Quino Bomboí, un corredor popular d’Algemesí especialista en maratons i carreres de muntanya

0
831
Quino Bombí en una cursa de muntanya

Quino Bomboi Tormo, corredor de a peu d’Algemesí, en les Marató de New York, Boston, Atenes, Amsterdam, ….l’any que bé, Chicago

Pertany al Club de Córrer “Tortuga” d’Algemesí, un enamorat del esport i en especial el que sol practicar a diari, correr a peu, com a corredor popular, entrenant-se tots els dies, tant en poliesportiu d’Algemesí, o en la muntanya, depenent de la pròxima carrera que vaja a córrer. tant en maratons, carreres urbanes o de Muntanya.

El seu palmarès es impressionant, i sols en carreres oficials de competició en Maratons o de Muntanya, podríem escriure un llibre gros.

Abans de començar l’entrevista, ens va fer una llista de tots els que ha corregut des de l’any 1.998, fins  ara, en grans competicions nacionals i estrangeres, que algunes d’elles les anirà mencionant. En total han sigut 40, sense contar les locals, comarcals o de menys categoria, encara que per a ell, totes son bones.

Maratons i Carreres de Muntanya mes rellevants, per anys

La Marató, té una distancia de 42.195 metres

 *2.000.- Marató de Valencia, on per 1a vegada va baixar de 3 h., fent: 2 h, 58’, 34’’

.-  Marató d’Amsterdam, 1a vegada  que ix a l’estranger, arribant el 114. 2h., 55’, 39’’

*2.002.- Marató de Lisboa. Lloc 41 de 600 atletes. 2 h, 53’, 50’’

*2.005.- 100 Kms. en Madrid. Primer Ultrafondo.14 h, 45’, 00’’.

*2.006.- Marató de New York. Considerada millor Marató del món.3 h, 12’, 37’’

*2.007.- Best-Valencia. Millor temps. 2h, 51’, 53’’

*2.010.- Castelló-Penyagoloso, 65 kms. Trail-Muntanya. Gran temps final.7 h, 46’, 44’’

.- Marató Atenes. La Llegenda diu que fa 2500 anys, es va fer la primera Marató. 3 h, 09’, 49’’

*2.012.- Isla de La Palma. Transvulcànica, la millor ultra del mon. 13h, 06’, 02’’

*2.014.- Boston (EE.UU). La Marató mes antiga del món. 3 h, 25’, 58’’

Quina es la millor anècdota de totes les maratons que has corregut

“En New York, vam tindre la sort de córrer la millor marató del món, on ens trobem amb gent famosa com Mikel Erentxun, Russell Crowe, de Gladiator, son moments amb ells, que se te queden en la ment, en eixos llocs que també tenen el mateix somni, intentar finalitzar com jo una marató com esta, guardes un bon record, de persones que no t’esperes veure i conèixer.”

Quan esteu corrent en una marató, i al passar a un altre corredor, vegeu que no pot continuar, ¿què sentiu en eixe moment?

«Si el xic es troba molt apegat, intentes ajudar-lo, preguntant-li en que li pots ajudar o oferint algun gel, i si realment va molt malament, el no atén a raons, i busques a la primera persona de la Creu Roja que veus, i li expliques la situació.»

Quino, de les 40 maratons que tens corregudes, entre urbanes i de muntanya, ¿hi ha alguna que guardes una quelcom especial, diferent a les demés?

“Amsterdam (2.000), perquè era la primera vegada que eixia al estranger , i vaig fer un bon temps, 2 h. 55′, 39» (va quedar en el lloc 114) , les dos que he corregut en EE.UU), New York (2.006) i Boston (2.014), que son les millors maratons del món. Es una lliga de 6, i jo ne tinc fetes 3, i les altres 3 que falten, les correré, i les acabaré. A l’any que bé, Chicago, que serà la 4ª.”

En les maratons, soleu correr en dos modalitats, denominades urbanes i de muntanya, ¿quina diferencia hi ha entre les dos?

“La diferència és abismal. En les carreres d’asfalt (urbanes), vas per ciutat o pel terme, solen ser planes, i és un bon circuit per a córrer, t’has preparat per a córrer, i has fet sèries, sessions de qualitat per a córrer ràpid. L

Les carreres de muntanya, vas per ella sense tocar asfalt, var pel mig d’ella, a través de sendes, pistes forestals, barrancs, i el que predomina és estar fort. Has de fer assentades, molta muntanya i estar fort de cames.”

Respecte a voler trencar el crono anterior. ¿No tindrà res a veure en les carreres urbanes, respecte a les de muntanya, no?

«Les de muntanya són totes diferents, perquè depenen del nivell acumulat que porten. Pot haver-hi una marató de muntanya que porta 2.000 m. de desnivell, i una altra que té 5.000 m., i és evident que mai realitzaràs el mateix temps.

Les d’asfalt, sí que es mesuren totes per igual. Correràs, a volar, i a tot el que pugues.»

¿Quina carrera de muntanya, és mes agradable i bonica per a córrer?

«La TransVulcania (2.012),situada en l’Illa de La Palma, i està considerada la millor carrera del món. Té 83 kms. disposen de molts recursos, i van els millors corredors de muntanya de tot el món.»

La Comunitat Valenciana, a ¿quin nivell està considerada?, i ¿a quin corredor destacaries en l’actualitat?

«Tenim corredors molt bons en tots els nivells, i entre els valencians, destacaria a Luis Felix Martínez, que es prodiga en totes les carreres, és molt simpàtic, en circuit urbà. Ja nivell de muntanya, tenim a Chiqueral, un xic de Castelló, que és molt bo i sol guanyar moltes carreres.»

¿Què li aconsellaries Quino, a un xiquet que vol començar a córrer?

“Primer que començarà com si fóra un joc, lentament, modelar el seu cos, fera musculatura, perquè l’impacte és molt agressiu en l’asfalt, és a dir, lentament i amb bona lletra. Si és molt jove, que s’acoste a una escola d’atletisme, on li orientaran i acompanyaran en els primers passos.»

Com veus al atletisme femení actualment i en referencia a les carreres urbanes i de muntanya?

«Fins fa poc, era el gran oblidat, a causa del poc nivell que hi havia i poques xiques practicant-ho. Últimament a nivell particular, està pujant molt, la gent s’ha tirat a la carretera a córrer, i al ser un esport barat, amb això de la crisi s’ha incrementat molt, podem dir que és un bon moment.»

¿Perquè motius se vos pot desqualificar durant la carrera?

«En marató és difícil, però si un no seguix les normes, o no segueixes el traçat marcat, et van a desqualificar, perquè portem un Xip, que en certs llocs, per sorpresa et trobes amb unes estores que ho lligen, i si no panses per ací, evidentment no et van a comptabilitzar la marató.»

El Club de Córrer Tortuga d’Algemesí, pot ser uns dels club de correr mes importants i mes gran de La Ribera, segons el seu President, Juan Enrique Ribes, després del C.A La Rabossa d’Alzira.

Pròximes Carreres en Algemesí

Juny.- Les pròximes carreres  que anem a fer, van a ser la Volta a Peu a Sant Onofre en Algemesí, a principis de juny, que son 10 kms.(dos voltes de 5 kms.), per un circuit urbà, on en els últims anys solen participar al voltant de 1.100 corredors.

Hi haurà carreres per a xiquets per categories, on solen participar al voltant de 500 xiquets, en diferents categories. Son carreres no competitives, i tots tindran medalles de la seua participació i berenar. Es fa per a fomentar el esport en els xiquets/es.

Desembre.- La primera setmana la Mitja Marató del Samaruc, de 21 kms, que està tenint una gran acceptació en els últims anys, i que transcorre per fora del casc urbà, següent l’eixida i l’arribada en el Poliesportiu.”

Juan Enrique, sobre les instal·lacions en el poliesportiu, “estem molt contents amb les instal·lacions en el Poliesportiu, perquè, tant la pista de cros, que té dos quilometres, com la pista d’atletisme sintètica, tenim llum artificial per a entrenar per les nits, i en Algemesí som dels pobles que per a entrenar ho tenim molt bé.”

Quino, acaba dient, que el poliesportiu és com un C.A.R. (Centre d’Alt Rendiment), on solen vindre molta gent de la Ribera. Ací sempre hi ha grups corrents, i tindran sempre companyia, així com la llum a l’hivern, fins a les 10 de la nit.

Eduardo Sala/Riberaexpress

Fotos: Club Córrer Tortuga

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here