Xúquer Viu celebra a l’Assut de la Marquesa el Dia Mundial dels Peixos Migratoris

0
380
El pròxim dissabte 24 de maig es celebra el Dia Mundial de la Migració del Peixos, per tal de concienciar-nos al voltant de la importància de mantenir i recuperar la connectivitat al llarg de tot l’eix fluvial, des del naixement fins la mar, que permet la migració dels peixosMolts peixos necessiten migrar al llarg dels rius, dels rius a la mar o de la mar als rius per poder alimentar-se, desenvolupar-se i reproduir-se.
Durant el segle XX, amb l’objectiu de regular els cabals dels rius per intensificar l’ús de l’aigua pel regadiu, la producció d’electricitat o l’abastiment de la població i les indústries, es va incrementar substàncialment el nombre d’assuts i preses que fragmenten en els nostres rius, creant barreres infranquejables pels peixos i alterant significativament la circulació de cabals, sediments i nutrients.
Aquesta situació ha desembocat en la pràctica desaparició de moltes espècies de peixos autòctones, com ara la loïna del Xúquer o l’anguila europea, per posar alguns exemples a la conca del Xúquer.
Per tal de reduïr l’impacte d’aquestes infraestructures sobre la vida als ecosistemes aquàtics, els assuts i les preses haurien de comptar amb escales o passos que permitiren als peixos salvar eixos obstacles. Malgrat que aquest tipus de mesures correctores estan previstos des de fa més d’un segle en la nostra legislació, són molt pocs els assuts i les preses que en tenen. A més a més, hi ha molts assuts i xicotetes preses abandonades o amb manteniment deficient que obstaculitzen el pas del peixos, una vegada desapareguda l’activitat econòmica per a la qual varen ser construïdes en el seu moment.
Aquest problema afecta a molts rius a tot el planeta, per això es va posar en marxa aquestacampanya a escala mundial, a la qual des de Xúquer Viu ens unim, en col·laboració amb el CIREF (Centro Ibérico de Restauración Fluvial), AEMS-Ríos con Vida i WWF.

Et convidem a participar-hi el proper dissabte 24 de maig en les dues activitats que hem preparat. El transport és a càrrec dels assistents (vehícle propi)

10 h. Visita a l’Assut de la Marquesa (Cullera)

Per descobrir còm es connecta el nostre riu a la mar comptarem amb la participació de personal tècnic de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que ens explicarà la rehabilitació realitzada de l’Assut i les característiques de l’escala de peixos que es va construir. Un investigador d’ecosistemes fluvials i els membres d’AEMS-Ríos con Vida ens il·lustraran sobre la importància de garantir la connectivitat en els rius i amb la mar, tant per la biodiversitat com per a les persones. També hi serem membres de Xúquer Viu per comentar la importància dels cabals ecològics i de la recuperació de la salut del nostre riu. Hi ha prevista una xicoteta picadeta al voltant de l’Assut i activitats lúdiques pels més menuts.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here