La nova força d’un poble! / Opinió: Raül Sanchis

0
628
La última Trobada

El darrer dissabte, 31 de maig, durant la XV Trobada de Muixerangues d’Algemesí, poguérem assistir al que és, amb tota seguretat, la millor actuació realitzada per una muixeranga en tota la història. I aquesta va ser feta per la colla de moda, que no és altra que la Nova Muixeranga d’Algemesí.

 Tres rondes de les anomenades gamma extra  en la plaça més muixeranguera consoliden una agrupació que, des de fa 17 anys, no ha parat de créixer, fins arribar als més de tres-cents socis de l’actualitat.

La marea verda de la cercavila inicial ja feia presagiar que alguna cosa important anava a passar. Una primera ronda, amb una espectacular i solemne Alta de sis, que no es tirava en plaça des del 2008.  Dos torres simultànies de cinc alçades, Alta i Trobada, en segona ronda i, per a finalitzar, un Vano de cinc aixecat que feia alçar les mans i els crits d’un públic totalment entregat a l’actuació dels verds.

 Però les coses no passen per casualitat, sinó que són el resultat d’una feina molt ben feta.  Molt de temps, assaig rere assaig, per a arribar a plaça en les millors condicions. Un èxit guanyat al llarg dels anys, amb constància i esforç. Sóc conscient que ningú no els ha regalat res. Mà a mà i puny a puny fins arribar a bastir aquesta poderosa muixeranga de somnis que és la Nova Muixeranga d’Algemesí.

Perquè, realment, la Nova és alguna cosa més que una colla de volantiners. La Nova és en si mateix una actitud. I ho és pels valors que representa. Valors com l’esforç, el seny, el coratge o la germanor. De l’esforç comú per a aconseguir objectius. Del seny de la gent que magistralment la dirigeix. I de la germanor que es respira al seu interior i que utilitza com a eina per a fer poble, i també país. I s’ha mullat pel Xúquer quan ha fet falta, o per una RTVV, pública i de qualitat, o bé contra el tancament de les emissions de tv3. Però també, conscient de la importància de vertebrar el país, ha volgut estar en els comiats d’Al Tall o, recentment, al Principal de València, junt amb Obrint Pas.

Col·lectiu unit, obert, integrador i transgressor. No es rendeix mai i s’alça quan cau. Planifica amb molta cura els objectius, es motiva i aguanta. No discrimina per raons de sexe ni de procedències. De fet, tot i portar el nom d’Algemesí, la Nova té un bon grapat de muixeranguers d’altres pobles, com Albalat, Alzira, Sueca, Cullera o València. És, diguem-ne, una vertadera Muixeranga del país. Creix, imparable, sense imaginar el seu sostre, tant en alçada com en dimensió social.

Des d’ací, el més sincer agraïment a aquesta colla, per ser com són, per delectar-nos amb les seues torres però, sobretot, per fer-nos creure que una altra societat és possible: la de la societat que, unida i amb força de voluntat, pot aconseguir tot allò que es propose, sempre que avantpose l’èxit col·lectiu a l’ego de les individualitats.

 Una colla que se sacrifica, s’il·lusiona, es compromet i, a més a més, respira somnis, que, al cap i a la fi, són la millor garantia de futur. Una colla referent no sols per a altres muixerangues, sinó també per al teixit associatiu en general. Un símbol d’unitat per a tots els valencians i valencianes. La Nova Muixeranga d’Algemesí és la millor de les garanties per a fer, de l’esforç comú, una eina per a bastir el nostre futur, una obra comuna, per a fer país exactament.

 Raül Sanxis i Mont / Nova Muixeranga d’Algemesí

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here