El pintor autodidacta Pedro Duato exposa a Alberic

0
665
Pintors en Montmartre (Paris)
Una pintura de Pedro Duato

Demà dissabte , a les 20,00 h., a la Sala d’Exposicions de la remodelada antiga Casa Consistorial d’Alberic, tindrà lloc la inauguració de la mostra de pintures, de l’alberiqueny, Pedro Duato Chust, pintor autodidacta, que als seus 66 anys, exposa per primera vegada en el seu poble natal.

Des de menut li agradava dibuixar, i era tal la seua afició que el mestre d’escola, Francisco Rivero, molt volgut i recordat a Alberic, li va ensenyar a dibuixar a llapis i carbonet. Als 7/8 anys, ja dibuixava bodegons i paissatges, cosa que poc a poca anava despertant en ell una passió innata per dibuixar.

Quan tenia una dotzena d’anys, Pedro  donà un gran pas endavant, i sense rebre classes de pintura, començà a plasmar sobre llenços, i el l primer quadre que acabà de pintar, tractava d’uns xiquets amb les mans despedin-se dels seus pares. Possiblement fora per quedar reglejada en ell una escena que en aquell temps es repetia prou a sovint, de matrimonis que deixaven als seus fills en casa dels iaios, o altre familiar per anar a treballar a altres llocs, segons recorda Pedro.

Fill d’una família humil i jornalera, no van ser temps fàcils per a molts, i menys per a un xiquet que despertava de la seua pubertat, el seu somni, era ser  pintor. Son pare faltava quan tenia 12 anys.

Montmartre, el barri bohem de Paris, i niu de pintors

Cada vegada que podia, visitava llocs on exposaven quadres o dibuixos, bé en el poble bé en altres pobles. Als 18 anys, fa un camí radical en la seua linia de pintar, quan té que emigrar a París, amb sa mare, per a treballar. Comença a visitar un lloc que hi havia oïd parlar, un barri que estava ple de pintors, Montmartre.

Al poc d’arribar a Paris, entrà a treballar en una empresa de decoració i pintura, i conegué a una pintora, que li va ensenyar el mon de la pintura, i pintaba quadres per a ella.

Exposició a Paris

Quan tenia 26 anys, va fer una exposició a Paris, de 25 quadres, amb la temática de xiquets.

Pedro Duato, es un enamorat, per la seua pintura amable i assossegada de Murillo, amb els seus models de Verges i sants impregnats d’una sentimentalitat dolça i delicada.

Murillo, ens diu Pedro, tenia un suprem coneixement en el disseny, en la composició i l’equilibri de les masses, en l’aplicació del color, amb matisos d’una finor i sensibilitat prodigioses, en la concepció de l’espai i en el tractament de la llum i de l’ombra.

Un altre pintor que li fascina la força, naturalitat, colorit i llum que transmeten els seus quadros, és el valencià, Joaquin Sorolla, a què li agradaria imitar, i no descarta que no ho faça.

 L’exposició d’Alberic, contarà amb una trentena de quadres, i estarà oberta de dilluns a divendres, en horari de 19,30 a 21,00 h., fins el 31 de maig del 2014.

L’història de Pedro Duato, es molt curiosa, i plena de bondat, sacrifici, il·lusió, i un exemple de superació, on té clarament en la seua ment el dibuix i colors que té que utilitzar, abans de plasmar-los en el llenç.

Eduardo Sala/Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here