L’Alcúdia critica la «congelació» del salari mínim i demana el seu augment

0
388

 El plenari celebrat ahir a l’Alcúdia va analitzar la situació del salari mínim al nostre país. Un salari mínim que marca la tendència dels sous que es paguen al nostre país i que en els últims any es caracteritzen per la seus precarietat, amb un descens dels salaris d’un 10% en els últims anys.

 Paco Sanz, regidor de Compromís per l’Alcúdia, va relacionar els salaris de misèria actuals amb les demolidores xifres de l’EPA del primer trimestre amb una destrucció rècord d’ocupació i l’existència de 683.000 desocupats al País Valencià. «S’ha arribat a una situació en la que tindre un treball no és garantia per a eixir de la pobresa», va dir, explicant els nombrosos casos de persones contractades a mitja jornada que reben 400 o 500 euros però que són obligats a treballar tota la jornada.

La congelació del salari mínim suposa una clara violació de la Carta Social Europea ratificada per Espanya en 1980. El Comitè Europeu de Drets Socials del Consell d’Europa ha denunciat el govern espanyol per d’incompliment de l’article 4 de la carta, que reconeix el dret a un salari digne. Segons aquesta organització, el salari mínim hauria de suposar un 60% de la mitjana salarial. Tenint en compte que segons l’INE el salari mitjà ascendeix a 1.908,27 euros bruts al mes, el salari mínim hauria d’estar fixat en 1.144,96 euros al mes per complir amb la Carta Social Europea.

La moció de Compromís, aprovada amb l’abstenció del PP i el vot favorable del PSPV, denuncia la congelació del salari mínim per segon any ens els últims tres i el fet de que en els últims 4 anys no ha augmentat més que 3’90 euros, un 1’9%, mentre que els preus pujaren 8’6% en eixe mateix període.

El Salari Mínim Interprofessional està fixat en 645,30 euros, molt per baix de la majoria d’altres països de la Unió Europea que el tenen fixat per damunt de 1.000 euros. Només Portugal i Grècia tenen el salari mínim per baix d’Espanya, mentre que en altres països és molt superior com els 1.502 de Bèlgica, 1.462 d’Irlanda, 1.445 de França, 1.486 dels Països Baixos o 1.217 del Regne Unit

La pujada del Salari Mínim Interprofessional és de les poques ferramentes que queden per a estimular l’economia i el consum. La devaluació salarial provoca una menor renda disponible per al consum, un descens del mateix i un augment de la desigualtat i la pobresa, que retrau encara més la recuperació econòmica. És per tant, moment de d’augmentar els estímuls a l’economia, entre ells el salari mínim, de tal manera que la renda disponible augmente, així com la demanda interna. Quan major siga la renda disponible, major serà el consum.

 L’Ajuntament de l’Alcúdia ha acordat manifestar el seu rebuig a la congelació del salari mínim interprofessional duta a terme per ser insolidària amb els assalariats i assalariades i perjudicial per l’economia i instar al Govern de l’Estat per a que planifique unes pujades anuals programades del Salari Mínim Interprofessional per tal que en un període de cinc anys assolisca el nivell del 60% del salari mitjà que estableix la Carta Social Europea.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here