RTVV a Carcaixent: «entre tots la mataren i ella sola…s’ha mort»

0
523

A  l’Auditori Municipal de les Dominiques, dos joves,  Sergio Moyano, i Esther Andrés, donaren una bona lliçó de com fer les coses sense soroll ni polseguera, però ficant el dit en la llaga, amb un documental, sobre el tancament de RTVV.

A mes, fan un repàs,  molt ben documentat de tots els passos que es donaren, per defenestrar i tancar la finestra, on milers de valencians, ens assabentàvem del que passava a la Comunitat Valenciana, així com  gaudir de les nostres tradicions, cultura i festes de les poblacions valencianes.

 Estos dos joves carcaixentins, de 13 anys, que ja havien tingut abans una experiència semblant, fent un documental sobre la pantanada de Tous, que va patir  també el seu poble, ja mostraren la seua sensibilitat amb els problemes de la nostra terra.

En la taula, els acompanyaven dos persones, que cregueren en este projecte quan es va posar en contacte amb ells, Sergi, encara que en un principi dubtaren per l’edat que tenien, però al parlar cara a cara amb ells, i veure la la confiança que mostraven, començaren a creuer.

Ells han patit en primera persona, els desgavells, de tota esta història de RTVV, des de el principi, Xelo Miralles, d’Oliva, presentadora d’informatius, i altres programes, des de el començament de les emissions de Canal 9 i Albert Staromiejski Torregrosa, de Vilanova de Castelló, càmera professional, que ha vist nàixer la televisió valenciana, siguent mol jove, i amb molts quilòmetres, amb la càmera penjada al muscle.

Acabada la projecció i després de d’explicar-nos Alberto i Xelo, com va començar esta aventura, on els principals protagonistes són Sergio i Esther.

Xelo, ens informa que, “el documental està fet en el segon Ero, quan es pagaven per anar a treballar, i en estos moments ja no es paguen per anar a treballar, sinó que ja en arribat al final , RTVV ja esta morta, i des del passat dia 26, els 1.700 treballadors ja estem en l’atur, ens han tirat tots al carrer, va haver un acord entre el Comitè d’Empresa i la Generalitat, s’han pagat les indemnitzacions, i s’ha acabat RTVV i Canal 9 radio.

A partir d’ara tot dependrà del govern que vinga, torne a posar en marxa la llei que heu regulava i torne a funcionar Radio Televisió Valenciana.

Hi ha una campanya per arreplegar 50.000 firmes, per a que es puga debatre en les Corts, la possibilitat de tornar a crear una nova llei, de Radio Televisió pública, que no serà mai RTVV, sinó una nova empresa.”

Laboriós treball, el que va fer Sergio, per a fer el documental, començant per busca per internet tota la informació que calia, i contactant per telèfon als presentadors que ixen en el documental. Finals de gener, principis de febrer, ja van començar a gravar les entrevistes, i a principis de març, van fer les últimes, i començaren a muntar-ho.

Açò que ha fet Sergio, segons Albert, “els que es dediquen a fer produccions, l’equip està format, per un periodista que passa la informació, un productor per a fer els contactes, un equip de càmera en la gravació, un equip de muntatge, un realitzador supervisant-ho.”

“els testimonis gravats del que va passar no tenen caducitat, i tenen molta força, perquè a les persones que ens va afectar directament, cada vegada que heu vegem, ens costa, no plorar”

 

“els treballadors de Canal 9, em patit tres anys de tortura psicològica bestial, i estem molt sensibles”

 

“Hi ha persones ,que parlen i expliquen coses. que no deurien ni obrir la boca, perquè a ultima hora s’han pujat al carro, per a defendre el que altres estem defenent 24 anys.»

 

Sergio, es va sentir enganyat, “a l’hora de que certes persones, del mon de la televisió i la radio, en principi li van dir que si, i després tot eren donar-li llargues, així com hi ha persones que ixen en el documental, es va assabentar després, que mai havien defensat la problemàtica que s’estava vivint en Canal 9, i ho estaven defenent.”

Mes alt pot ser….. mes clar impossible

Xelo, va eixir al pas,” jo entenc el que està dient, perquè en un moment, es va es va espantar, perquè de sobte va descobrir una realitat que el no havia descobert. Record, que el dia que em va fer l’entrevista, portava un jupetí roig, i ahir em doní compte que la teua no sàvies bé la realitat que havia dins de la casa, perquè no tènies perquè saber-ho, perquè són històries de famílies, que passen allí dins, i que els que estem dins les patim, però els de fora no s’assabenten.»

“Jo vinc amb el jupetí roig, amb la que vaig participar, en la nit que el Consell d’Administració, va decidir aprovar el primer ERO, on se’n van anar al carrer 20 persones, en una nit terrible que plorarem com natzarens, a la porta del Consell, en un mes d’agost, i sols estàvem els del jupetí roig, amb la pega-tina de “RTVV, no es tanca”, després, la de “RTVV tornarà” i a partir d’eixe dia sempre la he portada en totes les manifestacions»

dins de televisió tots els treballadors, no hem sigut tots iguals. En el primer ERO, va afectar prop de 1.000 persones, es van quedar en la tele 676, perquè jo vaig estar en el Consell d’Administració en l’etapa nova de RTVV, d’eixos 676, que es van quedar, no van alçar mai la mà, ni es van posar mai el jupetí roig, ni van eixir mai a cap concentració a la porta de la tele, ni van protestar mai, per l’acomiadament dels seus 1.000 companys, que quan van passar pel TSJ, i quan va arribar el juí, i el Tribunal va dir, que s’havien vulnerat drets fonamentals.

Mai van dir que s’havia fet una injustícia amb els nostres companys. Van callar la boca, i tenien els dits creuats, per a que eixe juí, no isquera nul, però va eixir nul”

“quan li vaig preguntar á Sergio, a qui anava a entrevistar, i en va dir a Frederic Ferri, Amalia Sebastian, Clara Castelló, i a Genar Martí, i jo vaig pensar, ¿perquè li han agarrat el telèfon a este xiquet?, perquè jo soc de tots els que ixen en ixa pantalla, que s’ha jugat la cara, per este jupetí,  per dir quatre coses quan ha fet falta, dins i fora de l’empresa. En este documental, sols estava jo, però en el carrer, hem som molts.”

“un dia en va cridar, i em va dir, Xelo, ja sé el que passa. Per això no som tots iguals, i ell heu ha descobert”

Albert, ha sigut expedientat varies vegades, per dir en alguna taula, “això que està diguent vostè es mentida”, i ha estat sense treballar, ni cobrar, per di allò que no estava bé, o per opinar en contra. (en el documental, apareix un document). No ha estat mai en cap sindicat, ni partit polític, es considera independent, pro sempre ha defensat als seus companys, en qualsevol situació injusta. Al haver guanyat unes oposicions, davant els companys era una persona intocable.

Moltes, anècdotes, situacions anòmales, barbaritats econòmiques, mala gestió per part dels polítics de torn, y un bon grapat de desgavells, feren que,

“RTVV s’ha mort, perquè entre tots la mataren…….. i ella sols s’ha mort

 

Moments difícils i angoixosos, amb molta tensió els que es van viure en la nit en què es va comunicar el tancament de RTVV, i el dia en que s’anava a executar el apagament de la senyal.

Per a finalitzar, Xelo, ens va deixar les següents polidores:

.- Actualment, hi han varies persones imputades, esperant juí, per abusos sexuals a periodistes.

.- 3 o 4, imputats per la visita del Papa, en la que van pagar barbaritats en unes pantalles gegants, a una empresa , que no tenia res a vorer en el sector, i que alguns directius, es van embutxacar, en comissions, 4,5 milions d’euros.

.-  5 imputats, des de fa unes setmanes, per que aclarisquen a on han anat a parar els 1.300 milions de deute als bancs, que té la empresa, i paga amb el seu patrimoni personal

Sergio i Esther, també han demostrat amb el seu documental que el poder fer quelcom, està en les ganes que cadascú posa per a fer realitat una idea, un somni, contant amb els recursos de que se disposa, sense manipulacions dineràries, i el que ha passat amb RTVV, deuria de ser exemple, d’allò que no es deu de fer.

Enhorabona des de Riberaexpress, als dos joves carcaixentins de 13 anys, pel documental, i esperem que no siga l’últim.

 Eduardo Sala/Riberaexpress       

Fotos: Ricardo Carrillo

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here