Els finalistes del IX Premis Ovidi Montllor 2014

0
311
Grup Tres fan ball

Enguany celebrarem la festa de la música en valencià dimarts 27 de maig, a les 22.30 hores, a la sala de la Societat Coral El Micalet de la ciutat de València.

Per novena vegada es convoquen els Premis Ovidi a la música en valencià. Durant aquests anys, el sector de la música en la nostra llengua ha anat creixent en capacitat de producció, en qualitat artística i en reconeixement del públic. La contínua aparició de nous grups musicals, la diversitat d’estils i recursos artístics, la consolidació dels autors jóvens emergents, així com la incipient indústria del sector –segells discogràfics, agències de management, estudis d’enregistrament–, permeten afirmar, com han assenyalat els principals crítics, que ens trobem en un moment excel·lent de la música en valencià quant a creativitat i dinamisme. De fet, la quantitat de treballs que ha hagut de valorar el jurat ha sigut de 94, un increment important si tenim en compte els treballs editats els anys anteriors (2013: 69; 2012: 74; 2011: 51; 2010: 67)

Si la primera guia de músics i cantants en valencià (2005) contenia un centenar de grups i cantants, la segona guia, publicada el 2010, malgrat que molts grups jóvens tenen una durada curta, contenia més de 150 entrades. La música en valencià, després d’un període
duríssim d’oblit i menyspreu durant els anys 80 i 90, gaudeix d’una vitalitat extraordinària; una època de renaixement que només s’emboirà per la manca de suport de les institucions públiques valencianes.

Enguany, a més, comptarem amb la participació del popular actor i presentador Eugeni Alemany (Caiga quien caiga, Trau la llengua, Un país de llibre) qui conduirà la gala i l’animarà amb els seus trellats o esquetxs humorístics, com els celebrats monòlegs En persona
guanye o T’ho dic sense acritud.

En aquesta edició, la festa de la música en valencià serà possible gràcies al suport de la Societat Coral El Micalet, L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la Fundació SGAE i l’empresa Pollos Planes.
A més dels premis a la música, al disseny i al videoclip que lliuren els jurats corresponents, el Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants del País Valencià lliura cada any dos premis: un per a distingir aquells l’aportació artística dels qual haja significat una fita important per a la nostra música, i un altre per a reconèixer la persona, mitjà o institució que haja destacat pel seu suport a la música en valencià.

El Premi Ovidi a l’aportació artística a la música en valencià ha recaigut per unanimitat en el grup Tres Fan Ball, el grup de música popular valenciana integrat per Vicent Pastor, Didac Palau, Joan Mora, Manel Mateu i Salva Llosà, els quals s’han dedicat durant més de 20 anys a fer música per a tot tipus de balls tradicionals (des dels balls dels nostres pobles, passant per la polca, el vals, el pasdoble, el scottish, la jota, la masurca, el fox i tota mena de dansades col·lectives). Gràcies al seu treball, recopilat en quatre discos –La Quadrilla (2013), A peu de plaça (2005), El sac del temps (1997), Fadrina poruga (1994)– podem afirmar que actualment aquestes músiques són conegudes a la majoria de comarques valencianes.
No només han recuperat la música dels nostres balls sinó que han difós la d’altres parts d’Europa i del món. Més informació: tresfanball.com/home.htm

El Premi al suport a la música en valencià se li atorga per unanimitat als digitals especialitzats que impulsen i es fan ressò habitual de la música en valencià. El COM vol ressaltar la rellevància que van prenent els mitjans digitals i les xarxes socials per a la difusió de la nostra música en un context d’abandó per part de les institucions públiques que en tenen la responsabilitat legal, l’obligació estatutària. Volem, doncs, destacar i donar suport al treball de:

Música en valencià
blocdelamusicaenvalencia.blogspot.com
facebook.com/lamusicaenvalencia
paper.li/musicaNvalencia/1354655187
twitter.com/musicaNvalencia
worldtv.com/lamevtv
youtube.com/user/Totmusicaenvalencia/videos

Indiecat
indicat.blogspot.com
facebook.com/indiecat.musicaencatala

Sons de Xaloc
sonsdexaloc.cat

Tres Deu
tresdeu.com

Tot seguit presentem la relació de finalistes dels premis musicals:

Jurat musical:
● Xavier Aliaga (El Temps), periodista i escriptor
● Vicent Xavier Contrí (Saó), periodista i crític musical
● Eduard Guillot (La Cartelera, Levante-EMV), periodista i crític musical
● Juanma Játiva (El País), periodista i crític musical
● Quim Vilarnau (Enderrock), periodista i crític musical
● Carla González, periodista i investigadora
● Josep Vicent Frechina (secretari del jurat), crític musical i autor dels llibres La cançó
en valencià. Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns i Pensar en vers. La cançó
improvisada als països de la Mediterrània.

Millor disc de cançó
Òscar Briz: Youth
Rafa Xambó: T’estimo tant. Sonets de Shakespeare
Tomàs de los Santos i Borja Penalba: Dones i dons
Verdcel: Argilaga

Millor disc de folk
Gent del Desert: Processionària
Krama: Niphentí
Sis Veus per al Poeta: Homenatge a Vicent Andrés Estellés
Sitja: Good Laboratory Practices

Millor disc de pop
Bertomeu: A casa nostra
Novembre Elèctric: Intacte
Ovidi Twins: Animalets
TanStupids: Plou

Millor disc d’electrònica i rap
Col·labo, Antes Vol. 1: Fulanito Letal
Frida: Neologismes
Tesa i Vent de Ponent: Milers d’històries compartides
We Are Not Brothers: No som germans

Millor disc de rock
El Corredor Polonés: Fenòmens tangibles
Hugo Mas i Arthur Caravan: Wegener
Mox: Palifonies
Senior i el Cor Brutal: El poder del voler
Millor maqueta
Bluesfuckers: Bluesfuckers
Kaoba: No mirem avall
Karra-ska’l: Karra-ska’l
Ximples: Ximpleries

Millor lletra
Havanera de Vicent (Sis Veus per al Poeta)
Laussedat (Sitja)
Tela amb tela (Verdcel)
Terres rares (Hugo Mas i Arthur Caravan)

Millor cançó
Cant de Vicent (Òscar Briz)
El poder del voler (Senior i el Cor Brutal)
Riberenca (Mox)
Terres rares (Hugo Mas i Arthur Caravan)

Millors arranjaments i producció
Hugo Mas i Arthur Caravan: Wegener
Mox: Palifonies
Sitja: Good Laboratory Practices
Verdcel: Argilaga

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here