Els Tortugues d’Algemesí, 30 anys de carreres i maratons

0
612

El Club de Córrer Tortuga d’Algemesí, fundat en 1984, conta en la actualitat amb mes de 320 associats o atletes maratonians que corren en circuits urbans o de muntanya, per tot arreu de la Comunitat Valenciana, Espanya, Europa i fins i tot, han estat dos vegades en Estats Units.

En el “Tortugues”, on prima l’amistat, formen part famílies senceres, i en la majoria es mou mes per fer un esport, gaudir de la naturalesa amb l’objectiu de part d’ells, es aconseguir finalitzar les carreres, però, també es troben atletes competitius, on el seu objectiu es baixar el seu cron, respecte a la participació anterior.

El seu lloc d’entrenament, es el Poliesportiu Municipal d’Algemesí

Marató, què es?

Una marató és una prova atlètica de resistència amb categoria olímpica que consisteix a córrer una distància de 42.195 metres.

 Forma part del programa olímpic en la categoria masculina des de 1896, i en 1984 es va incorporar la categoria femenina.

Origen.- Es troba en el mite de la gesta del soldat grec Filípides, qui l’any 490 a. C. hi hauria mort de fatiga després d’haver corregut uns 37 km des de Marató fins a Atenes per a anunciar la victòria sobre l’exèrcit persa.

Club Tortuga en la 118 Marató de Boston 2014

 

Des del tràgic atemptat patit el 15 d’abril del 2013, la Ciutat de Bostos (EE.UU), afrontava 1 any i 6 dies després, el 21 d’abril del 2014, la 118 Marató amb el lema, “Boston Strong» (Boston Fort).

6 “Tortugues”, Quino Bomboi Tormo, 3:25’; Enrique Monzó Blasco, 3:32’; Ana Monzó Blasco, 3:32’; José Luis Beti Borrás, 3:59’;   Laura Gema Barbera Ahuir, 3:56’, i Carles Campos Alemany, 4:27’.

Escriviren una pàgina èpica en l’historia del atletisme valencià, i en la del propi Club, al córrer la Marató de Boston.

Els 6 atletes d’Algemesí, s’han mostrat molt satisfets, per haver participat en una marató que cap a un any havia viscut una tràgica experiència, i va ser una forma de solidaritzar-se, junt 8 atletes valencians.

Carles Campos, comenta a Riberaexpress

“El viatge ha sigut dels millors que he fet amb la meua dona i els amics, encara que el marató no va eixir com esperava. La gent estava molt agraïda de que férem el marató i participarem del homenatge que li feien a les víctimes. Ara ja ha passat tot , ja estem preparant nous reptes i en el món dels maratons es tracta de no parar i ja se sap, que, “si no costa, no val la pena.”

Guanyadors de la 118 Marató de Boston 2014

En la prova elit masculina els tres primers van ser:

1º.- Meb Keflezighi dels Estats Units, 2: 8′, 37». 2º,- Wilson Chebet, de Kenya amb 11 segons més i 3º.-con 02:08′ 48» Frankline Chepkwony, també Keniat hi ha invertit 2 segons més a completar la distància màgica de 42.195 metres.

En dones, Rita Jeptoo de Kenya ha sigut la guanyadora amb un temps, rècord de la prova, de 2 hores 18 minuts i 57 segons.

Unes hores abans, el sud-africà Ernst Van Dyk va guanyar la carrera masculina per als atletes en cadira de rodes, acabant en 1h20.36, amb la qual cosa va obtindré el seu desé títol, mentre que la nord-americana Tatyana McFadden va guanyar la seua segona carrera consecutiva en la mateixa disciplina amb un temps de 1h35:06.

Altres Maratons, on els Tortugues, han participat

Abans de la Marató de Boston, en 2006, Carles Campos, ens comenta de la Marató de New York, (05.11.2006) “Després de les primeres experiències sorgiren els reptes més interesants. Al 2006 la mítica de New York, nombrosa participació de gent i gran organització, animació calorosíssima per part de la gent”.  experiència que va compartir, amb Quino Bomboi.

Y, de la Marató d’Atenes (31.10.2010), ens diu, “Proba dura, encara que tots els maratons ho son, però molt satisfactòria. Atenes va ser un somni fet realitat i que esperarem per al seu 2500 Aniversari, per complir-ho. Tan sols fa falta que algú diga quelcom en un esmorzar, per agafar-li la paraula. I així va ser, com va nàixer el anar a competir a Atenes. Aquest viatge es va complicar prou al principi, perquè la agencia que contractarem el viatge va queb-rar al poc, però nosaltres ho teníem arreglat.”

Participaren en esta Marató d’Atenes: Juan Enrique Ribes, Jose Miguel Valls, Cándido Escrivá, Jose Luis Beti, Carles Campos, Ricardo Grau, Dani Caballero, i Laura Gema Barbera.

.- Beneficis de córrer

Retarda el procés d’envelliment.-Si fas exercici com córrer, forçarem a respondre a eixa tensió sedentària, fent-te sentir amb millor forma física encara que comences a envellir.

Millora el teu sistema circulatori.- Córrer disminuirà la teua pressió sanguínia i t’ajudarà a mantindré l’elasticitat de les teues artèries, reduint el risc de patir un atac de cor i infart.

Millora el teu sistema respiratori.- Afortunadament córrer amb regularitat incrementarà el nombre de capil·lars, els vasos sanguinis diminuts que subministren sang als pulmons la qual cosa fa que el teu sistema respiratori siga més eficient.

Dieta de Vicent Ferrando, corredor popular dels Tortugues

Dies normals.

Desdejuni: Té, pa torrat, amb oli, i fruita  –  Esmorzar: Pa torrat amb tomaca

Dinar: Ensalada, Plat de calent (arros al forn, paella, fideua, potatges,…)

Berenar: Fruita. En l’estiu, meló d’Alger, bresquilla i sobretot pomes.

Sopar: Ensalada, i carn o peix torrat

Dia de la carrera

Si es de matí, el desdejuni normal, 2 h. abans.

Si es de vesprada, un plat de pasta o arròs blanc amb carn o peix a la planxa, i fruita, a poder ser plàtan

Recomana, beure sempre, 2 litres d’aigua al dia, i una copa de vi en cada menjar.

Junta Directiva

President: Juan Enrique Ribes

Vice-president: Jose Luis Beti Borras – Tresorera: Emi Sàa – Secretari: Toni Rubio

Quino Bomboi, es el corredor, amb un palmarès impressionant, una memòria d’elefant, i que té per objectiu en cada carrera, baixar el cron de la participació anterior, al que hem fet una entrevista, que publicarem en breu, i parlarem de les carreres urbanes i de muntanya.

Eduardo Sala/Riberaexpress

Fotos: Club Tortuga d’Algemesí

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here