Els alcaldes dels cinc pobles afectats per la pedregada reclamen moratòries i Pla d’Ocupació Especial

0
352

La setmana passada, es reuniren en l’Ajuntament de Benimodo, els alcaldes de L’Alcúdia, Robert Martínez; d’Alberic, Antonio Carratalá; Massalavés, Gregori Andreu; Laura Sáez, regidora de Carlet, i Paco Teruel, Alcalde de Benimodo , que va convocar la reunió, per a tractar de les mesures a prendre davants les diferents Administracions, pels danys causat en els camps dels seus termes, per la pedra caiguda l’última setmana de maig 2014.

Una tempestat de pedra va descarregar en els seus termes, causant danys de distinta consideració, afectant en major grau a la producció de caqui, seguida dels cítrics, hortalisses i fruiters d’estiu.

Segons les primeres estimacions, en principi han afectat  principalment, a la fruita, i la pèrdua de gran quantitat de jornals, quer alguns treballador de la terra, era un baló d’oxigen, per la crisi que està patint l’agricultura de la Ribera, pels baixos preus abonats en els cítrics, i en els cultius en general.

Riberaexpress, s’ha posat n contacte amb els alcaldes on els seus termes han sigut mes afectats, per a conèixer la magnitud, dels danys causats, que afectarà en gran mesura als jornals perduts, al valor de la collita, i en la mesura que haja afectat als arbres, cosa que es coneixeran en esta setmana, per l’estudi que faran els tècnics d’Agroseguro, per als que tenien assegurada la collita, i de la Conselleria d’Agricultura, per als que no.

Antonio Carratalá, alcalde d’Alberic

Els alcaldes dels termes afectats

Mes de 6.000 fanecades han estat afectades en el terme d’Alberic, siguent el caqui, el producte mes afectat per les seus peculiaritats. Des de el primer moment, hem estat en contacte amb La Unió i el AVA, per a vorer quin tipus de mesures  hauria de prendre.

En la reunió mantinguda en Benimodo entre els alcaldes de les diferents poblacions afectades, per a prendre i demanar les mesures necessàries per a pal·liar el mal fet.

Els mals reals encara no estan taxats, fins que Agroseguro, no faça l’estimació dels danys que hi han.

 Paco Teruel, alcalde de Benimodo

“Han afectat a 9.900 fanecades aprox., situades en les partides de Rocam/Tossal, i Ressalany, prop al terme de Massalavés.

Ha afectat en un 50% als caquis, 30% per als cítrics mes primerencs, com la okitsu, i un 20% en fruita d’estiu i hortalisses.

L’Alcudia, ha estat afectada en 2.200 fanecades, principalment en les partides de la Florentina i la Casa del Pi, i Carlet, en 300 fanecades aprox., en proporcions paregudes a Benimodo.

El total de pèrdues, sols en jornals, podríem estar parlant de al voltant de 4,5 milions d’euros.

Mesures consensuades,

.- Pla d’Ocupació Especial, per a les poblacions afectades, dirigides al Inem i Servef.

,- Moratòria i disminució de l’IBI rústic, per als llauradors afectats, dirigides a les diferents Administracions implicades. “

Una vegada mes, l’agricultura valenciana,  pateix una de les tantes lacres que assoten sense pietat la malparada economia dels llauradors, esta vegada per causa natural, que si li sumem altres ponderants, com no tindre un preu de referència mínim que garantisca el cost dels cultius, com passa en la majoria de productes industrials, l’atac de malalties introduïdes per entrada de productes agrícoles d’altres paises, la inseguretat en els camps, on els robatoris de collites i elements necessaris com a tractors, en pous de reg, etc., fan que molts llauradors abandones els seus camps, amb el deterioro que es produeix en el medi ambient, i el que mes important, tira per terra els sons de molts joves agricultors.

Eduardo Sala/Riberaexpress

Foto: Enrique Martínez

 

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here