La Paloma i JV Machancoses han donat bonc joc en el Bous al Carrer d’Algemesí

0
534

La Penya Taurina Sant Onofre d’Algemesí ha organitzat per 3er any consecutiu “Bous al Carrer”, en Algemesí, amb major afluència de públic que altres anys,  però la continua siguent la major part de gent de fora d’Algemesí.

 Molta il·lusió tenia depositada en les ramaderies d’enguany, Miguel Moliner, president de la Penya Taurina Sant Onofre, ja que portaven ramaderies de renom en aquesta classe de festejos, com “La Paloma” de Xaló (Alacant), que han donat molt bon joc  les vaques i els bous que ha portat amb bona planta i ganes de fer gaudir als retalladors, i aficionats de bous al carrer.

No va passar el mateix, amb els dos cerrils, en el que havien depositat molta confiança la Penya, que el havia comprat a la ramaderia Comtessa de Sobral, que no donaren joc, ni per la vesprada, ni per la nit, embolats.

La ramaderia JV. Machancoses, que han estat les 3 dies, amb vaquetes i bou en puntes, han fet gaudir als joves, per la seua bravura, i bon fer dins de la plaça, en festejos com estos.

Jordi Sánchez Miralles, retallador d’Algemesí

Hi ha una persona que ha gaudit d’estos Bous al Carrer, que de alguna forma li serveix d’entrenament, per a lo que sol fer, fins a octubre.

Jordi, 22 anys, retallador professional, sense guanyar-se la vida encara, de les seues participacions en els diferents concursos que sol participar, porta des de xicotet, la sang dels bous en les venes, ja que en sa casa es vivia l’afició als bous, i que a poc a poc va ser calant, fins a començar a córrer davant dels vaquetes, fent retalls. Actualment assistix a qualsevol part d’Espanya o França, des del mes de març, fins a octubre, fent exhibicions i participant en concursos.

Comenta Jordi, que en els concurs i exhibicions, hi ha bon ambinte entre ells, i solen ajudar-se mútuament, quan estan participant.

La modalitat que mes li agrada, es el retall o tall. El millor tall, sempre és el que al pas del bou el retallador està més temps parat després d’haver realitzat l’esquivament, i l’eixida sempre airosa, sense a penes córrer o caminant.

Servicis Sanitaris, peça important, en “Bous al Carrer”

Un dels elements mes importants que cal tindre en compte a l’hora de fer Bous al Carrer, és la prestació Sanitaris, que no sols atén fregaments amb les vaquetes o bous, caigudes o magolaments, sinó, que en alguns casos, els seus coneixements i preparació en els primers moments, són els que salven la vida, quan es tracta d’una agafada seriosa per asta de bou o vaqueta

.- Organización de Eventos Garcia (ODE) – Asistencia Sanitaria

Rafael Garcia, gerent

“La nostra especialitat, són els servicis mèdics, dins del que és el Grup Ode, que és l’empresa,

¿De que es compon una Unitat de Servicis Mèdics, per a atendre en els «Bous al Carrer»?

“1 Tècnic d’Emergències Sanitàries, que és el conductor. Metge, especialitzat en cirurgia, que s’encarrega d’atendre en cas de ferida, i una infermera que ajude al metge, en totes les seues funcions.

El tindre una ambulància o dos. depèn del pressupost que la Peña Taurina o l’Ajuntament, l’Associació o el particular vullga gastar-se.

En este cas, Algemesí és un poble amb molta tradició taurina, en el que es porta guanyat molt bo, i sempre compta amb la cobertura de dos ambulàncies, per a previndré, que en cas de que passarà quelcom, el festeig puga continuar.»

¿En quin cas es pot suspendre un festeig per falta d’assistència mèdica?

«Pot haver-hi diversos casos. Que hi haja dos ambulàncies amb dos equips complets, i en este cas, si passa quelcom, una ambulància es marxa amb l’equip complet, i es queda l’altra, i el festeig, no se suspèn. En el cas que hi haja una sola ambulància, quan ocorre quelcom, i l’ambulància s’ha d’anar, immediatament s’ha de parar el festeig, fins que torna l’ambulància.»

En estos festejos taurins de Bous al Carrer, solen ocórrer agafades, que a vegades, són molt greus, ¿Per què solen ocórrer?

“ La majoria són gent que es despista, que es confia, al veure la gent professional que està corrent a la vaqueta o al bou, i desprès intenta imitar-ho, i no es donen compte que estan davant d’un animal que cal respectar, perquè fa mal, no és un joguet.»

I que em dius de la gent, que li ha assentat mal la beguda?

«La gent que va èbria per alcohol o droga, s’ha notat que ha descendit molt, i en la majoria de poblacions en què fem el servici, han desaparegut, a causa del treball que realitzen la Policia Local, l’Autonòmica, Guàrdia Civil, i els Voluntaris, estan fent les seues funcions correctament.»

¿que aconsellaries a la gent que va a Bous al Carrer?

“La gent ha de saber al que ve, com a espectador o a córrer davant de l’animal. Si es ve com a espectador, no hi ha cap problema, perquè es puja a les grades, però si es ve a córrer, cal ser conscients de tindre una preparació física, no haver begut, ni pres estupefaents, estar descansat, per a no tindre contratemps.”

No hi ha dubte, de que el vostre treball és complicat en este tipus de festejos, perquè la vostra celeritat, experiència i saber fer, està en joc la vida d’una persona.

¿Què pot salvar-li la vida a una persona que ha rebut una cornada del bou o la vaqueta?

“Després d’una agafada, el principal, és l’experiència de la gent que ho va a atendre, és a dir, metge, infermera i conductor, i no en eixe orde, són iguals d’importants, perquè cada un farà la seua funció. Faig molt insistència, en que tots treballen, i facen de tot. El pacient d’eixir estable, i arribar a l’hospital en condicions, no té res a veure en el que es feia abans, és a dir, carregar al ferit i eixir xiulant, això no s’ha de fer.

Divendres, 30 de maig 2014

Rafa, ¿Qué va pasar el passat divendres, 30 de maig?

«Agafada Greu a un home de 45 anys, veí d’Algemesí amb una cornada de 27 cm.»

“Ahir 30 de maig, tardem 22/23 minuts de rellotge, marcats pel monitor de dins de l’ambulància, des que el pacient entre en l’ambulància, fins a l’Hospital de la Ribera. Vam tindre que tapar-li diverses cornades, donar-li vida, perquè cal reposar tota la sang que ha perdut amb sèrum especial, que fa la mateixa funció que la sang.

Rafa, molt seriosament, ens comenta,  que es visqueren moments de molta tensió, fora de l’ambulància que estava tractant al ferit, que,

 “Cal garantir que el pacient isca d’ací en condicions, perquè si no ix en condicions, no arribarà en vida a la següent rotonda, i això no ho podem permetre nosaltres»

Es pot dir, que gracies a la professionalitat i bon fer de les persones que componien l’equip sanitari, el veí d’Algemesí, ha pogut salvar la seua vida.

 

Eduardo Sala/Riberaexxpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here