Lapuente proposa un acord per «enterrar la guerra de l’aigua» entre Alacant i la Ribera

0
592
Enrique Lapuente ahir en el MUMA

L’enginyer i membre de la Xarxa Valenciana de l’Aigua Pública, Enrique Lapuente, va proposar ahir a Alzira un acord perque la Ribera i Alacant «enterren la guerra de l’aigua» en entendre que un conflicte de tants anys «no es pot mantindre».

Un acord que passaria perquè l’unic punt per transvassar aigua del Xúquer al Vinalopó ha de ser l’Assut de la Marquesa.

Que el transvassament es faça amb aigües sobrants per a usos agrícoles.

Que hi haja un ús racional dels recursos superficials i soterranis.

A més d’una tarifa «acceptable» per als agricultors alacantins.

El tècnic valencià assegurà ahir en la xerrada celebrada a Alzira junt a José Pascual Fortea i Graciela Ferrer que el Xúquer és un riu que «està secant-se» i que l’Albufera «no es recupera». En els darrers anys el cabal quecircula pel principal riu valencià «s’ha reduït a la meitat». I el llac de l’Albufera no es recupera perquè abans li arribaven 500 hm3 i les aigües es renovaben 20 vegades a l’any, ara sols li apleguen 291 Hm3 i es renoven 13 vegades anuals, i en el futur augurà «sols li arribafran 167 Hm3 i només es renovarà 7 vegades a l’any».

La puente assegura que ne la zona del Vinalopó i de la capital alacantina «sobra aigua per a l’abastiment humà. I per això es mostra contrari a transvassar aigua per a beure perquè interpreta que els ajuntaments no estarien d’acord en incrementar la tarifa de l’aigua per compensar una rebaixa de preu per als usos agrícoles.

A més recordà que les desaladores construïdes a terres alacantines «estan parades» quan al seu juí deurien «aprofitar-se i que el seu manteniment té un cost de 30 milions d’euros anuals.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here