Moscardó: «L’arbitratge gaudeix d’una excel.lent salut a la comarca»

1
449
Ángel Sánchez, Paco Fernández i Julio Perea, trio arbitrral

Óscar Díaz, Eduardo Sanchis i Carlos Ramírez

El futbol és l’esport Rei, per excel·lència, que mes aficionats i seguidors té a nivell nacional, on alça passions, emocions, sentiments, i una part social positiva entre els integrants que la conformen, tant jugadors, clubs, directius, i com no, una figura a vegades discutida, a vegades mal vista, controvertida, però sens dubte indispensable per al desenrotllament d’este esport, com és la de l’àrbitre.

Ha sigut àrbitre, en una època difícil, en la que la figura arbitral, abans de començar un parit, ja estava en dubte entre els aficionats, que volien que guanyés el seu equip, fora com fora.

Una època èpica, per al mon de l’arbitratge, on una cosa no ha canviat, i es l’afició i el carinyo al mon de l’arbitratge, que en el temps s’ha guanyat a pols, el respecte de jugadors, afició i directius, i el que es mes important, l’orgull de ser Àrbitre.

Javier Moscardó, Delegat dels Àrbitres en La Ribera

Para conèixer millor, la figura del col.legiat, que millor que Javier Moscardó, ex-àrbitre, és a dir, abans que cuiner ha sigut frare, i coneixedor del món arbitral, en el seu estat pur i dur, així com, també de les alegries que reporta la dedicació i un treball ben portat.

.- Com veus l’arbitratge actualment?

“Actualment gaudeix d’una excel·lent salut, fen un símil mèdic, tenim molta gent jove amb moltes qualitats, i amb un nivell alt, en concret, ací en la Ribera, tenim un àrbitre en Segona Divisió B, amb moltes aspiracions a arribar a futbol professional, en Segona A.”

.- Veus canvis en l’actitud dels espectadors i jugadors, respecte als àrbitres?

“Si, evidentment hi ha canviat prou, però no en la quantitat, que a nosaltres ens agradaria. Nosaltres el que volem en totes les xarrades que fem, és acostar la figura de l’àrbitre, com un component mes del futbol, i si això ho aconseguim, eixa visió que m’estàs comentant, serà molt millor. Hi ha molt mes respecte, perquè la societat espanyola esta guanyant en educació, i això és fonamental.

Futbol Base

Jo crec que en el futbol base, la figura de l’àrbitre hauria de ser en part, un mestre que ensenya als xiquets a conèixer millor les regles del joc, mes que ser una autoritat en el camp, per a impartir castics. No tots ho fan, ja que he vist a alguns, que si que ho fan, però la majoria no.

.- Es donen algunes indicacions en este sentit als àrbitres que xiulen estes categories?

«Eixe detall de ser àrbitre, mestre, educador, ho tenim sobretot en els àrbitres mes veterans, ma mateixa filosofia i característiques d’un àrbitre veterà , fa que estos detalls, es tinguen mes presents. A l’àrbitre jove que comença, que comencen arbitrant futbol-8 sobretot, agafen els partits al peu de la lletra del reglament, això ho fa la mateixa joventut, fa que eixe esperit paternal, no el tingué tan assumit, com ho té un àrbitre veterà, però així i tot als àrbitres jóves també se’ls fa unes recomanacions, de que s’aplique el reglament, però al mateix temps, que tinguen en compte que són xiquets , i no estan arbitrant futbol amateur. Però la mateixa autoritat que té un àrbitre veterà, comporta que es veaan eixos detalls en el terreny de joc.»

.- Una de les figures que estan pujant cada vegada mes, per sort, és que hi ha molta gent jove, que s’està apuntant al món de l’arbitratge.

Té alguna cosa a veure la crisi actual?

“Si, malgrat-ament, estos anys en darrere, des de fa uns 4 anys, hi ha hagut un boom de gent que per temes econòmics , han vingut a parar ací, però jo els dic quan vénen, em pareix molt bé que vinguen per temes econòmics , però no tees que deixar-vos de part mai , el primer punt que és fonamental, tindre afició.

Perquè si no tenen afició, vénen després comportaments que no es corresponen en el món de l’arbitratge. En els últims mesos, hem notat que s’ha reduït la quantitat de gent, degut possiblement que millora el mercat laboral, la qual cosa ens alegrem , per dos costats, perquè socialment va la cosa millor, i d’altra banda el jove que ve hi ha apuntar-se , vindrà perquè vol ser verdaderament esportista , i té afició a l’arbitratge.»

Àrbitre Femení

Javier, el mon femení, va tinguent presencia en el mon del futbol, no sols com a jugadores, sinó també en el arbitral.

Com veus les xiques que actualment, estan arbitrant?

«Evidentment tenen mes dificultats, perquè la societat no està preparada encara, per la veritat és que en els últims anys , s’està promocionant molt , tant el futbol femení, com de l’arbitratge.  Nosaltres tenim en esta Delegació, 6 xiques joves, arbitrant, i alguna d’elles , amb mes caràcter arbitral, m’atreviria a dir, que alguns dels xics. La qual cosa és molt de lloar, perquè forma part del la societat en temes d’igualtat requereix, i el futbol ha de potenciar-ho. Anem per eixe camí , i volem des-incriminar-les positivament, és a dir, donar-los mes facilitat i mes suport, que a l’àrbitre masculí.

Perquè inclús hi ha molta part de la societat que no assumeix, que hi haja una dona que puga ser tan competent o mes, que un home, en termes esportius, i en concret en el futbol. Hi ha esports on la dona està mes integrada.»

.- Tradicionalment Javier, el futbol ha sigut un esport masclista.

Tens constància que s’haja queixat algú, per enviar un arbitre femení?

“Actualment no, però a l’inici, fa unes 4 o 5 temporades, si que es va donar algun cas. Últimament, degut segurament a la mateixa societat que va al futbol ja s’ha habituat, ja no passa.”

.- Possiblement els mitjans de comunicació, tampoc estan fent molt de reso al futbol femení, tant a nivell de jugadores, com d’àrbitres, com la masculina, que es mes mediàtica dins de la pròpia societat.

Es deuria potenciar mes a través dels mitjans de comunicació?

«Tampoc vull acusar als mitjans de comunicació, perquè entenc que viuen de l’actualitat, i ara com ara, la qual cosa arrossega afició gent, és el futbol masculí, encara que afortunadament el futbol femení esta progressant molt. No obstant això actualment es parlarà mes dels equips masculins, que dels femenins.»

.- Javier, un jove es fa àrbitre, per devoció, afició, perquè es masoquista, o perquè?

“Evidentment per afició, perquè li agrada el mon del futbol, li agrada arbitrar, i li agrada practicar un esport,  eixos son els tres pilars fonamentals per els quals, es fan àrbitre. Al principi del curset d’àrbitres venen una quantitat, que als tres anys, queda una mitat, que són els que han quallat.»

Futbolistes, que es passen a l’arbitratge, com Paquito Fernández, d’Alzira

M’he trobat Javier, alguns joves àrbitres, que han sigut jugadors de futbol, i els agrada i disfruten mes xiulant, que jugant al futbol.

“Efectivament, i comente el que al principi d’esta entrevista he dit, nosaltres ú dels arbitres mes representatiu que tenim ací en La Ribera, i amb una molt bona projecció, es un arbitre d’Alzira , Paquito Fernàndez Vidal, estava jugant en els juvenils de l’Alquerieta d’Alzira, i a través de Pepe Casado que en aquella època portava a l’equip, el va portar, i el vaig convèncer, quan anava a fer 17 anys, i li vaig comentar que segurament, al màxim que podria arribar seria a algun equip de preferent,  i en l’arbitratge, tindria molta mes progressió, vull fer una Crida a la gent Jove de La Ribera, que estan jugant al futbol, en 15 a 17 anys, , i vegen que no tenen una projecció per a jugar en el futbol professional, que vinguen a la Delegació d’Alberic, que de segur, que alguns d’ells, com ha sigut el cas de Paquito Fernàndez, pot arribar al futbol professional.

 La Delegació d’Àrbitres de La Ribera d’Alberic, és un entrar e eixida de joves col.legiats, que s’acosten a la delegació, per a fer algunes qüestions, però també, per a mantindre una xarra-eta amb Javier Moscardó, o Vicent Pérez, secretari, o entre els mateixos companys que es troben per allí.

Eduardo Sala/Riberaexpress

1 Comentario

  1. Gràcies per la publicación. Cal indicar que a l’última setmana d’ Agost d’enguany començarem el nou curs de formació per a nous arbitres. Els/es interessats/des que passen eixa setmana per la DElegació de La Ribera a Alberic o que criden al telèfon 670766547 per rebre informació
    Agraïría que publicareu aquesta notícia al vostre diari. Gràcies

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here