El Xúquer com el Túria i l’Albufera com l’Aral? / Opinió: Pedro Domínguez

0
387
Pedro Domínguez

L’Albufera en el Palmar

El riu Túria fa dècades que mor i es queda completament sec abans d’arribar a València perquè li furten el 100% de les seues aigües per a tots els usos i abusos imaginables, sense deixar-li ni un filet d’aigua, cabal ecològic zero. I el mar d’Aral ha perdut el 90% de la seua superfície líquida gràcies als macroregadius que desenvoluparen els tecnòcrates soviètics en les riberes dels rius que desaiguaven en ell, provocant paral·lelament gravíssims problemes de salut, econòmics i ambientals.

         Doncs el nou Pla de Conca del Xúquer reconeix uns recursos hidrològics fins a Tous de 927 Hm3/any i, increïblement, assigna als diferents usuaris 1218 Hm3/any, un volum que no hi existix ni sumant els recursos d’aigües avall de Tous, que suposen al voltant de 200 Hm3/any. I això no ho diguem nosaltres, ho va afirmar J. P. Fortea, president dels regants de Sueca i res sospitós d’ecologisme (tot el contrari perquè és membre del PP), en la taula rodona que celebràrem fa uns dies a Alzira.

Aquest Pla beneficia principalment els especuladors que volen fer negoci amb l’aigua en la zona del Vinalopó i també a d’altres en València capital, Albacete i Sagunt que veuen augmentades les seues assignacions. Per contra als riberencs, que sóm els que vivim a la vora del riu i hauríem de tindre certa prioritat, ens discrimina i agràvia perquè l’aigua que se’ns atorga per a beure (la de la xarxa, malgrat els milions malbaratats en la Garrofera, seguia sense ser potable!) és una simple permuta amb la dels regants i aquesta se l’haurem de pagar els consumidors a bon preu, trobant-nos amb la paradoxa irracional de que els que han contaminat els aqüífers d’adobs químics i plaguicides cobraran dels que no hem contaminat i damunt hem patit la seua contaminació durant dècades. Increïble també, veritat? Doncs així es fan les coses ací.

Però indubtablement, qui més patirà d’aplicar-se aquest insostenible Pla de Conca serà el pobre i sobreexplotat riu Xúquer, l’últim en les assignacions, perquè ja se’n sap, ni els peixos ni els arbres voten i els grups ecologistes no pintem res per al govern. Si en les últimes dècades el seu cabal mitjà s’ha reduït a la meitat, quedant temporalment alguns trams penjats, secs, no és difícil imaginar com quedarà el nostre riu amb un Pla que pretén utilitzar més aigua de la que rep…

I l’Albufera, el principal espai natural de la CV o PV, com quedarà? El llac necessita uns 250  Hm3/any per a mantindre’s i anar depurant-se a poc a poc, però el Pla de Conca l’assigna únicament 167 Hm3/any, quantitat a totes llums insuficient, i tampoc garantitza que siguen aigües de qualitat suficient, sense excés de fòsfor i nitrats, per a evitar l’eutrofització. D’aplicar-se el Pla, l’Albufera anirà minvant, amb unes aigües moribundes, fins a colmatar-se.

         Això sense tidre en compte els problemes de salinització per l’esgotament d’aqüífers, rius i marjals; ni contemplar cap mesura per a recuperar la qualitat de les aigües subterrànies, ara contaminades per l’agricultura química; ni que les pluges d’aquesta conca poden reduir-se entre un 20 i un 40% durant els pròxims anys… En volta de gestionar bé l’escassesa i estalviar, que és el que haurien d’haver fet en el Pla, s’han dedicat a unflar irracionalment i subhastar unes aigües que realment no hi existixen. I no ens enganyem perquè no van a dur-les de fora, a l’Ebre tampoc li’n sobra aigua, per exemple. Tenim una altra bambolla especulativa, com la immobiliària?

Damunt, després de gastar massa milions d’euros en les obres del transvasament Xúquer-Vinalopó des de l’Assut de la Marquesa, els especuladors s’atrevixen ara a demanar que es faça un altre transvasament des de Tous o Cortes, per a dur-se l’aigua de millor qualitat a les urbanitzacions del lobby d’Alacant. I si els deixem ens la furtaran i es gastaran més milions encara, per a major goig de constructores i corruptes.

Per tot això nosaltres també ens oposem a aquest Pla de Conca, fet contra Natura i contra els riberencs, i junt amb la Mesa pel Xúquer cridem a manifestar-nos aquest dissabte a València. Perquè encara podem evitar que el Xúquer acabe com el Túria i l’Albufera com l’Aral!

Pedro Domínguez Gento

La Ribera en bici

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here