros és una invitació al frau i a la falsedat, com s’ha vist al llarg dels anys. I com que no tenim una bola de cristall per a saber qui diu o no diu la veritat, resulta que hi ha persones que pensen que l’únic element visible que diferencia a unes comissions d’altres és el número de fallers i falleres que tenen. Això es podrà discutir, rebatre amb arguments, fins i tot es podrà rebutjar, però el que no ve al cas és fer victimisme, com el que ja s’està fent gratuïtament a partir d’unes desafortunades declaracions, per part d’algú que li fa molt de «goig» estar en la Junta Local Fallera, assenyalant a la Falla La Gallera com a perjudicada, quan la ressolució adoptada no la perjudica en res.

  Te torne a repetir, mai ha hagut més de 10 falles ni en 2ª B (abans de crear la tercera actual) ni en la actual Tercera Secció, i si a partir d’ara fora el cas, voldria dir que hi hauria 10 en quarta, 10 en tercera, suposadament 3 en Especial i per tant 11 falles es repartirien entre primera i segona. Què trist no?

 10. Del blog de l’Alcaldessa d’Alzira Elena Bastidas, podem llegir:

  Elena Bastidas entrega las las llaves del casal de la falla la Gallera

  08/03/2006 Noticias No hay comentarios

  La presidenta del Partido Popular de Alzira, Elena Bastidas, junto con el concejal de Fiestas, Rafael Mompó, entregó las llaves del nuevo casal de la Falla La Gallera al presidente y la fallera mayor. El local, cedido por el Ayuntamiento, tiene una superficie de 117 m2 y ha sido totalmente adaptado por acoger la falla. El casal, al que se accederá por la avenida Doctor Just, se ha pintado, se ha revestido el suelo y se ha dotado de instalación eléctrica y lavabos.

  El presidente de esta comisión, Enrique Palacio Suñer, ha declarado durante el acto de la entrega de las llaves: “después de 20 años, tener un casal significa mucho para nuestra falla. Toda la comisión estamos muy contentos y esperando para poder entrar”.

  Per cert, Enrique Palacio Suñer en realitat és Enrique Palau Suñer, ja se sap que alguns polítics porten molt mal això del valencià.

 11. «Falla és monument no sols ninots», continúes escarotante i no cal. Está bé que aclarixgues lo del casal perque la mitja veritat la havíes dit tú. Jo ja había puntualitzat si te referíes al Circul. El casal de reunions el tenen com altres falles i asociacions culturals d’Alzira. Com no venía al cas dir que tenen un casal cedit per l’Ajuntament, dona la impressió de que volíes airetjar algún privilegi exclusiu, que, com ja sabs, no es el cas. Crec que tu ho desconeixies i te he obert jo els ulls sobre este aspecte pero insistixc en que está bé que ho aclairixgues.

  Estic d’acord en que se fan trampes per no pasar de cuarta secció i que ixa es la causa d’este embolic.

  Si mos agarrem a que Falla es monument tindríem que basarmos en este i no en el cens per a clasificarlo, que es la única raó de divisió de les falles per seccións.

 12. Torna-li la trompa al xic… No fa falta, Otro no fallero, que m’obrigues els ulls, els tinc ben oberts. I com et deia la qüestió censal és discutible i debatible, però hui per hui l’única diferència visible entre comissions, per a saber quin pot ser el seu potencial. Una declaració, on una comissió diu que la falla li costa cinc, per a entrar en una secció baixa i guanyar tots els anys, quan la realitat és que la falla li’n costa més de cinc, és una pràctica prou habitual, per tant no podem baremar les seccions en funció a pressuposts falsos.

  El cens, és una aproximació a les diferències pressupostaries entre comissions, que salta a la vista. A més, et torne a repetir per tercera vegada, a la falla que s’ha sentit injustament al·ludida per un membre de JLF, no l’afecta per a res, ja que sempre demana inscriure’s en una secció on no hi ha mai més de 10 falles.

  La qüestió del casal, siga per a reunions o per a jugar al xamel·lo, o al parxís, a mi em té igual. Tu m’havies titllat de faltar a la veritat, perquè el Cercle Alzireny (La Gallera) és dels socis i no de l’Ajuntament i jo t’he aclarit per si ho ho sabies, que al carrer (no Avinguda com diu el blog de l’Alcaldessa) Doctor Just, la Gallera té un casal cedit per l’Ajuntament, igual com altres falles el tenen. Que el gasten per a açò o per a allò. Què vols que et diga? Tenen o no tenen casal cedit per l’Ajuntament? Perquè sembla que t’havies posat fet un bou perquè jo ho havia afirmat, i sobre fer-te vore des de quin dia tenen casal cedit per l’Ajuntament, segueixes a la teua, puix mira, segueix a la teua que jo tinc massa feina on acodir.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here