Arranquen esta nit a Algemesí els Bous al Carrer 2014

1
428

La Penya Sant Onofre d’Algemesí, fa 3 anys començà a fer Bous al Carrer en Algemesí, seguint una tradició taurina, molt arraigades en La Ribera, i que anat augmentant la qualitat de les ramaderies, i la presència d’aficionats a este tipus d’actes.

El lloc triat, es el carrer Almussafes, que es troba eixint d’Algemesí direcció Almussafes, que dona lloc, per a que es lluïxquen els aficionats.

 Cartell de Festejos

.- Divendres, 30 de maig 2014

24,00 h.- Vaques, bou en puntes, i Bou embolat – Ramaderia: JV. Machancoses

.- Dissabte, 31de maig 2014 – 6 Bous

12,00 h.- Vaques i Bou, Ramaderia: La Paloma

18,00 h.- 2 Cerrils, Contesa de Sobral, i 4 de JV. Machancoses

24,00 h.- Solta de Vaques, bou en puntes,  la Paloma i Embolada dels cerrils de la vesprada

.- Diumenge, 1 de juny 2014

12,00 h.- Matinal Infantil Gratuït, amb inflables, tancament infantil i moltes sorpresas

18,00 h.- Vaques i Bou en puntes – Ramaderia: JV. Machancoses

Kiko Reinoso, crític taurí, sobre el Bous al Carrer

«Si parlem de «Bous al Carrer», és positiu al final. Tinguem en compte, que en la Ribera has molts festejos, entre els que es troba Algemesí, que no tènia una tradició d’este tipus, excepte la «Setmana de Toros», i ja ha nascut una Peña, que des de fa 3 anys, ve fent Bous al Carrer, on s’ompli la plaça que munta, i va tenint èxit.

Hi ha moltes poblacions en la Ribera, que es dediquen a fer Bous al Carrer, unes històricament i altres no fa tant. Pense que s’estan incrementant els festejos.»

Kiko, és important que hi haja una ramaderia prop, amb gent vinculada a Algemesí. Pot ser un al·licient afegit?

“Si. Salvador Puchol, des de fa poc, ixa ramaderia. Un amo, un projecte que presa i és una il·lusió personal que té, i també per als aficionats, de tindre una ramaderia prop de casa i d’altres pobles de la Ribera. Una altra cosa, és que hui en dia, hi ha la figura de l’aficionat practique, al tindre la ramaderia prop.

Tornarà a eixir un altre bou, com el mític, “Ratón”?

“Ratón té una llegenda negra que no és tal, perquè la bravura que tènia, donava molt joc al voltant dels Bous al Carrer, molt important, i de fet, per això se li va explotar, de la forma que es va fer. Tènia una feresa a banda de la seua mobilitat, que en pocs animals se’ls ha vist en els últims anys.

No sé si tornarà a eixir un altre «Ratón», o no, però tots els anys els ramaders de «Bous al Carrer», volgueren tindre un.»

 

Miguel Moliner, President de la Penya Taurina Sant Onofre.

“Costa molt que la gent d’Algemesí vinga a veure i participar en els “Bous al Carrer”, i el que estem veient, és que ve molta mes gent de fora.

Com naix la Penya Sant Onofre?

Arxiu

“Nosaltres som un grup que sempre ens hem junt.ad en el carrer Verdeguer, en el tancament de la Setmana de Bous, i d’ací naix la idea de muntar una penya, per a fer Bous al Carrer al juny, com una antesala de la Setmana de Bous.”

què li dius a la gent d’Algemesí, per a que s’acoste a veure-ho i viure-ho, i d’esta manera recolzarà mes esta tradició, que vosaltres l’esteu revivint?

“que vingueren i participaran, perquè des d’ací, podem fer mes fort el Tancament de la Setmana de Bous, amb mes gent del poble, que és el que ens fa falta. Perquè molta gent que ve ara a «Bous al Carrer», és la que aprofita per a vindre al setembre.”

En relació a la seguretat que regeixen els Bous al Carrer, pensa que la normativa actual està d’acord amb la realitat, i el que cal fer, és complir-la i fer-la complir, siga qui siga, i fa èmfasi en què, «la gent hui en dia està mes preparada, i no com abans que eixien a la babalà. En Algemesí, hi ha molta gent que són corredors o retalladors, i coneixen bé el que han de fer.»

Gabriel Palop, regidor de l’Equip de Govern Ajuntament d’Algemesí

Es consolida, «Bous al Carrer», en Algemesí?

“Efectivament, i gràcies a l’esforç de la Peña Sant Onofre, la qual cosa va començar com un experiment, a fi de trobar la tradició que estava un poc perduda, estem veient que cada vegada mes s’esta consolidant. Estan fent les coses molt bé, amb ramaderies de molta categoria, i cuidant molt la seguretat en els festejos, i la gent aprecia l’esforç que fan, i tindrem Bous al Carrer, per a llarg.”

Conselleria de Governació, ha actualitzat les normes per a festejos taurins i en especial per a Bous al Carrer, no sols per a les persones que participen, sinó també, per els maltracta-dors dels animals.

Què els diries als detractors d’esta festa?

“lo de les mesures, es una cosa molt important, i qualsevol esforç que es fasa, es poquet, perquè cal aconseguir el màxim de Seguridad. El legislador, traient les normes necessàries, els organitzadors, complint-les i fent-les complir, i els ajuntaments, vigilant que tota esta cadena no es trenque, per seguretat i garantia de les persones. Sobre la gent detractora, les diria, que el bou se sosté, perquè hi ha persones que estimen el bou, i i el que li rodeja, gastant-se el seu diners i estant presents en els actes, i per això tenim bous en el món, sinó ja no existirien.

Entenc que tenen una part de raó , en el sentit, que hia que tractar amb respecte al animal, i  a vegades algunes persones, en a-questos tipus de festejos no ho fan, perquè no compleixen el que cal complir. En general els animalistes deuen d’entendre, que els animals se sostenen gràcies a l’esforç de tots, i deu d’haver-hi punts de trobada, per a fer la festa que la gent vol, que el bou continue sent un animal lliure, i que també es respecte a l’animal, i no fent-ho patir mes allà del normal i el que és necessari, en este tipus de festejos.»

Eduardo Sala/Riberaexpress

1 Comentario

  1. em sembla bolt be que es continue la festa que es de total la vida y de tota españa. salutacions desde barcelona per atotos vosaltres.ya m´agradaria el poder estar mes a prop. juan ribes

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here