Festes de Gavarda a Sant Vicent i La Immaculada

0
951
Els festers i les festeres d’enguany

Gavarda, població que en  l’actualitat, el municipi està disseminat en tres nuclis urbans, el nucli antic, el nou emplaçament (construït després de la riuada de 1982), que compta amb el nombre més gran de població i el barri de Villariezo, amb una població de 1.146 habitants, celebra les Festes a Sant Vicent i La Inmaculada del 24 al 28 d’abril del 2014.

 

Els actes estan organitzats per una Comissió de Festes de Sant Vicent Ferrer i la Inmaculada Concepció, formada per:

Festeres

Alba Alfonso Gimenez – Alicia Calp Galbis – Xaro Domenech Ribes – Judit Domínguez Rueda – Zaira Guixart Jordán – Noélia Pascual Chapí – Mara Roig Talens – Julia Sancho Pavia

Festers

Visent Aliaga Pérez – Jose Aparicio Chafer – Rubén Iglesias Benavent – David Mompó Martínez – Oscar Pascual Ferrando – Sergi Talens Pla – Miguel Terol Mompó.

 

Actes mes rellevants

El passat Dijous, 24 d’abril, començaren les Festes amb un Concert a càrrec de la Unió Musical de Gavarda, amb temes relacionades als anys 70/80, de Mecano, Alaska, Tino Casal, Elvis Presley, entre altres, on els músics anaven disfressats de l’època.

L’Unió Musical de Gavarda, conta amb 40 músics, dirigida per Azael Tormo Muñoz, una Banda Juvenil, nodrida per l’Escola de Música, amb 60 educands. La Junta Directiva, està presidida per Rosa Martínez Gascó.

.- Divendres, 25 d’abril, en la Plaça de l’Església, va tindre lloc la Presentació.  Abans Eixiren des de la Plaça de l’Església acompanyats per la “Burra Parda”.

.- Dissabte, 26 d’abril

18,00 h.- XIV Volta a Peu, que eixirà des de la Plaça de l’ajuntament. El recorregut  es molt atractiu, ja que discorrerà del poble nou al vell, per llocs on la naturalesa mana. 660 atletes inscrit, fins ahir. Esta cursa té uns “invitats especials”, que son els mes menuts que estan de vacances, i podran participar, en una cursa especial per a ells.

20,00 h.- Saló Multi-usos. Inauguració de  l’Exposició de Quadres, dels pintors locals, Miguel Terol, i Paco Sancho.

22,00 h.- Sopar Popular, de tortilla de creïlla.

01,00 h.- En la Plaça de l’ajuntament.  Ball amb l’Orquestra Freedom.

.- Diumenge, 27 d’abril

12,30 h.– Missa en llaor a la Inmaculada Concepció. Abans recollida casa a casa, de les Festeres.

16,30 h.- Cavalcada pel poble, des del barri

18,00 h.- Partida de Pilota, en el Carrer de pilota.

19,00 h.- Novetat.- En la Plaça de l’ajuntament, Ofrena.

20,00 h.- Processó

22,00 h.- Sopar “Barbacoa”, en la Plaça Ajuntament. 01,00 h, Orquestra Óxido.

Dilluns, 28 d’abril, Festa gran. Dia del Patró, Sant Vicent Ferrer

07,30 h.- Despertà, pels carrers del poble.

08,30 h.- Processó dels Combregats

13,00 h.- Missa en llaor a Sant Vicent Ferrer

14,15 h.- Espectacular Mascletà, a carrec dels Germans Caballer.

20,00 h.- Processó en llaor a Sant Vicent Ferrer

20,45 h.- En el Parc Nord, Gran Castell de focs artificials.

 

Antic document escrit, sobre la Festa Antonina d’Antella

Maria Consuelo Galbis Escandell, jove historiadora d’Antella, buscant els arrels de la Festa a Sant Vicent Ferrer, li demanà ajuda a Mossèn Pedro Antonio Garcia, i es va trobar una carpeta en l’arxiu parroquial un document escrit  a màquina i datat de l’any 1926, escrit en llatí, i portava la marca d’aigua de la Santa Seu.

Arran del que indica el document, es va comprovar que hi havien anotades als Racionals de l’arxiu parroquial, bastants misses vicentines al segle XIX, com indica una fotografia del 1880, així com al 30 de març del 1807, o al 11 d’abril del 1825.

Als inicis del segle XX, queden anotades la major part d’elles, existint una “Associació de Vicents”, que sufragava la Festa de l’any 1905, i anys posteriors.

Sobre este tema, ampliarem mes informació.

 

Alcalde de Gavarda

Al front de la Corporació Municipal, Vicent José Mompó Aledo, jove alcalde, que ha donat un gran impuls a la vida del poble en tots els aspectes, i invita els veïns de les poblacions d’al voltant a què s’acosten a Gavarda i gaudir dels actes que tenen programats i que seran benvinguts.

Així com als, “gavardins i gavardines, no ens queda altra feina que eixir al carrer amb els nostres familiars i amics a gaudir dels actes. Hem de donar-li la satisfacció a la nostra Comissió de vorer com el treball que han realitzat tot l’any, val la pena.

Passem-ho bé, ensenyant Gavarda a tot aquell que ens visita i mostrem-los la nostra amabilitat, perquè de ben segur, tornaran a acompanyar-nos.”

Dona les gracies als Festers i Festeres en nom de tot el poble de Gavarda, pel esforç i treball realitzat.

 

Eduardo Sala/Riberaexpress

Fotos, Oscar Pascual (fester), Unió Musical Gavarda, M.C. Galbis,

 

 

 

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here