La III Fira de l’Albufera reuneix al Palmar prop de 60 associacions

0
260

La pedania del Palmar acollirà este cap de setmana la tercera edició de la Fira de l’Albufera en la que participaran prop de 60 associacions i entitats que treballen en la protecció, difusió i conservació dels valors ambientals i tradicionals del parc natural. Les activitats començaran el divendres a la vesprada i es prolongaran fins al diumenge a les 19,00 hores en què finalitzarà l’esdeveniment.

L’Associació Cultural Fira Albufera, organitzadora de la convocatòria, calcula en vora 3.000 persones les que desfilaran per les instal·lacions de l’Oficina Tècnica del Parc Natural de l’Albufera, dependent de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient. El programa d’enguany contempla un ampli ventall d’activitats per a donar resposta, tant a les inquietuds de les associacions com al públic en general. En este sentit hi haurà conferències i taules redones per a debatre qüestions relacionades amb l’estat i necessitats del parc natural i de l’Albufera, així com una variada oferta per a disfrutar d’oci en família.

Solta d’ànecs a l’Albufera

El visitant podrà beneficiar-se d’una oferta de tapes típiques de la zona oferida per l’Associació d’Hostaleria del Palmar, així com altres alternatives gastronòmiques. Per als més menuts hi haurà distints tallers com el d’observació i anellament d’aus, una solta d’ànecs a l’Albufera des d’una embarcació, elaboració de caixes niu per a aus nocturnes, pintacares, un taller didàctic mediambiental o participar en la composició d’una maqueta de grans dimensions del parc natural.

El públic més adult tindrà l’oportunitat d’assistir a demostracions d’agricultura tradicional amb cavall i apers de cultiu, una plantació del lliri groc a l’Estell, un taller de malla i confecció d’arts de pesca, excursió guiada amb bicicleta fins a la Muntanyeta dels Sants, una visita als llocs més emblemàtics de la pedania del Palmar o eixides amb barca pel llac. També es representarà una escenificació de «La Demanà» o acte que se celebrava fins mitjan del segle passat en què se subhastaven els llocs de caça de l’Albufera. En una altra línia, i en l’apartat solidari, assistirem a una actuació musical a càrrec del grup de l’entitat Música per a l’Autisme i finalment, un concert de la Banda de la Societat Instructiu Musical El Palmar.

Pel que fa a les conferències i taules redones cal subratllar les que porten per títol «L’Aigua de l’Albufera», «Usos i gestió del Parc Natural de l’Albufera», «Els animals del Parc Natural», presentació del projecte LIFE+ALBUFERA, o una conferència sobre «Rats penats i la seua vinculació amb la societat valenciana». Una altra taula redona arreplegarà el testimoni de persones majors de l’entorn que comptaran les seues vivències del passat. Esta activitat anirà acompanyada d’una exposició fotogràfica relacionada amb el tema. I per a completar el capítol de les tradicions, durant tota la fira podrem contemplar una mostra de maquetes de tots els models d’albuferencs que han navegat pel llac.

Actuacions musicals

Esta edició compta amb una novetat respecte a l’anterior i és que el dissabte a la nit s’ha programat una vetlada a partir de les 21,30 hores en les instal·lacions del poliesportiu, amb l’actuació de Canto Rodado, integrat per Nacho Mañó, baixista de Presuntos Implicados i Gisela Renes, junt amb Tio Fredo i Toni de l’Hostal que oferiran conjuntament un repertori de música i acudits en valencià, amb entrada lliure.

La Fira de l’Albufera està organitzada per l’Associació Cultural Fira Albufera, entitat sense ànim de lucre, i és possible gràcies a la col·laboració de les entitats i associacions participants, així com a una subvenció de la Diputació de València i l’aportació d’empreses patrocinadores.

La fira va sorgir amb l’objectiu de reunir en un mateix esdeveniment als distints col·lectius que treballen i es preocupen per la Devesa i l’Albufera i, d’esta manera, unir experiències i projectes en benefici del parc natural inclòs en la Xarxa Natura 2000 que integra espais naturals protegits de tota la Unió Europea. Va ser creada per a garantir la supervivència de les espècies i hàbitats més valuosos d’Europa. D’altra banda, la convocatòria també pretén sensibilitzar a la societat valenciana sobre el valor ambiental, cultural i d’oferta turística sostenible com a motor econòmic.

A més de la Conselleria

Solta d’aus aquàtiques en El Palmar

d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, han col·laborat en l’organització l’Ajuntament de València a través del Servici Devesa-Albufera, així com l’ajuntament pedani del Palmar i el grup de voluntaris de Protecció Civil de Sollana. Esta és la tercera edició després les convocatòries realitzades al 2012 en els Jardins de Vivers de València a través del projecte Life Plus «Seducción Ambiental», mentres que la segona es va desenrotllar al Port de Silla, al 2013.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here