La X Mostra Sonora arranca la pròxima setmana a Sueca

0
260
Presentació de la Mostra

Del 7 a l’11 de maig, Sueca acollirà este festival de música que, des de la seua creació, tracta de programar activitats que la relacionen amb altres disciplines artístiques

Davall el títol La utilitat de l’inútil, arrancarà, dimecres que ve 7 de maig, la desena edició de la Mostra Sonora, organitzada per Ensemble Espai Sonor i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sueca. “La Mostra Sonora de Sueca és un festival de música que, des de la seua creació, tracta de programar activitats on esta es relacione amb altres disciplines artístiques de forma directa o indirecta: instal·lacions sonores, vídeo projecció, performance, dansa, música i imatge; en definitiva art sonor en general. Sempre amb la intenció de fer cultura de proximitat i captar a tot tipus d’oient”, expliquen des de l’organització.

El fet complir el desé aniversari amb esta edició suposa un doble motiu de satisfacció “d’una banda, per la importància de l’efemèride i, d’una altra, per haver aconseguit mantindre esta plataforma sonora oberta en la nostra ciutat que servix també de finestra a la resta de l’Estat i a Europa, tant pel que ha representat este espai sonor en la col·laboració amb altres grups i institucions d’altres països durant estos deu anys, com per la possibilitat de presentar el treball dels nostres creadors i grups més enllà de les nostres fronteres”, ha explicat el director artístic de la Mostra Sonora, Voro García.

Junt a García, han participat este matí en l’acte de presentació de la desena edició l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo, i el regidor de Cultura, Josep Navarro. En esta ocasió, el títol La utilitat de l’inútil s’ha pres d’un assaig de Nuccio Ordine de títol homònim, “potser imprescindible per a aquells que creiem que el saber té sentit encara que no aporta dividends econòmics. La cultura últimament està manifestament amenaçada per la idea que en els temps de crisi és un luxe de què es pot prescindir. Creiem que el saber, no sols no ocupa lloc, sinó que no pot valorar-se per qüestions de benefici econòmic. Cal valorar també el que és la formació de l’esperit humà”, ha explicat García.

“La societat canvia a una velocitat que ens produïx vertigen, no podem tancar la porta a noves sensibilitats musicals i, per tant, hem d’obrir-nos a noves experiències sonores. La cultura no admet barreres a la creació i, en la mesura que podem, hem de ajudar a fer que els joves creadors puguen treballar amb un mínim de dignitat”, ha expressat el regidor de Cultura, Josep Navarro. Per la seua banda, l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo, ha afirmat que “des de l’Ajuntament ens sentim orgullosos que Sueca oferisca festivals com este. Estos esdeveniments que comencen tan a poc a poc i que aconseguixen consolidar-se així demostren la seua importància en la nostra societat. La cultura no té preu, igual que no ho té el fet que el nom de Sueca se senta més enllà de les nostres fronteres unit a un esdeveniment tan important com este”.

En esta edició, ha explicat el director artístic de la Mostra, tindrem l’oportunitat de conéixer diverses produccions de The DK <projection>, i la presentació de cinc projectes: Toranj (música electrònica iraniana), Música i Espai (classe magistral-taller dirigida als alumnes de l’IES Joan Fuster de Sueca i a alumnes de composició), callingHiggs (flasmob per a telefonia mòbil), DK <qumran> (música i arquitectura) i Instituto de Sonología (música acusmàtica). Per la seua banda, el flaustista Julián Elvira, que ja va participar en la primera edició de la Mostra i torna en esta desena, oferirà, a més d’un concert, una classe magistral “La flauta prónomo. Un nou instrument per al S.XXI”.

A més, la Mostra inclou programes de concert molt variats presentats per: Ensemble Sinkro (País Basc); Nou Ensemble (Mallorca); Uusinta Chamber Ensemble (Hèlsinki), amb el qual es va realitzar un conveni de col·laboració per a presentar el seu treball a Espanya i la de l’Ensemble resident en la Mostra a Hèlsinki (Festival Klang, el passat 2 de setembre de 2013 en l’Hèlsinki Music Centre); els solistes Alfonso Gómez (pianista resident en Freiburg), Josetxo Silguero (saxofonista del País Basc), Víctor Trescolí (amb un projecte per a pianos de joguet Toy piano); i per descomptat Ensemble Espai Sonor (grup resident de la Mostra Sonora), amb obres de Ramón Lazkano i l’estrena de l’obra premiada en l’última edició del Curs Europeu de Creació Musical, Sud étoile artaud… de José Miguel Fayos.

El director artístic de la Mostra ha tingut també paraules d’agraïment per als patrocinadors i col·laboradors, especialment per a l’Ajuntament de Sueca “no és fàcil mantindre un espai obert, i menys d’estes característiques, durant tant de temps i sobretot en la situació econòmica en què ens trobem. I, per això, hem de donar les gràcies especialment i fonamentalment a l’Ajuntament de Sueca per continuar fent un esforç màxim perquè el Festival estiga obert”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here